Ursula von der Leyen și-a anunţat candidatura pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene. "O decizie cugetată"
Ursula von der Leyen a anunţat, luni, că va candida pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene. Aceasta are sprijinul total al formațiunii politice germane Uniunea Creştin-Democrată (CDU).
"În conducerea federală am propus-o în unanimitate pe Ursula von der Leyen drept 'Spitzenkandidatin'" (candidată cap de listă), înaintea Congresului Partidului Popular European (PPE) care va avea loc pe 6 şi 7 martie la Bucureşti, a declarat preşedintele CDU, Friedrich Merz, la o conferinţă de presă după o întâlnire a conducerii partidului.
"Iau astăzi o decizie conştientă şi cugetată: doresc să mă prezint pentru un nou mandat" de preşedintă a Comisiei Europene în urma alegerilor europarlamentare din luna iunie, a confirmat Ursula von der Leyen la conferinţa de presă.
"Trebuie să continuăm să ne apărăm împotriva celor care ne divizează în interior şi în exterior, trebuie să ne consolidăm (...), este obiectivul pe care mi l-am stabilit", a mai spus ea.
Ea urmează astfel cel mai probabil să fie desemnată la Congresul PPE candidata popularilor europeni pentru preşedinţia Comisiei Europene. Conform practicii, candidatul grupului politic din Parlamentul European care obţine cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare are prima şansă de a deveni preşedinte al Comisiei Europene. Cum sondajele situează PPE pe primul loc, Ursula von der Leyen este bine plasată pentru a obţine încă un mandat.
Ea s-ar putea lovi însă de obstacole în confirmarea la votul din Parlamentul European. Sondajele efectuate în statele UE arată că o alianţă în Parlamentul European între grupurile politice progresiste (popularii, socialiştii, Verzii şi Renew) ar putea fi de data aceasta mai dificilă în urma creşterii popularităţii partidelor conservatoare şi de extremă dreapta, dar totuşi acestea din urmă nu vor putea împiedica formarea unei majorităţi a celor dintâi.
Ursula von der Leyen ar putea avea însă dificultăţi în Parlamentul European şi în obţinerea voturilor grupurilor de dreapta, sceptice faţă de agenda ecologistă cuprinsă în Pactul Verde al UE pe care ea l-a susţinut intens în actualul mandat.
Aflată în relaţii apropiate cu administraţia preşedintelui democrat al SUA, Joe Biden, Ursula von der Leyen se teme, la fel ca alţi politicieni europeni, de o posibilă revenire a republicanului Donald Trump la Casa Albă. Prin urmare, un alt obiectiv pe care ea şi l-a fixat pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene este consolidarea apărării europene, în primul rând sporirea producţiei militare, atât pentru nevoile UE cât şi pentru a ajuta în continuare Ucraina în războiul cu Rusia, dorind să creeze şi un post de comisar pentru apărare în viitorul executiv comunitar.