Unul dintre cei mai apreciați muzicieni de jazz din România, Garbis Dedeian, a murit la vârsta de 60 de ani

Ultima actualizare: 14-01-2020 15:39
Garbis Dedeian
Facebook.com

Unul dintre cei mai apreciați muzicieni de jazz din România, saxofonistul Garbis Dedeian, a murit luni, 13 ianuarie, la vârsta de 60 de ani.

Informația a fost confirmată pentru Știrile Pro TV de fratele său, tot muzician, Capriel Dedeian.

Suferea de cancer pulmonar galopant în stare avansată și, din păcate, ieri, (13 ianuarie, n. red.) inima lui a cedat.” - ne-a declarat Capriel Dedeian.

La rândul său, Sorin Romanescu, chitarist de jazz și vechi colaborator al lui Dedeian, spune că a aflat vestea despre dispariția muzicianului de la un alt artist cunoscut în lumea jazz-ului românesc, Nicolas Simion - prieten apropiat cu Garbis Dedeian.

”Este o mare pierdere”, a spus și Romanescu.

Conform sursei citate, muzicianul Garbis Dedeian era bolnav de mai multă vreme, fiind internat la un spital.

”O nouă generație de jazzmani români începe să despartă. Alintat drept un (John) Coltrane de România, Garbis a fost un adevărat jazzman, a trăit mereu pe marginea prăpastiei existențiale, frustrat și mereu pus pe glume cu “șalăi”, Garbis este continuatorul unui drum artistic de mare prestigiu pe care l-a creat saxofonistul nostru de mare calibru, Dan Mândrilă. Garbis a plecat și el în seara asta, ca un ultim efort de respirație și eleganță! Doamne ai grijă de sufletul lui. Amin.” - a scris pe Facebook Mike Godoroja.

Potrivit casei de discuri Soft Records, cu care muzicianul a lansat albumul ”Armine”, Garbis Dedeian a fost un saxofonist, compozitor şi aranjor român de origine armeană, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Beneficiind de un mediu familial prielnic apropierii de muzică, a urmat Liceul de Muzică nr. 1 din capitală şi Şcoala Populară de Artă unde a studiat clarinetul cu profesorul Florian Popa şi compoziţie / orchestraţie cu Richard Bartzer. Atras de jazz din adolescenţă, a făcut primii paşi sub îndrumarea regretatului Mihai Berindei, iar în anul 1976 fondează un prim grup alcătuit cu fratele său, ghitaristul Capriel Dedeian, Tudy Zaharescu și Mario Dumitrescu.

Debutul interpretativ pe una din primele scene jazzistice ale ţării are loc in 1979 la Festivalul de Jazz de la Sibiu. De atunci, a susţinut numeroase concerte şi a participat la cele mai importante festivaluri de jazz în ţară, dar şi în Germania, Ungaria, Grecia, Italia, Franţa, Austria, Iugoslavia, Moldova, Ucraina, Bulgaria, Egipt.

Combo-ului său de tineri instrumentişti a fost desemnat „Formaţia Anului 2003” de juriul Galei Premiilor de Jazz organizată de Societatea Română de Radiodifuziune, titlu prin care i se recunosc merite deosebite în afirmarea unor promiţătoare talente din tinerele generaţii.

Activitatea de saxofonist şi şef de formaţie a fost dublată de o susţinută creativitate componistică, o parte a creaţiilor sale muzicale, considerate valori de patrimoniu pentru jazz-ul autohton, fiind tipărite (Culegere de teme de jazz) şi/sau înregistrate în studio sau preluate live din festivalurile de jazz.

Potrivit Agerpres, Garbis Dedeian a descoperit şi format talente ca pianiştii Petrică Andrei şi Marius Vernescu, trompetistul Emil Bîzgă, chitaristul-violonist Florentin Dună, chitaristul Sorin Romanescu, bateristul Adrian Ştefănescu, vocalistul Paul Ioanid şi mulţi alţii.

Dintre proiectele muzicale ale lui Garbis Dedeian amintim: "Saxophone Summit", "Tribute To Coltrane". A susţinut un recital la Festivalul "Bucureşti 2001", în care a cântat cu precădere compoziţii proprii, alături de pianistul Petru Popa, basistul Pedro Negrescu şi bateristul Tudy Zaharescu.

A participat la înregistrarea Mitică Popescu (1985), pe muzica lui Nicu Alifantis şi versurile lui Alexandru Andrieş, precizează site-ul amintit. Alte colaborări cu Alexandru Andrieş au fost "Interioare" (1984), "Interiors" (1985), "Rock'n'Roll" (1987), "Trei oglinzi" (1989), "Azi" (1991), "Aşteptînd-o pe Maria" (1991), "Vecinele mele 1,2,3" (1992), "Alexandru Andrieş" (1994), "Vreme rea" (2000), "Bingo România" (2001).

În 2018 a lansat albumul "Armine".

Cristian Matei

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO