Valul de căldură extremă afectează circulația pe șosele și pe căi ferate. Cum vor circula trenurile
Valul de căldură extremă afectează și circulația pe șosele și căi ferate. Primele probleme au apărut la jumătatea Autostrăzii Soarelui.
Două gropi i-au forțat pe șoferi să folosească doar o bandă, până când asfaltul a fost nivelat. Accesul camioanelor ar putea fi restricționat, în aceste zile de foc, iar trenurile vor reduce viteza când șinele se vor încinge prea tare.
La ora prânzului, asflatul de pe Autostrada Soarelui dogorea puternic. Pe o căldură insuportabilă, muncitorii de la drumuri reparau de zor două porţiuni din A2, care s-au deformat ca plastilina sub greutatea TIR-urilor.
Câteva ore s-a circulat doar pe o bandă, pe o distanţă de aproximativ un kilometru şi jumătate. Printr-un comunicat, CNAIR a transmis că a remediat în regim de urgenţă problema apărută la kilometrul 69, pe sensul de mers București-Constanța.
Cristian Miu, inginer: „A fost un simplu făgaş de un metru liniar care s-a format în decursul timpului, de la tonaj, de la... S-a frezat şi s-a turnat înapoi asfaltul. În plus de asta, noi terminăm lucrarea, restrângem totul şi plecăm. Adică nu rămâne în cursul nopţii”.
Reporter: „Astăzi daţi drumul la circulaţie?”
Cristian Miu, inginer: „Da... în câteva ore, dăm drumul la circulaţie”.
Măsuri speciale de circulație se impun şi pe căile ferate până pe 1 august, pentru că sunt anunţate temperaturi de până la 39 de grade.
Şi CFR Infrastructură a anunţat că trenurile vor circula cu până la 30 de kilometri mai puţin faţă de viteza legală, în zonele unde temperatura şinelor va atinge 50 de grade.
Modificările circulaţiei trenurilor sunt anunţate inclusiv pe site-ul CFR, dar puteţi solicita informaţii şi la casele de bilete ori la numărul de telefon 021/9521.
Pe lângă asta, călătorii sunt rugaţi să anunţe imediat personalul de tren dacă li se face rău în timpul călătoriei sau dacă o altă persoană are nevoie de ajutor.
Şi Compania Naţională de Infrastructură a anunţat posibile restricţii de circulaţie ce ar putea fi cauzate de valul extrem de căldură. În primul rând, circulaţia vehiculelor cu o greutate totală mai mare de 7,5 tone ar putea fi interzisă pe autostrăzile şi drumurile naţionale afectate de codul portocaliu. Excepţie fac, printre altele, maşinile care transporta persoane, animale vii sau vehiculele care participă la intervenţii de forţă majoră.