Pui de urs, adus în rezervația Zărnești, după ce a fost găsit de turiști

Ultimul update: Joi 17 Mai 2018 18:15
Data publicarii: Joi 17 Mai 2018 16:27
Categorie: Actualitate

Poveste înduioşătoare din Braşov: un pui de urs de numai 4 luni a fost adus la rezervația din Zărneşti de câțiva turişti care l-au găsit la marginea pădurii, pe când stăteau la grătar.

O zi întreaga animalul nu a plecat de lângă ei și, cum mama lui nu a apărut, oamenii au decis să nu îl abandoneze acolo. Este ursul cu numărul 100 ajuns în rezervaţie, iar îngrijitorii l-au înconjurat de dragoste din prima clipă. Din păcate, există riscul ca el să nu mai ajungă în sălbăticie niciodată.

Brigitte Bardot, cum au numit-o îngrijitorii pe micuţa ursoaică, a fost lăsată joi într-un țarc special, numai al ei. Are culcușul pregătit, piscină și copaci pe care să se cațere. S-a arătat curioasă de tot ce e în jur, a adulmecat locul şi a alergat în voie. Ba chiar a prins curaj şi a intrat în apă, să se bălăcească.

Florin Ticușan, managerul rezervației: "Am fost ca o mamă pentru ea, în ghilimele, i-am dat de mâncare de 4-5 ori pe zi. Este un urs cu personalitate, este femelă și are toate șansele să fie reabilitată în următoarea perioadă".

Nu se ştie dacă puiul s-a pierdut de mamă, ori aceasta a păţit ceva rău. Turiştii spun că a apărut lângă ei când a simţit miros de grătar, apoi i-a tratat ca pe nişte tovarăşi de joacă.

Paula Ciotlos: "Mama nu a părut în zonă, iar dacă ar fi fost în zonă sau în viaţă cu siguranţă ar fi apărut pentru că nicio ursoiacă nu îşi lasă puiul de izbelişte. Oamenii s-au gândit să nu îl lase prada altor animale sălbatice sau să rişte să moară de foame".

Brigitte va rămâne în acest ţarc, departe de ochii turiştilor, cel puţin un an. Abia după aceea va fi mutată alături de ceilalţi 5 pui aflaţi în rezervaţie. Acolo ar putea fi zărită de vizitatori.

Cristina Lapis, preşedintele asociaţiei "Milioane de prieteni": "Va sta o perioadă numai între ursuleţi de vârsta ei, se va putea cu siguranţă elibera dacă se va crea acea arie naţională despre care s-a vorbit la Ministerul Mediului. Dacă nu, va rămâne în rezervaţie până la adânci bătrâneţi".

În judeţul Harghita există singurul centru din Europa pentru reabilitarea puilor de urs rămaşi orfani, susţinut de World Wide Fund for Nature.

Toţi cei crescuţi acolo se întorc în sălbăticie, când împlinesc vârsta la care se descurcă singuri. Centrul este însă puţin cunoscut pentru că îngrijitorii vor ca oamenii să nu-i tulbure pe ursuleţii aflaţi acolo.

Un pui de urs a venit printre turişti, pe malul Lacului Sfânta Ana. Reacţia oamenilor
Un pui de urs a venit printre turişti, pe malul Lacului Sfânta Ana. Reacţia oamenilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
Exercitiu
Seism 2018: Cele 6 probleme descoperite de salvatori. De ce au intervenit cu întârziere
România, condamnată de UE din cauza gropilor de gunoi. Autoritățile au avut răgaz 10 ani
Viața unei fetițe de 8 ani, în pericol din cauza birocraţiei. "Mai are o şansă"
Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
Reacția administratorei hotelului care a ars în Timișoara: „Angajații sunt instruiți mai în joacă: studenți, repetenți”
Accident grav pe centura Ploieștiului. Ce s-a întâmplat cu cei doi șoferi
Racheta nucleara
Imagini alarmante surprinse din satelit. Unde îşi trimite Rusia forţele împotriva NATO
Femeie găsită în curte de un vecin, cu răni oribile. Cine i-ar fi dat lovitura de graţie
Europarlamentar: „Guvernul României vede Preşedinţia UE ca pe o povară”
Un copil din Călărași a chemat jandarmii după ce a văzut un bărbat care amenința oamenii cu un cuțit
Fabrica de arme de la Cugir va semna un contract de zeci de milioane de dolari cu americanii
Grindeanu: Abia am reuşit să o conving pe soţie că am salariu 8.000 lei şi nu 10.000 euro