Unele restaurante din țară și-au redus programul și numărul de angajați. „Avem timp să ne și odihnim”

×
Codul embed a fost copiat

Ar trebui să învățăm să respectăm mesele zilnice - prânzul la prânz, iar cina, după lăsarea serii. Cel puțin asta ne propun câteva restaurante, care și-au redus programul și nu mai deschid ușa clienților la orice oră își doresc.

Fie au pauză între 15 și 18, fie prepară doar cina. Modelul, preluat din țările vest-europene, le permite să funcționeze cu mai puțini bucătari și ospătari, dar aduce economii importante și la încălzire.

Marius Rafa este bucătar în propriul restaurant din Sibiu și spune că ziua de muncă de 12 ore îl epuiza.

Marius Rafa, antreprenor: „Mi-am dat seama că nu mai am timp absolut de nimic.”

A hotărât să închidă localul între 15 și 18 și astfel toți angajații au trecut la program zilnic de 8 ore. Înainte munceau 12, dar aveau liberă o zi din trei.

Citește și
furt
Momentul în care un livrator fură telefonul unei femei în timp ce aștepta la un fast-food dintr-un mall din Capitală. VIDEO

Alexandru Drăgoi, angajat: „M-am adaptat bine noului program, îmi place. Avem timp să ne și odihnim, să ne facem și treburile casnice sau indiferent ce avem de rezolvat.”

Nu toți au fost de acord, și unii au plecat. Cu banii astfel economisiți, patronul a luat două măsuri importante.

Marius Rafa, antreprenor: „La majoritatea produselor din meniu am scăzut prețurile cu până la 50%. Am reușit să luăm de la colegii care au plecat și nu au fost de acord cumva cu acest program și am pus diferența celor care au rămas.”

Un alt restaurant, de această dată din Cluj-Napoca, și-a redus drastic programul în zilele lucrătoare, pe timpul iernii - acum, acolo poți lua doar cina.

Lorand Toth, proprietar restaurant: „90-95% din vânzări se realizează seara, după ora 6, și în felul acesta reușim inclusiv pe partea de echipă să mai reducem din numărul de angajați și ca și costuri implică niște economii.”

Numărul angajaților a scăzut cu un sfert, dar și factura la gaz este mult mai mică. Ideea a fost preluată din alte țări europene, precum Franța, Italia sau Malta, însă la noi este greu de implementat.

Călin Cozma, președinte Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România: „Dacă ajungi la ora 2.30 în Franta la restaurant nu te mai servește nimeni, până la ora 6 nu știu dacă mai ai unde să manânci ceva, dar acolo oamenii iși fac programul astfel încât să reușească să ajungă la timp.”

Ruxandra Stoica, Asociația Horeca Argeș: „Noi suntem obișnuiți să mâncăm la orice oră ne dorim. Chiar și în vacanțe ajungem să fim deranjați că trebuie să avem un program organizat, să facem rezervări.”

Clientă: „Până la urmă noi ca nație avem probleme pe gestionarea timpului în general.”

Deocamdată doar câteva restaurante au recurs la această măsură, însă este posibil ca ideea să prindă teren, mai ales în orașele mai puțin vizitate de turiști.

Articol recomandat de sport.ro
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
Citește și...
Petrecere de Mica Unire la București. Aproape două mii de oameni s-au adunat să sărbătorească
Petrecere de Mica Unire la București. Aproape două mii de oameni s-au adunat să sărbătorească

Mica Unire nu a fost sărbătorită doar cu ceremonii militare. În București, aseară, aproape două mii de oameni s-au adunat într-un restaurant și au marcat 165 de ani de la Unirea Principatelor cu muzică, dans și voie bună.

Momentul în care un livrator fură telefonul unei femei în timp ce aștepta la un fast-food dintr-un mall din Capitală. VIDEO
Momentul în care un livrator fură telefonul unei femei în timp ce aștepta la un fast-food dintr-un mall din Capitală. VIDEO

Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost reținut de poliție, în București, după ce a furat telefonul unei femei în timp ce aceasta la coadă la un restaurant timp fast-food, într-un centru comercial din Sectorul 6.

Kylie Jenner n-a trecut neobservată pe străzile din Paris. În ce ținută s-a afișat. GALERIE FOTO
Kylie Jenner n-a trecut neobservată pe străzile din Paris. În ce ținută s-a afișat. GALERIE FOTO

Kylie Jenner a strălucit marți, într-o rochie neagră transparentă. Vedeta a fost văzută în timp ce pleca de la un celebtru restaurant din Paris.

Un bărbat cere despăgubiri uriașe de la un restaurant, după ce a fost acoperit de excremente în urma exploziei toaletei
Un bărbat cere despăgubiri uriașe de la un restaurant, după ce a fost acoperit de excremente în urma exploziei toaletei

Un america cere despăgubiri în justiţie la un tribunal din Florida, după ce o toaletă a lanţului de gogoşerii Dunkin' Donuts a „explodat” în timp ce se afla înăuntru, relatează Yahoo News.

Patronul unui restaurant din Cluj ar fi fost mutilat pentru a oferi acces la portofelul electronic de criptomonede
Patronul unui restaurant din Cluj ar fi fost mutilat pentru a oferi acces la portofelul electronic de criptomonede

Scene șocante în Cluj! Proprietarul unui restaurant susține că ar fi fost torturat și mutilat în cel mai cumplit mod pentru a oferi unor indivizi cheia virtuală de acces la portofelul electronic cu criptomonede.

Recomandări
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște

Stabilirea calendarului pentru noi alegeri prezidențiale este una dintre urgențele guvernului proaspăt instalat.

Trei sferturi de țară se confruntă cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite. NU vă aventurați pe trasee montane
Trei sferturi de țară se confruntă cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite. NU vă aventurați pe trasee montane

Trei sferturi de țară este în ghearele iernii, cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite.

Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI
Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI

17 pasageri ai unui avion elvețian care decolase din București cu destinația Zurich au fost răniți în urma unui incident grav. După o oră de zbor, aeronava s-a umplut cu un fum dens, iar pilotul a decis să aterizeze de urgență în orașul Graz din Austria.