Veteranul de război Vasile Muntean, fost prizonier în Donbas, a murit la vârsta de 100 de ani
Vasile Muntean, un veteran de război din Alba, care a fost prizonier în Donbas, în al Doilea Război Mondial, a murit, joi, la vârsta de 100 de ani, a anunțat Cercul Militar Alba Iulia, potrivit Agerpres.
"Veteranul de război Vasile Muntean din Ohaba, care în decembrie a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani, a plecat spre Oastea Cerească, la întâlnirea cu Tatăl Ceresc şi camarazii săi de arme", se arată într-o postare de pe pagina de socializare a Cercului Militar Alba Iulia.
Căpitanul (rtg) Vasile Muntean s-a născut la data de 12 decembrie 1921, într-o familie de ţărani din satul Ohaba, judeţul Alba.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
A fost încorporat în 1943, la Regimentul 82 Infanterie Târnăveni, alături de mulţi consăteni. Pe frontul din Rusia, dar şi în lagăre, au murit din satul său 42 de soldaţi, iar pe frontul din Apus, alţi 31, în total Ohaba având 73 de eroi căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.
"În aprilie 1944, regimentul s-a aşezat la Ţubucani, un sat din judeţul Neamţ, în apropierea unei ferme de armăsari, folosiţi special pentru front. În 23 august 1944 aude de armistiţiu, însă pe 25 august sunt înconjuraţi de ruşi şi duşi la Bălţi, peste Prut, iar de acolo în lagăr. După trei săptămâni, soldaţii prizonieri sunt puşi în bou-vagon şi duşi la Krasna Luci, în Donbas. Jumătate dintre prizonieri erau români, iar ceilalţi nemţi. În prima iarnă, povesteşte eroul Vasile Muntean, au murit foarte mulţi soldaţi. Unde a fost dus el erau aproximativ 2.000 de prizonieri, alături de care lucrau la refacerea unei uzine electrice. Condiţiile de trai erau precare, fiind siliţi să doarmă într-un dormitor cu 200 de prizonieri. În prizonierat, Muntean îşi aducea aminte că a avut un trai mai bun când îi duceau la colhoz la lucru. În prima iarnă, 1944-1945, nu aveau foc în dormitor, iar prizonierii mureau de frig", se arată în postarea Cercului Militar Alba Iulia.
28 septembrie 1948 a fost ziua eliberării din prizonierat pentru Vasile Muntean, care s-a întors acasă, la Ohaba, câteva luni mai târziu.
Veteranul de război va fi înmormântat cu onoruri militare în satul său natal.