Vânarea a 239 de cocoși de munte, aprobată de ministrul Mediului. Ordinul a stârnit indignarea organizațiilor de mediu
Cocoșul de munte ar putea fi din nou împușcat, după 10 ani de când a fost interzisă vânătoarea acestei păsări emblematice pentru munții noștri.
Ordinul ministrului Mediului, care stabilește cotele pentru acest an, a stârnit indignare în rândul iubitorilor de natură, iar oficialii guvernamentali bat acum în retragere. Inițial, era vorba de 239 de păsări, dar, joi, ministrul Tanczos Barna a declarat că numărul se va înjumătăți.
Cocoșul de munte este un trofeu râvnit și greu de găsit.
Dan Dinu, realizator al documentarului "România sălbatică": „M-am chinuit câțiva ani la rând să prind un cocoș de munte în fotografie, d-apoi să-l filmez! Este o pasăre absolut fabuloasă și emblematică pentru Munții Carpați”.
Vânătorii vizează doar masculii, care au un aspect impresionant. Sunt foarte atenți și își petrec timpul nemișcați, pe crengile din vârful copacilor.
Cocoșul este vulnerabil doar când cântă, pentru a atrage femelele - atunci nu vede și nu aude nimic. Vânătorii spun că secretul reușitei este abținerea de la foc. Trebuie să tragi doar atunci când ești sigur, pentru că ai o singură șansă de a-l ucide. De aceea, vânatoarea acestei specii este considerată jocul suprem.
Împușcarea cocoșului de munte, interzisă în urmă cu 10 ani
România a interzis împușcarea cocoșului de munte în urmă cu 10 ani, când Comisia Europeană ne sancționa pentru că nu respectam directiva pentru protecția păsărilor sălbatice. Acum, Ministerul Mediului a revenit cu un proiect de ordin prin care propunea o cotă de vânătoare de 239 de exemplare.
Oficialii susțin că specia nu va fi afectată, pentru că efectivele au tot crescut și au ajuns la aproape 12.000 de exemplare. Iar numărul optim, susține ministerul, ar fi de numai 7.600 de păsări.
Gabriel Păun, Agent Green: „Nu există absolut niciun risc pentru oameni și pentru mediul înconjurător. Pur și simplu, dacă o specie se înmulțește în exces, la un moment dat va urma și declinul, pentru că nu va avea suficientă sursă de hrană”.
Cota de recoltă pentru acest an, stabilită prin proiectul de ordin, reprezinta 2% din populația de cocoș de munte, susțin oficialii.
Cele mai multe exemplare ar urma să revină asociațiilor de vânatoare din Harghita, Suceava, Sibiu, Mures, Maramureș și Brașov.
Pus în dezbatere publică, ordinul de ministru a stârnit indignarea organizațiilor de mediu. A fost relansată o petiție mai veche, prin care se cere demisia ministrului Tanczos Barna. Ca urmare, cel vizat nu a trimis ordinul la Monitorul Oficial, spre publicare, ci spune ca îl reanalizează.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Cu siguranță cota pe care o vom aproba nu va fi mai mare de 1% din totalul exemplarelor de cocoși de munte inventariate în ultimii ani”.
În urmă cu 10 ani, vânătorii plăteau în medie 1.000 de euro pentru fiecare pasăre împușcată. Dacă va fi aprobată, vănătoarea se va face toamna, între 10 septembrie și 30 noiembrie.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: tanczos barna, ministru, vanatoare, cocos de munte,
Dată publicare:
22-09-2022 20:27