Unii romani au "furat startul" de Boboteaza. S-au imbrancit de sambata sa puna mana pe apa sfintita

Ultima actualizare: 09-01-2013 07:04
boboteaza

Crestinii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului. In toata tara, credinciosii dar si fetele bisericesti s-au pregatit cum se cuvine pentru acest praznic.

La Constanta, arhiepiscopul Tomisului s-a catarat pe masinile de pompieri ca sa sfinteasca 50 de mii de litri de apa.

Asa ca nu este de mirare ca s-a trudit din greu toata noaptea pentru ca astazi toata lumea sa se poata bucura asa cum trebuie de Boboteaza.

Dupa ore-n sir de munca, voluntarii au reusit sa umple cu agheasma cele o suta de mii de sticle care vor ajunge in casele credinciosilor. 20 de mii au fost asezate inca de aseara, sub forma crucii sfantului apostol Andrei.

Zece mii de credinciosi sunt asteptati la cazinoul din Constanta. Vor putea lua insa sticle cu agheasma, doar dupa ce se va termina slujba de boboteaza. Pana atunci sticlele sunt pazite de jandarmi.

Apa provine de la un izvor subteran, aflat in apropierea Constantei.

Pentru a rezista in fata frigului, cativa voluntari s-au acoperit cu saci din plastic: "Ne-am acoperit ca ne si udam de la apa si ne protejam si de vant. Rezistam, ne ajuta Dumnezeu."

Cum apa nu a putut fi sfintita decat sambata, in ajunul Bobotezei, oamenii au inceput sa umple bidoanele din plastic dupa slujba.

"Nu umblati in sticle, va rugam! Nu umblati in sticle va rugam! Sunt pentru maine pe faleza..."

Zeci de gura casca au uitat de evlavie si s-au imbrancit ca sa primeasca, agheasma.

O doamna s-a multumit si cu niste dopuri de plastic. Ascunsa strategic, langa butoiul cu apa sfintita, o alta si-a pus in garda toata familia.

"Uite, mama, eu am luat sapte si cu una opt, poate raspunde Nea Mihai, hai ca le dau si lor ca tot am veni si stii ca maine e imbulzeala foarte mare..."

"Numai doua zile pe an se sfinteste aceasta agheasma mare. Aceasta apa este puternica impotriva vrajmasilor vazuti si nevazuti...", a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Dupa slujba, clerul si credinciosii vor porni in procesiune spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiata o noua slujba de sfintire a apelor. Conform traditiei, arhiepiscopul Tomisului va arunca in apa marii trei cruci ce vor fi recuperate de cei care nu se tem de apa rece ca gheata.

Desi nu putem vorbi de gerul Bobotezei, este totusi destul de frig la malul marii. Apa este rece, are in jur de cinci grade, asa ca cei care vor sari dupa crucile aruncate de arhiepiscopul Tomisului trebuie sa aiba mult curaj, in plus, ei vor fi testati si de un echipaj de la ambulanta.

In aceasta dimineata, la Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", are loc Sfanta Liturghie in cinstea Botezului Domnului.

Kangaroo Island road in Flinders Chase National Park, Australia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO