Vânătoarea a 36 specii de păsări sălbatice a fost interzisă. „Se împuşcă, de fapt, alte păsări!”
Decizie fără precedent în România: de astăzi este interzisă vânătoarea a 36 de specii de păsări sălbatice printre care rața, gâsca, prepeliţa, sturzul, ciocârlia şi lișița.
Hotărârea aparţine Curţii de Apel Braşov care a constatat că Ministerul Mediului stabileşte cotele de vânătoare pentru aceste păsări fără a avea studii ştiinţifice despre impactul asupra speciilor şi a mediului. Hotărârea a stârnit revolta în rândul vânătorilor care spun că turismul cinegetic este pus la pământ iar daunele aduse agriculturii vor fi uriaşe.
O asociaţie care luptă împotriva abuzurilor a dat în judecată Ministerul Mediului şi a cerut suspendarea cotelor de vânătoare pentru acest an. Motivul: lipsa datelor ştiinţifice care să stabilească ce şi cât poate fi vânat fără a dăuna mediului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dorin Damoc, biolog Societatea Ornitologică Română: "În momentul în care faci o recoltare de păsări trebuie să ştii ce impact ai şi cât recoltezi de acolo astfel încât să nu produci daune populaţiei respective. Dacă datele acestea existau, puteau fi aduse în instanţă şi scăpau de toate problemele."
Codruț Feher, Asociația pentru Combaterea Abuzurilor: "Se dau anual cote de recoltă pentru specia "cioara griva sudică", dar conform ornitologilor nu există în România. Şi, culmea, aceste cote de cinci mii şi ceva de păsări se realizează în proporție de 30 la sută. adică se împuşca 1.500 de păsări care nu există în România! Deci, asta ce înseamnă? Că se împuşcă, de fapt, alte păsări!"
Curtea de Apel Braşov a suspendat cotele de vânătoare pentru 36 de specii de păsări sălbatice. Decizia i-a înfuriat pe vânătorii specializaţi în turismul cinegetic. Mii de romani şi străini obişnuiau să petreacă sejururi de vânătoare care acum sunt complet blocate.
Cristian Stan, director AJVPS Dâmbovița: "Numai în Dâmboviţa avem peste o mie de vânători, aveam planul aprobat, cu tot ce înseamnă, nu poţi o instanţă să închidă vânătoarea în plin sezon. Gândiţi-vă la pagubele care pot fi aduse de aceste specii la culturile agricole."
Silviu Cristian Olteanu, președinte asociație de vânătoare: "Sunt tot felul de oameni, atât din Europa cât şi din Orientul Mijlociu, care vin şi efectiv investesc în România, investesc în turism foarte mulţi bani. Gândiţi-vă că plătesc hoteluri, restaurante, suveniruri ce le cumpăra de la noi... deci aceşti oameni care vin să facă vânătoare în România investesc în ţara noastră. E o realitate!"
Cea mai mare cotă de vânătoare stabilită de Ministerul Mediului pentru acest an era la ciocârlie - aproape patru sute de mii de exemplare. Urmează prepeliţa, coţofana şi raţă sălbatică.
Claudiu Dumitru, Asociația pentru Combaterea Abuzurilor: "Aproape două milioane de păsări în momentul ăsta sunt protejate de bătaia puştii unor vânători care au făcut din asta aproape o afacere. Riscul uriaş este că unele specii, care deja sunt în declin, să dispară ceea ce este un pericol semnificativ."
Mihai Drăgan, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului: "Din momentul deciziei instanţei, speciile respective din fauna de interes cinegetic nu vor mai fi admise la vânătoare până nu se lămureşte această situaţie."
Ministerul Mediului anunţă că va face recurs la Înalta Curte de Justiţie. Până atunci vânătoarea rămâne interzisă, iar cei care nu se supun deciziei instanţei riscă să fie acuzaţi de braconaj.