România produce tehnică militară de vârf. Contract cu Elveția pentru blindatele Piranha 5
Anul acesta, România va deveni din nou producător de tehnică militară de vârf.
Vineri a fost semnat contractul între Armata Romană şi firma elveţienilor de la General Dynamics pentru cele 227 de transportoare blindate Piranha 5.
Contractul, în valoare de peste 800 de milioane de euro, prevede că în 2018 șase vehicule de acest tip să fie produse în România, la „Uzina mecanică București”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Directorul general al Romtehnica şi un vicepreşedinte al General Dynamics au semnat prima parte a contractului din programul de înzestrare cu transportoare blindate 8x8 Piranha 5. Acesta ar valora aproximativ 400 de milioane de euro, pentru 95 de transportoare şi transferul de tehnologie.
Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale: „Anul acesta, în România vor ajunge primele 36 de transportoare blindate din cele 227 din pachet. Din care ultimele 6 vor fi fabricate în România la Uzina Mecanică Bucureşti."
Adică 191 de maşinării de luptă vor fi fabricate la noi.
Mihai Tudose, premier: „Un proiect care, să mă scuze partenerii americani, acum 9 luni a început ca o schiţă pe perete, pe care noi am botezat-o Picasso, pentru era o chestie care numai a artă nu semăna, dar numai noi înţelegeam ce e acolo."
Pentru Armată, acest tip de transportor blindat pare să fie soluţia ideală pentru că este suficient de puternic pentru a oferi protecţie militarilor aflaţi în interior, în cazul unui atac cu arme de asalt. Aşadar sunt bune pe orice anotimp şi relief, dar să nu treci cu ele prin ape adânci.
În următoarea perioadă, muncitorii români vor fi instruiţi în Elveţia. Reprezentanţii Uzinei de la Bucureşti au anunţat deja că au nevoie de la strungari, operatori şi frezori până la ingineri de cercetare şi dezvoltare. Totodată, studenţii care doresc să facă practică la Uzina vor primi o primă de 300 de lei.