Urșii vor putea fi împușcați și în afara localităților. Activiștii de mediu vor depune o plângere la Comisia Europeană
Urșii vor putea fi împușcați și la ei acasă, în pădure, în munți sau poieni, dacă se întâlnesc acolo cu omul și îl pun în pericol.
Este un amendament adoptat odată cu trecerea prin Parlament a ordonanței care permite intervențiaîmpotriva acestor sălbăticiuni. Practic, din textul actului normativ a fost scoasă precizarea că doar exemplarele care fac probleme în intravilan vor fi alungate sau ucise. Legea merge la promulgare, dar asociațiile de protecție a animalelor o contestă. De când a fost aprobată intervenția de urgență, în localități au avut loc 119 acțiuni. În șase cazuri, animalele au fost împușcate.
O ursoaică s-a strecurat să fure mâncarea unor turiști care și-au instalat corturile în apropierea unei cabane izolate din Munții Bucegi. O situație periculoasă, fără doar și poate, în care autoritățile vor putea interveni. Fie prin alungarea animalului, mutarea sau chiar împușcarea lui, în cazuri mai grave.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Tanczos Barna, ministrul Mediului: "E nevoie de protecția vieții umane, indiferent dacă vorbim de intravilan sau de extravilan. Pot apărea aceste situații doar în cazurile în care există un atac".
Inițiatorii amendamentului susțin că era nevoie de acesta deoarece urșii au atacat oameni și în afara localităților, cum ar fi la stâne, pe poteci turistice sau în apropierea cantoanelor silvice. Legea, în noua sa formă, a fost adoptată cu 232 de voturi pentru, 30 de voturi contra şi 23 abţineri.
Gabriel Păun, președintele Agent Green: "Nu reprezintă altceva decât girarea vânătorii de trofee într-o formă și mai mascată. Se dă drumul la zonele extravilane unde nimeni nu va ști niciodată ce urs a fost împușcat și chiar câți urși au fost împușcați. Cu o singură decizie de intervenție rapidă se pot scoate mai mulți urși".
Sunt cunoscute deja întâlnirile dintre sălbăticiuni și oameni, petrecute lângă lacul Sfânta Ana sau pe Transfăgărășan. Anul trecut, de pildă, o femelă cu pui s-a invitat la un picnic și nu s-a lăsat alungată prea ușor.
Domokos Csaba, biolog grupul Milvus: "Acești urși, dacă vor fi împușcați, vor fi împușcați din greșeala noastră, din vina noastră. Au devenit dependenți de oameni ca sursă de hrană și situația asta nu poate continua".
Asociațiile de protecție a animalelor atrag atenția și că este greu de stabilit dacă un urs de care se sperie niște oameni reprezintă un pericol real. Și ar fi și dificil de găsit sălbăticiunea cu pricina. Există riscul ca echipa de intervenție să împuște alta.
Cristian Remus Papp, WWF România: "Chiar dacă e pe poteca turistică nu înseamnă că trebuie împușcat. Dacă se ridică în două picioare nu înseamnă că devine agresiv, poate fi pur și simplu un gest de curiozitate".
Activiștii de la Agent Green susțin că legea încalcă directivele europene pentru habitate și specii, care spun clar că gestionarea urșilor revine exclusiv autorităților centrale, adică Ministerului Mediului, nu primariilor.
Organizația a anunțat că va face o plângere la Comisia Europeană.