Unitatile militare pe care ANP nu le-a transformat in inchisori in 18 ani, desi au fost oferite gratuit de Armata

Ultima actualizare: 23-01-2017 06:58

 Ministerul Justitiei a avut tot timpul o alternativa simpla ca sa rezolve problema puscariilor supra-aglomerate pana sa discute despre o gratiere in masa.

 Timp de 18 ani, Administratia Nationala a Penitenciarelor nu a transformat in inchisori nici una dintre cele cateva zeci de spatii oferite gratuit de Armata. Chiar si acum, oficialii dau vina pe costuri si pe lipsa avizelor.

Din 1998 si pana astazi cei de la Administratia Penitenciarelor au primit de la Ministerul Apararii Nationale nu mai putin de 12 foste unitati militare pe care sa le transforme in puscarii. 8 dintre acestea au si cladiri gata construite, iar alte 4 sunt de fapt terenuri. Unitatile sunt raspandite pe tot teritoriul tarii si erau la momentul predarii lor folosite de militari.

Unitatile militare sunt din Resita, Lugoj, Hanul Conachi-Galati, Tecuci, Ramnicu Sarat, Piatra Neamt, Lunca de sus din Harghita, Sighisoara si Aiud, Secuieni-judetul Bacau, Rasnov, Caracal, Gherla, Sanmartin, judetul Bihor, Berceni, judetul Prahova, Pogojeni, judetul Gorj, Buzias, judetul Timis, Pantelimon, Piatra Neamt.

Cu toate acestea.

Marius Vulpe, director General al ANP: "Aceste spatii nu pot fi populate cu detinuti in perioada trecuta si nici actuala pentru ca sunt in proportii de 70, 80 % degradate. Iar configurarea lor asa cum au fost cladite nu respecta cerintele minime de siguranta si securitate."

S-a renuntat din start la orice investitie pentru ca ar fi durat prea mult.

Marius Vulpe- Director General al ANP: "Ar dura cel putin 3, 4 ani sa le aducem la standardul minim de cazare."

In ceea ceea ce priveste construirea de noi penitenciare, intentia exista de ani de zile. Doua proiecte au fost anuntate in 2015. Inchisorile ar fi trebuit sa apara in zona Capitalei si la Caracal. Pana acum nu s-au facut nici macar studii de fezabilitate. Banii administratiei penitenciarelor s-au cheltuit anul trecut pe renovarea unor spatii de detentie. Ideea cresterii spatiilor de cazare pentru infractori a venit din partea Parchetului general, care se opune ideii gratierii. De altfel, tot corpul magistratilor spune ca proiectele privind gratierea si schimbarea in forma prezentata a unor articole din codul penal, par a fi date cu dedicatie pentru anumiti politicieni.

Presedintele Romaniei a afirmat vineri pe, pe siteul oficial al Presedintiei, ca: "Sunt suficiente argumente care sa determine Guvernul sa retraga aceste Ordonante de Urgenta."

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO