Un urs a intrat în mai multe case, a băut afinată, apoi a adormit sub un molid
Un urs a intrat în cinci gospodării şi în mai multe case de vacanţă din Harghita, în ultimele patru nopţi, în căutare de hrană.
Localnicii speriaţi au cerut ajutorul vânătorilor şi au depus mai multe plângeri la Poliţie, formulând o cerere către Ministrul Mediului pentru recoltarea exemplarului de urs, scrie Informaţia Harghitei.
Directorul Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv „Zetelaka és Társai”, Benke József, a declarant că este vorba de un exemplar de urs care i-a terorizat şi anul trecut pe localnicii din comuna Suseni.
”Este vorba despre un urs de talie medie, recidivist, care şi anul trecut a intrat în casele localnicilor şi a făcut pagube însemnate, să nu mai vorbim de spaima pe care o bagă în oameni.
Sâmbătă a intrat în două case locuite, s-a dus direct în cămară şi a mâncat ce a găsit, de la zahăr şi bomboane, până la carne pusă la păstrat în untură. Unul dintre gospodari mi-a povestit că dormea la mansardă, când a intrat ursul; a auzit zgomot jos, a văzut animalul, dar nu a îndrăznit să coboare”, a declarat Benke József. „Pour la bonne bouche, ursul sătul s-a tratat cu „o sticlă de afinată”, a mai relatat directorul Asociaţiei „Zetelaka és Társai”, „apoi, au povestit sătenii, s-a dus pe deal şi s-a culcat sub primul molid care i-a ieşit în cale”.
Şeful pădurarilor din zonă a explicat, pentru Informaţia Harghitei, că sătenii sunt speriaţi şi “nu mai îndrăznesc să iasă afară din casă, după lăsarea întunericului”.
„De cum se lasă întunericul, nimeni nu îndrăzneşte să iasă afară. S-a întâmplat că ursul a intrat şi de şapte ori în aceeaşi casă. Deocamdată, pagubele nu sunt mari, a omorât trei oi şi mai multe găini, că atât găseşte acum.
Dar ne aşteaptă o primăvară grea şi o vară cruntă, cu multe vite omorâte şi cu atacuri în gospodării. Deocamdată merg în gospodării, pe urmă, când ies animalele la păscut, problema se mută pe păşune, iar promisiuni pentru cota de recoltare la urşi sunt abia pentru toamna viitoare”, explică şeful pădurarilor din zona Zetea.
Benke József a amintit că asociaţia de vânătoare şi autorităţile locale au cerut încă de anul trecut o autorizaţie pentru recoltarea acestui exemplar periculos, iar în urmă cu 2 luni au solicitat-o din nou, dar nu au primit încă un răspuns.
„Trebuie să intervenim, că urşii de acum vor face pagube continuu; în pădure e zăpadă, ei sunt flămânzi şi caută hrană în gospodăriile situate la marginea localităţilor. Vreau să fim bine înţeleşi, noi, pădurarii, nu suntem inamicii urşilor, dimpotrivă, le punem mâncare la hrănitori şi avem grijă de ei, îi protejăm şi îi apărăm.
Dar trebuie să existe un echilibru. Acesta este un urs periculos pentru oameni şi trebuie înlăturat. Ori să fie capturat şi relocat într-un habitat aflat la mare distanţă de aşezările umane”, a mai spus directorul Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv din Zetea.