Urmările reportajului Știrile PRO TV despre deversările din Lacul Colibița. Anunțul Apelor Române


Ultimul update: Miercuri 06 Martie 2019 13:40
Data publicarii: Miercuri 06 Martie 2019 11:53
Categorie: Stiri actuale

La câteva ore de când o echipă a Ştirilor Pro Tv a decoperit o adevărată bombă ecologică în lacul Colibița, după ce mai mulţi proprietari de pensiuni şi-au construit singuri canalizări care se varsă direct în lac, autorităţile au intrat în alertă.

Specialişti din Prefectură, Garda de Mediu, Direcţia Apelor şi Protrectia Mediului iau miercuri la pas toate pensiunile să verifice situaţia din poartă în poartă.

Încă de la prima oră, reprezentanţii instituţiilor competente s-au mobilizat şi au ajuns pe malul lacului Colibița. Au intrat pe mai multe proprietăţi pentru a verifica dacă ţevile care ies de pe proprietăţile lor în lac sunt pline cu dejecţii care ajung de ani de zile în apă.

În multe cazuri oamenii au pus lacătul pe pensiuni, aşa că autorităţile nu pot intra fără acord şi nu au pe cine să tragă la răspundere. Pe de altă parte, încă din anul 2014 la prefectura din Bistriţa s-a instituit o comisie care a verificat tocmai acesta situaţie. Încă de atunci se bănuia că o dejecţiile de la cabanele din zonă ajug în lac, însă nimeni nu a descoperit nimic şi nu s-a dat nicio amendă.

Reprezentanţii Prefecturii au spus că nu au reuşit să ajungă pe sub apă la ţevi. Una peste alta situaţia în zona este dramatică spun activiştii de mediu.

Directorul Apele Române a dispus control

Directorul general al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu, a dispus un control, în regim de urgenţă, la Acumularea Colibiţa.

”În urma unor informaţii apărute în spaţiul public, conform cărora proprietarii unor imobile situate în arealul Acumulării Colibiţa deversează apă menajeră în lac, directorul general al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu, a dispus efectuarea unui control, în regim de urgenţă, de către Inspecţia Bazinală a Apelor (IBA). De asemenea, directorul general al ANAR a cerut echipei de control ca la finalul acţiunii să prezinte raportul de control şi propuneri de măsuri”, au transmis, miercuri, reprezentanţii A.N. Apele Române, conform news.ro.

De asemenea, Prefectura Bistriţa a transmis că prefectul Ovidiu Victor Frenţ a trimis Corpul de Control în zonă.

”Domnul prefect Ovidiu Victor Frenţ a activat echipa operativă din cadrul Comisiei de Control Colibiţa, formată din reprezentanţi ai: Corpului de Control al Prefectului, Direcţiei de Sănătate Publică, Gărzii de Mediu, Agenţiei de Protecţie a Mediului şi Primăriei comunei Bistriţa Bârgăului. În urma constatărilor efectuate astăzi la faţa locului, va fi întocmit un raport cu concluzii şi măsurile care se impun, ce va fi făcut public”, a transmis Prefectura Bistriţa.

Ştirile Pro TV au dezvăluit marți că lacul Colibiţa din Munţii Călimani este pe cale să devină o bombă ecologică. În zonă nu există canalizare, iar proprietarii de pensiuni au improvizat tuburi de scurgere şi dejecţiile se varsă direct în apă.

Acumularea Colibiţa este amplasată pe râul Bistriţa, este realizată printr-un baraj cu un volum total de cca. 100 milioane de metri cubi şi asigură resursa de apă pentru alimentarea cu apă a localităţilor din aval, inclusiv a Municipiului Bistriţa, precum şi apărarea împotriva inundaţiilor a acestei zone.

 

Secarea Lacului Colibița, pentru a consolida barajul, a dus la o descoperire șocantă
Secarea Lacului Colibița, pentru a consolida barajul, a dus la o descoperire șocantă
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihaela Adriana Fieraru, fata disparuta
O fată e dată dispărută după ce a plecat de la școală. Familia crede că a fost răpită
Cu lacrimi în ochi, prietenii și admiratorii își iau rămas bun de la regizorul Ducu Darie
Trei pakistanezi au fost prinși muncind la negru în Teleorman. Ce vor păți
Românii au ieşit în stradă pentru greva globală împotriva schimbărilor climatice
De ce nu funcţionează site-ul DEX timp de 2 zile. "Încercăm să împingem oamenii"
Zeci de proiectile, gloanţe şi cartuşe, descoperite în cimitirul din Bârlad. De unde provin
caini
Târg de adopții al câinilor în acest weekend la București. Ce trebuie să știți
Mită în coşul de gunoi la Permise Giurgiu. Cât dădeau candidaţii care nu ştiau să conducă
Elena Udrea și-a botezat fetita la o mănăstire din București. Dana Budeanu, una din nașe
Suspiciuni de fraudă privind programul "Casa Verde". A fost oprit în ziua în care a debutat
Probleme în declaraţia de avere a Rovanei Plumb. Rata unui credit depăşeşte veniturile
Băsescu, după ce CAB a stabilit că a colaborat cu Securitatea: "Contest la ÎCCJ"