UE vrea sa interzica temporar pescuitul de calcan. Pescarii sunt revoltati pentru ca raman fara principala sursa de trai
Pentru cei carora le place calcanul, vestile nu sunt bune. Uniunea Europeana vrea sa interzica pescuitul in cazul acestei specii. Pentru cat timp, nu se stie deocamdata.
Masura vine in momentul in care la noi afacerea cherhanalelor, atat de cautate de turisti, este in plina dezvoltare. La randul lor, pescarii, mai ales cei din Sulina si Sfantu Gheorghe, doua zone defavorizate, sunt revoltati pentru ca raman fara principala sursa de trai.
Un kilogram de calcan pleaca de la pescari cu 40-45 de lei iar in magazin ajunge spre 70. In restaurant, o portie de calcan pe plita este 85 de lei, iar o saramura 95. In ciuda preturilor, romanii il comanda.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Matei Datcu, proprietar restaurant: "Ar fi pacat ca in 2016 sa se manance tot felul de importuri, de calcan crescut in crescatorii. Decat sa aduc ceva de pe piata de import, ceva ce nu are gust de calcan, mai bine nu il mai comercializez si merg pe alt peste care e de-al nostru, prins in Marea Neagra."
Alexandru Filip, reprezentant restaurant: "Diferenta de gust dintre pestele de Marea Neagra si cel de crescatorie este ca si cea dintre puiul de curte si cel de abator. Clientii vor trebui sa-si doreasca altceva."
Cei de la Comisia Europeana spun insa ca cele doua specii- calcanul si rechinul de Marea Neagra- au nevoie de ajutor pentru a se reface populatia grav amenintata. Cu alte cuvinte, de anul viitor, pescarii din Romania si Bulgaria sunt invitati sa se reorienteze.
Petre Cuzmin, pescar: "Am ales alternativa calcanul ca sa scapam de dosare penale, sa supravietuim legal. Am investit, barci, motoare, taxe, eu ca PFA platesc 6.000 de lei pe an."
Pascut Manolache, pescar: "Trebuie sa ne apucam de braconaj, sa ne dam in cap unul la altul?"
Autoritatile romane spun insa ca interzicerea pescuitului la calcan nu va duce neaparat la refacerea populatiei, avand in vedere ca celelalte tari riverane Marii Negre care nu sunt in Uniunea Europeana - Turcia, Georgia, Ucraina si Federatia Rusa - nu au niciun fel de restrictii.
De altfel, turcii au fost prinsi de nenumarate ori braconand in apele noastre teritoriale. Ministrul Agriculturii sustine ca va incerca, saptamana viitoare, la Bruxelles, sa ii convinga pe comisarii europeni sa ne mentina cota de calcan.
Achim Irimescu ministrul Agriculturii: "Sigur ca noi ne aparam producatorii, sigur ca vrem sa mentinem cota la calcan dar, repet, in conditiile in care comisia afirma ca pe baza datelor furnizate de cercetatorii nostri situatia este catastrofala si, mai mult, ca se braconeaza, este greu sa reusim."
Astfel romanii si bulgarii raman doar cu sprotul. Pentru pescarii nostri nu este insa de niciun ajutor pentru ca nu avem deocamdata nave de dimensiuni mari care sa practice acest tip de pescuit.