Verdict surprinzător. Nimeni nu e tras la răspundere pentru vânzarea păguboasă a Hotelului Astoria, în urmă cu 12 ani
Verdict final surprinzător în dosarul vânzării hotelului Astoria din Capitală.
Judecătorii Înaltei Curți au decis condamnarea cu suspendare a unui inculpat şi achitarea celui de-al doilea.
Al treilea nu mai poate fi tras la răspundere, pentru că faptele s-au prescris, deși în instanța anterioară primiseră toți trei pedepse cu executare. Hotelul care a aparținut unei societăți a Ministerului Transporturilor a fost vândut în 2008, cu un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 2,7 milioane de euro.
Hotelul Astoria a aparţinut până în 2008 Societății Feroviare de Turism, de la Ministerul Transporturilor. Fosta directoare a societăţii, Luminița Laura Gliga, a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, după ce în urmă cu 2 ani, judecătorii Curţii de Apel București îi dăduseră 5 ani cu executare.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Iată ce spunea în 2009, înainte ca procurorii DNA să intre pe fir şi să investigheze vânzarea hotelului.
Luminiţa Laura Gliga, fost director Societatea Feroviară de Turism: „Totul s-a făcut legal…"
Fostul director adjunct, Cosmin Adrian Udor, a scăpat de pedeapsă, pe motiv ca abuzul în serviciu de care fusese acuzat s-a prescris. Iniţial, fusese condamnat la 6 ani cu executare. Iar Bogdan Dumitrache, executor judecătoresc, a fost achitat, după ce primise 5 ani cu executare. El s-a ocupat de activele societăţii care a intrat în insolvență în 2008, an în care hotelul a fost vândut.
Victor Butnariu e fostul lider de sindicat în societate: „E uimitor cum să dai două decizii de două instanțe, atât de diferite" spune el.
Vânzarea acestei proprietăţi are o poveste halucinantă. Societatea Feroviară de Turism, care deţinea hotelul, avea în 2008 o datorie de 2 milioane de lei, către o casă de avocatură. Din acest motiv s-a dispus vânzarea imobilului. S-au organizat licitaţii, cu preţ de pornire de 9 milioane de lei, la acea vreme, şi s-a prezentat un singur participant, care a oferit acest preţ, fiind practic preţul cel mai mic. Din cei 9 milioane de lei, 2 au fost virate către casa de avocatură, şi apoi, culmea, cele 7 milioane de lei rămase de pe urma vânzării, ajung, atenţie, tot la firma care cumpărase hotelul.
Dragoş Penca, reprezentant firmă, 2009: „E greşeală managerială, noi am plătit 9 milioane de lei pe hotel şi am primit înapoi 7 milioane."
Victor Butnariu, fostul lider de sindicat al Societății Feroviare de Turism: „Directoarea Gliga a spus atunci că a virat banii la executorul judecătoresc, nu direct către firmă, şi el ar fi dat banii. "
Ancheta a durat opt ani
Procurorii DNA au intrat pe fir în 2009 - au stabilit că practic societatea nu doar că a pierdut un activ valoros, dar de pe urma tranzacţiei nu s-a ales cu niciun ban. Abia în 2017 DNA a trimis în judecată dosarul.
În urmă cu 11 ani, foştii miniştri de la Transporturi, Radu Berceanu şi Ludovic Orban, au vorbit despre această vânzare, în cadrul unei anchete la emisiunea "România, Te Iubesc":
Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor: „Orban a pierdut de sub nas o prăjitură bună"
Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor: „S-a vândut în baza unei licitaţii publice, există contract de vânzare."
Instanța a obligat-o pe fosta directoare la plata a 1,5 milioane de euro, dar nu s-a pronunţat însă şi în privinţa restului de bani, până la acoperirea întregului prejudiciu, de 2,7 milioane de euro. Hotelul zace în paragină de un deceniu, după ce ar fi trecut prin câteva vânzări succesive.