Un urmas al lui Mos Ion Roata a devenit personajul principal al zilei Unirii de la Galati. Ce le-a povestit curiosilor
Un urmas al lui Mos Ion Roata a fost personajul principal al zilei Unirii de la Galati.
Este un stranepot, in varsta de 68 de ani, care se numeste Alexandru Roata. El le-a povestit tuturor curiosilor despre celebrul sau stramos, participant marcant la mica Unire din 1859.
Descendentul lui mos Ion Roata, un stra-stranepot, care are astazi 68 de ani, explica relatia de rudenie cu faimosul stramos. Se numeste Alexandru, nume pe care l-a primit in cinstea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, si a avut o copilarie in care i s-a povestit foarte mult despre deputatul care a marcat Mica Unire.
Alegeri 2024
09:37
Votul în străinătate s-a încheiat după 78 de ore. Ultimele secţii închise au fost în Canada şi pe Coasta de Vest a SUA
09:24
Deputat USR, după ce Elena Lasconi a urcat pe locul 2: Facem apel către Marcel Ciolacu să îşi recunoască înfrângerea
09:19
Răsturnare de situație la REZULTATELE alegerilor prezidențiale 2024. Georgescu și Lasconi în turul 2 - parțiale
09:12
DW: Politicianul de extremă dreapta a caștigat alegerile prezidențiale din România
Alexandru Roata, stra-stranepotul lui mos Ion Roata: "Imi spunea mie bunica, care a auzit si ea de la soacra ei. Venea acasa si intreba ce s-a mai intamplat prin sat. Cui i-a murit o vaca, un bou, un cal - si el le dadea bani. El nu stiu de unde facea rost de bani. Am inteles ca lua de la bogati."
Din fericire, aceste povesti vor merge mai departe. Alexandru Roata are un nepot. Cel mai tanar urmas al taranului care a votat in 1859 pentru unirea principatelor se numeste Adrian, are 13 ani, este in clasa a 6-a si e tare mandru de originile sale.
Adrian Roata, stra-stra-stra-stranepotul lui mos Ion Roata: "Am citit cu tataia o carte, "Mos Ion Roata si Unirea", de Ion Creanga, si am zis eu "cine-i acest mos Ion Roata?" Si tataia a zis ca e chiar ruda cu noi. Si m-am mirat, aveam vreo patru ani, eram foarte mic."
Aceste memorii, dar si alte ecouri ale acelor zile au fost prezentate astazi la Galati.
Cristian Caldararu, directorul Muzeului de Istorie Galati: "Un ecou al stradaniei romanilor care si-au dorit, cu zeci de ani in urma, inainte de 1859, ca sa traiasca intre granitele naturale ale unui stat national."
In Casa Memoriala Alexandru Ioan Cuza, pastrata de pe vremea cand domnitorul era Parcalab de Covurlui, au fost expuse trei ziare din Franta, de la 1859. Acestea spun chiar pe primele pagini povestea principelui Cuza. Mos Ion Roata a fost un taran roman, deputat in Divanul Ad-hoc si un sustinator inflacarat al domnitorului Cuza si al reformei agrare.