Ce au descoperit cercetătorii români despre trei urși bruni, după ce le-au fost atașate coliere video la gât
Cercetătorii români au atașat camere video pe coliere puse la gâtul a trei urși bruni, ca să le observe traseele și interacțiunea cu alte specii, mai ales cu oamenii.
Au fost aleși doi pui, iar concluzia a fost că animalele de până în doi ani sunt sociabile și jucăușe. Al treilea urs urmărit, un mascul de patru ani, a mers singur mai bine de 500 de kilometri, fără să atace oamenii. A plecat din Munții Călimani și a traversat granița cu Ucraina. Din păcate, se pare că acolo a fost omorât de braconieri.
Doi ursuleți de peste un an și jumătate, care se află într-un țarc de tip orfelinat din Harghita, au primit câte o zgardă cu o cameră de mici dimensiuni.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cercetătorii vor să afle cu ajutorul imaginilor cum se dezvoltă puii în semisălbăticie, înainte să fie eliberați.
După ce au analizat mai bine de o mie de filmulețe, sunt convinși că ursuleții vor fi bine pe cont propriu. Acest lucru este important, pentru că sunt orfani și nu a avut cine să-i învețe să supraviețuiască în sălbăticie.
Din fericire, au instincte bune, consumă hrană naturală și nu au nevoie să fie susținuți de îngrijitor.
Mai mult, folosesc habitatul natural ca să-și dezvolte abilitățile, adică se cațără în copaci ori se ascund după stânci.
O altă concluzie este că ursuleții socializează când sunt mici, se joacă între ei și învață unii de la alții. La primăvară vor împlini doi ani și vor fi eliberați. Atunci ar urma să ajungă solitari, cred specialiștii, așa cum este și un urs de patru ani, pe care vânătorii l-au capturat la periferia orașului Târgu Mureș.
La începutul lunii aprilie animalul a fost mutat în Munții Călimani. Și lui i s-a montat o zgardă cu o cameră ce înregistra totul.
A fost urmărit cu ajutorul GPS-ului, iar centura urma să-i cadă la un moment dat de la gât. Ursul a purtat-o mai bine de 500 de kilometri. A traversat granița în Ucraina, unde semnalul GPS a dispărut. Nici zgarda nu a mai fost găsită. Cel mai probabil a fost omorât de braconieri, cred responsabilii de proiect.
Ei știu însă acum că de-a lungul drumului său, ursul nu a provocat pagube și nici nu a atacat oameni sau animale. A făcut o singura boacănă: a răsturnat cinci stupi.
Gavril Marius Berchi, Manager Proiect WWF-România: ”A trecut prin 40 de fonduri de vânătoare. Putea fi numărat de 40 de ori, deci credem că sunt supraevaluate numărătorile care se fac acum în cazul urșilor.”
Ministerul Mediului a anunțat că va demara un proiect finanțat de Uniunea Europeană prin care vrea să numere urșii. Populația va fi evaluată printr-un studiu cu analiză ADN, iar până în 2023 ar trebui să știm câți sunt și dacă hrana le este suficientă.