Unde au pierdut radarele Armatei Române misterioasa dronă care a pus pe jar județul Constanța. Marea problemă sesizată
Un aparat de zbor, cel mai probabil, o dronă, a traversat, joi seară, teritoriul României în zona stațiunii Eforie Nord.
Autoritățile au emis un mesaj RO-ALERT, iar armata a ridicat de la sol patru aeronave de luptă, după detectarea țintei în spațiul aerian al României.
Dispozitivul a părăsit țara și până acum nu a fost identificată o zonă de impact. Șeful NATO, Mark Rutte, a comentat, vineri, incidentul.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Radarele Armatei Române au identificat, în largul Mării Negre, o țintă aeriană de mici dimensiuni, la 150 de kilometri de localitatea Mihail Kogălniceanu. Posibil o dronă folosită în conflictul din Ucraina.
Constantin Spînu, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale: „Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române”.
Avioanele de luptă nu au găsit dispozitivul în aer, chiar dacă au survolat zona trei ore.
Drona a pătruns în țară în apropiere de stațiunea Eforie Nord, după care s-a deplasat 14 kilometri în interiorul României, în direcția Topraisar, a anunțat Ministerul Apărării. Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19:20.
General (r) Virgil Bălăceanu, fost șef al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei: „E o problemă pentru că înseamnă că nu a mai avut capacitatea radarul să identifice obiectul respectiv, dacă a zburat la o înălțime foarte mică trebuie să fie adaptată legislația care să permită nimicirea dronelor care sunt încărcate cu explozibil, fie că survolează neautorizat spațiul aerian al României, chiar dacă din traiectorie n-ar rezulta o intenție ostilă”.
Din datele de până acum, nu a fost identificată o zonă de impact a obiectului zburător pe teritoriul național. Pentru tot județul, a fost emis un mesaj RO-Alert.
Locuitorii au fost sfătuiți să-și păstreze calmul și să se adăpostească în beciuri, ori în adăposturi de protecție civilă, pentru că există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian.
Incidentul a fost comentat de secretarul general NATO, Mark Rutte: „Permiteți-mi să exprim solidaritatea NATO față de România și, de asemenea, să felicit autoritățile române pentru răspunsul rapid și eficient la acest incident".
Pentru județul Constanța este a doua avertizare de încălcare a teritoriului de la începutul războiului din Ucraina.