Vela: Cei ce îşi plimbă căţelul sau fac sport în apropierea locuinţei nu au nevoie de declaraţie
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a precizat, miercuri, că persoanele care ies în apropierea locuinţei pentru a-şi plimba animalele de companie sau pentru activităţi fizice nu trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere.
Motivul: poliţistul poate verifica adresa din buletinul celui în cauză.
"Pentru cei care se plimbă sau îşi scot căţelul la plimbare nu trebuie declaraţie, pentru că în momentul în care poliţistul îl verifică vede că pe buletin este adresa unde omul îşi plimbă căţelul sau face sport în jurul blocului", a explicat Marcel Vela, conform sursei citate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Citește aici ultimele informații legate de epidemia de coronavirus din România.
El a arătat că, în cazul deplasării către serviciu, este nevoie de o declaraţie pe propria răspundere sau de o adeverinţă din partea angajatorului, care nu trebuie să fie obligatoriu ştampilată.
"Scrie foarte clar în ordonanţă - este cuvântul 'sau'. Sau legitimaţie, sau declaraţie, adică nu amândouă. Nu trebuie ştampilată, poate fi prezentată şi de pe telefon, exact ca şi biletul de avion, când faci check-in - pe telefon ai acces să treci de security pentru a te îmbarca, exact cu poza biletului, nu trebuie să aibă omul hârtii la el, poate să prezinte această declaraţie sau documentul respectiv prin a prezenta pe telefon poza cu documentarea locului, motivul deplasării, numele, prenumele, domiciliul şi asumarea că este o declaraţie reală şi nu este o declaraţie falsă", a spus Vela.
Ministrul a adăugat că nu se doreşte inducerea unei stări de tensiune în rândul populaţiei, iar măsurile care se iau sunt în interesul şi sprijinul populaţiei.
"Nu suntem atât de categorici încât să se sperie acum populaţia sau cetăţenii. Trebuie să colaboreze şi să conştientizeze fiecare cetăţean că este în interesul lui. Nu venim cu măsuri coercitive, cu restricţii, în interesul Guvernului, al statului. Tot ceea ce facem este în sprijinul populaţiei şi cetăţenii trebuie să conştientizeze că noi suntem aici pentru a-i ajuta pe ei", a mai spus Vela.
Întrebat dacă urmează a fi luate măsuri şi mai drastice în viitor, ministrul a menţionat că toate măsurile sunt luate gradual, după analizarea scenariilor şi consecinţelor pe care acestea le pot avea.
"Toate măsurile pe care le luăm, aşa cum am spus, le luăm argumentat, verificate scenariile, analizate consecinţele într-un grup tehnic de lucru, în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. (...) Dorim să le luăm etapizat, doar dacă este nevoie; dacă oamenii ar fi respectat condiţiile din Ordonanţa 2, poate n-ar fi apărut condiţiile din Ordonanţa 3, dar lumea a luat în glumă recomandările, au apărut şi pe internet bancuri cu recomandările", a mai afirmat Vela.