Parlamentul a adoptat miercuri proiectul de lege care prevede cote de vânătoare zilnice, în loc de anuale, pentru păsările migratoare, fără să țină cont de observațiile președintelui şi nici de dezechilibrele care se pot produce în natură.

Atât Klaus Iohannis, cât și reprezentanţii organizațiilor de mediu, au cerut reexaminarea documentului pentru că noile cote, mult mai mari, pun în pericol anumite specii.

Cu 166 de voturi pentru, 59 contra și 26 de abțineri - modificările aduse Legii vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic au fost adoptate în Parlament.

Până acum cotele de recoltare în cazul a 25 de specii de păsări erau anuale, însă de acum vânătorii au voie să împuște zilnic un anumit număr de zburătoare, stipulat de lege. USR s-a opus.

Adrian Giurgiu, deputat USR: „Se pare că în Parlament am rezolvat toate problemele României, am rezolvat problema la gaz, la energie și acum ce ne deranjează pe noi sunt turturicile și nu ştim cum să rezolvăm decât cu pușca."

Organizațiile de mediu, dar și celebrul realizator de televiziune Charlie Ottley, au tras un semnal de alarmă înainte ca legea să fie dezbătută. Activiştii sunt de părere că unele specii ar putea dispărea cu totul, dacă toți vânătorii ar face uz de cota alocată zilnic.

Charlie Ottley: „Deci consecințele ar putea fi o reală decimare a speciilor.”

Daniel Petrescu, ghid ornitolog: „Cred că ne întoarcem în anii 90. Cum era vânătoarea în anii 90 când vânătorii străini împușcau sute de păsări, o sută pe zi, două sute, fiecare vânător.

Anual ajung în România până la 3.000 de vânători străini care omoară în general rațe sălbatice, gâşte, ciocârlii, lişiţe și grauri. Cei care organizează astfel de partide se bucură că noua lege le salvează afacerea.

Cristian Olteanu, Federaţia Asociaţiilor de Vânătoare: „Ei investesc în turismul din România, își plătesc cazare, mâncare, transport, închiriază arme, investesc mulți bani."

O altă schimbare adusă de lege vizează și perioada de pregătire a vânătorilor care s-a înjumătățit: de la un an, la șase luni.

Codruț Feher, Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor: „Și acum, când se face pregătirea la un an, vânătorul nu știe să facă distincția între specii. Au de făcut o distincție între 36 de specii care se vânează și câteva sute care nu se vânează. E braconajul ăsta sub pălăria vânătorii."

În România există aproximativ 350 specii de pasări, iar populațiile cele mai bogate sunt de ciocârlie, graur, sturz, prepeliță și gârliță.

Legea care stabilește speciile care pot fi împușcate a fost retrimisă preşedintelui pentru promulgare. Klaus Iohannis ar mai putea, teoretic, doar să o atace la Curtea Constituţională.