Val de imigranti sirieni in Romania. Sunt dispusi sa-si riste viata pentru a scapa de iadul din tara


Ultimul update: Sambata 14 Septembrie 2013 00:56
Data publicarii: Miercuri 11 Septembrie 2013 19:25
Categorie: Stiri actuale

Din cauza razboiului civil din Siria, autoritatile noastre se confrunta cu un val de imigranti. Disperati sa scape de iadul din tara lor, sirienii dau mii de dolari unor traficanti ca sa ajunga in Europa.

Politistii de frontiera din Constanta au prins pana acum, in largul Marii Negre, mai multe ambarcatiuni, pline cu fugari. De frica sa nu fie trimisi acasa, acestia au amenintat ca se vor arunca in mare.

10 femei, 7 barbati si 14 copii erau la bordul unei salupe sub pavilion turcesc. In momentul in care au fost somati de Garda de Coasta, imigrantii si-au pus pe ei vestele de salvare.

"Prin semne au demonstrat ca au vrut sa arunce in mare. Au intrat intr-o stare de panica, spuneau ca intentionau sa plece cu orice pret din tara de origine ca sa fie in siguranta.", a declarat Marius Niculescu, purtatorul de cuvant al Garzii de Coasta din Constanta.

Adultii vor fi audiati ca sa se stabileasca exact cine i-a ajutat sa ajunga in apele teritoriale romanesti. Daca vor cere azil, sirienii vor fi dusi in centrele speciale."

Este al treilea transport ilegal descoperit pe mare de politistii de frontiera in ultima luna.

Ieri, serviciile secrete dar si procurorii au interceptat un camion in care erau ascunsi 12 migranti sirieni, 8 adulti si 4 copii, care se indreptau spre Cenad. Transportul a fost oprit chiar inainte ca transfugii sa moara din lipsa de oxigen, pentru ca erau inghesuiti intr-un spatiu stramt si nu mai aveau aer.

Disperate ca ar putea fi data de gol in timpul transportului, siriencele s-au hotarat sa-si sedeze propriii copii. Au dat tarcoale la mai multe farmacii cu gandul de a cumpara somnifere, dar pentru ca nu aveau retete au fost refuzate.

Sirienii au depus marturie intr-un dosar penal in care 8 suspecti, printre care si trei romani, sunt acuzati de trafic de migranti.

Ca sa-si cumpere libertatea, sirienii platesc intre 5 mii si 8 mii de dolari. In cele mai multe cazuri, pleaca din tara lor in grupuri organizate si sunt ajutati sa treaca granita in Turcia.

Pentru a evita granita dintre Turcia si Bulgaria si apoi controlul de la Vama Veche si Negru voda, siriienii isi risca viata si se imbarca pe nave mici, cu destinatia Romania.

Majoritatea imigrantilor sunt depistati si dupa ce sunt identificati, sunt cazati in centrele de refugiati, acolo unde sunt adapostiti pana se pot intoarce in tara lor.

Operatiune fara precedent in Romania. Cum a fost salvata viata a 12 imigranti sirieni
Doi marinari romani, acuzati ca au aruncat peste bord patru pasageri clandestini din Congo
Date oficiale: 100 de romani si bulgari se angajeaza in Marea Britanie in fiecare zi
VIDEO PROTVPLUS.RO