Val de tâlhării în Capitală: un cartier întreg este terorizat de hoți
Capitala se confruntă cu un nou val de tâlhării. Un cartier întreg din nordul Bucureştiului este terorizat, de câteva săptămâni, de hoţi.
Indivizii forţează uşile maşinilor parcate pe stradă şi au intrat inclusiv în case, de unde au reuşit să fugă cu mai multe telefoane mobile şi cu diverse sume de bani. Hoţii au spart cel puţin 30 de case în numai trei săptămâni. Astfel de tâlhării au avut loc inclusiv la metrou, unde mai multor femei le-au fost smulse bijuteriile de la gât şi din urechi.
Prima spargere a avut loc la jumătatea lunii iulie, în cartierul Siseşti, o zonă bună din Sectorul 1 al Capitalei, care până acum era liniştită. Timp de trei săptămâni, hoţii au continuat să dea spargeri pe toate străzile din zonă, uneori chiar şi de patru ori într-o zi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Martor: „Am văzut că toate uşile de la casă au fost încercate şi forţate ba cu şurubelniţa, ba cu un şnur, să îmi deschidă geamul. Pe de altă parte, am vecini, cel de vis-a-vis, ştiu că au intrat peste el, i-au luat banii şi ce au găsit prin casă. Sunt undeva la şapte, opt cazuri la noi în cartier doar pe două străzi.”
În imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum suspecţii, care par a fi minori, dau târcoale maşinilor parcate acolo şi pe unele chiar reuşesc să le deschidă.
Martor: „Toate maşinile au fost încercate la uşi, forţate, s-au sustras bani, au fost furate din casă cheile maşinii, deschisă maşina şi furat din maşină, puse cheile la loc.”
Potrivit poliţiştilor, numai de la începutul anului au avut loc aproape 1.200 de tâlhării pe stradă sau în mijloacele de transport în comun. În Capitală, de exemplu, un individ a furat doi cercei şi două lănţişoare pe care le-a smuls cu forţa de la gâtul şi urechile femeilor.
Victimă: „În momentul când a zis atenţie se închid uşile, atunci mi-a sustras cercelul din urechea dreaptă. Uşile s-au închis, bineînţeles, şi atunci am ţipat, mi s-a furat cercelul. Am făcut un atac de panică."
Bărbatul stătea la pândă, chiar în vagoanele de metrou. Acționa dimineața, între ora șase și zece, în staţiile Ștefan cel Mare, Obor şi Aviatorilor. Își alegea victima, îi smulgea bijuteriile și fugea. Individul este recidivist şi a mai fost condamnat pentru tâlhărie.
Crina Eșanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei: „Cele patru tâlhării au fost săvârşite în decurs de trei ore. Bunurile au fost recuperate în totalitate şi urmează să fie înapoiate persoanelor vătămate."
Avem de a face cu un comportament antisocial, un gest extrem, alimentat, cel mai probabil, şi de perioada grea pe care o traversăm, spun sociologii.
Silvia Luican, sociolog: „Se cunoaşte faptul că în timpul războaielor, rata de infracţionalitate creşte. Adaug şi criza economică care urmează după războaie şi rezultă în efecte secundare care impactează vieţile oamenilor dincolo de graniţele fizice ale conflictului."
Potrivit datelor oficiale, în 2021 s-au înregistrat 2.400 de tâlhării.