Vântul a bătut furios în aproape toată țara. A fost prăpăd pe Transalpina, redeschisă dimineața
Viscolul și zăpada au pus stăpânire de luni seara pe mai multe zone din țară, în special la altitudini mari. A fost cod roșu până aproape de miezul nopții în zonele de munte din Hunedoara, Caraș-Severin și Cluj.
În Gorj, drumul dintre Novaci și Rânca a fost închis, iar mai mulți bolnavi au primit ajutor de la salvamontiști - singurii care s-au încumetat prin viscol. În Bacău, Maramureș și Alba, șoferii au avut mari bătăi de cap.
Iar cei care ar fi trebuit să aterizeze la Cluj-Napoca, pe seară, au ajuns în cele din urmă la Timișoara. Asta după ce o cursă din Bologna s-a încheiat cu emoții.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
A fost prăpăd pe Transalpina, între Novaci și Rânca, unde a viscolit cu peste 100 de km pe oră, iar circulația rutieră s-a închis complet la ora 21.00. Pentru a ajunge la spital, o persoană cu probleme grave la inimă a avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor, singurii care au putut ajunge în zona. Tot salvamontiştii au intervenit în cazul unui copil de 1 an și 3 luni, cu febră mare, şi al unui tânăr de 26 de ani, care a suferit un atac de panică.
Dimineața, a fost redeschisă circulația doar pentru șoferii cu mașinile echipate cu lanțuri.
Carlos Tașcău, Salvamont Gorj: „Vântul bate destul de tare, cu viteză destul de mare și are și transport de zăpadă”. Vijelia a pus în aşteptare utilajele de deszăpezire.”
Constantin Brujan, angajat Secția Drumuri Naționale Târgu Jiu: „Nu se vede la o jumătate de metru în față. Drumul s-a dat deja închis, nu se mai poate lucra, nu se vede, nu se poate acționa, nu se poate face nimic.”
După lăsarea întunericului, drumarii s-au asigurat că nu mai sunt mașini în trafic, înainte ca circulația să fie oprită.
Cristi Tudor, reprezentant DRDP Craiova: „ Am patrulat până la această oră, au fost scoși toți turiștii de pe drum, nu mai e nicio mașină, toți turiștii sunt în siguranță.”
În Munții Apuseni, peste 2000 de gospodării din Abrud și Poiana Vadului au rămas luni seară fără curent electric din cauza ninsorilor abundente. Deşi drumarii au împrăştiat material antiderapant, s-a mers greu pe mai multe drumuri naţionale. În judeţul Alba, în zona de munte, a fost cod portocaliu de vreme rea.
Deşi drumarii au împrăştiat material antiderapant, s-a circulat greu pe mai multe drumuri naţionale. În judeţul Alba, în zona de munte, a fost cod portocaliu de vreme rea.
În Râmnicu Vâlcea, vântul nervos a smuls acoperișul unui bloc care, în cădere, a avariat mai multe balcoane și un autoturism din parcare. Pompierii au îndepărtat 80 de metri pătrați de acoperiș.
Pe Transfăgărășan, la peste 1800 de metri altitudine, viscolul a suflat cu 100 de km pe oră, iar la cabana Salvamont, salvatorii montani s-au trezit cu zăpada până la ferestre. Stratul măsoară 140 de cm, dar la troian ajunge și la 4 metri.
Mașini blocate în Pasul Gutâi
A nins viscolit şi în Maramureș. Drumarii au curăţat cu greu zăpada care, în scurt timp, a fost adusă înapoi de vânt. S-a circulat greu inclusiv în Baia Mare, după ce a nins fără oprire câteva ore, dar cel mai dificil a fost drumul pentru șoferii care au trecut Pasul Gutâi. Unii au rămas blocați la marginea şoselei.
„Cât a nins a fost dezastru... adaptăm viteza că altceva, ce să facem", spune un șofer.
Zonele de munte din Caraș-Severin și Hunedoara au fost sub cod roșu de viscol timp de mai multe ore.
„Uitați-vă ce e afară, zăpadă până la genunchi deja” spuneau oamenii.
În Munții Țarcu, rafalele au depășit 140 kilometri pe oră şi abia se mai vedea la câțiva metri. Iar Drumul Naţional 68, care leagă localităţile Hațeg și Caransebeș, a fost blocat de troiene. Şoferii au așteptat zeci de minute până când drumarii au deblocat şoseaua.
Viscol a fost și în Bucegi, unde vântul a atins 130 de km pe oră. Nu se vedea la doi pași, spun salvamontiștii, care au surprins imagini din cabană de pe platoul Bucegilor.
În Bacău, vântul a bătut cu putere de la ora 21, când a început şi ninsoarea. S-a aşternut repede și le-a dat bătăi de cap şoferilor.
Aterizare cu probleme în Cluj-Napoca
Zăpada şi vântul puternic au făcut probleme şi pe aeroportul din Cluj-Napoca. O aeronavă care venea din Italia, de la Bologna, a derapat la aterizare.
„La aterizare am crezut că zburam iarăşi. Ne-am speriat puţin. Pilotul și-a cerut scuze" a povestit o pasageră.
Din cauza vremii, avioanele programate să ajungă după miezul nopții au fost direcționate spre aeroportul din Timișoara.
Până diseară, la ora 20, cea mai mare parte a ţării se afla sub cod galben de vânt puternic. La altitudini mari, rafalele pot atinge 110 km pe oră.