Anchete și demiteri la RATB, după ce un tramvai a luat foc. Reacția Gabrielei Firea

Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Miercuri 23 August 2017 08:24
Categorie: Actualitate

Un tramvai a luat foc din mers, miercuri dimineaţă, în sectorul 6, şi cinci persoane au încercat să se arunce, de spaimă, şi au suferit luxaţii la picioare. Alţi doi călători au făcut atacuri de panică, după ce vehiculul a fost invadat de fum..

Incidentul s-a petrecut în apropierea mall-ului AFI Cotroceni din Bucureşti, între staţiile Vasile Milea şi Razoare, iar tramvaiul aparţine liniei 25.

Pompierii au confirmat spusele călătorilor, că nu se vedeau flăcări, ci doar fum şi că incendiul s-ar fi produs în partea de jos a ramei de tramvai.

Vatmanul este cel care a reuşit să-şi păstreze sângele rece, să oprească vehiculul şi să iasă afară cu stingătorul, pentru că atunci când au ajuns pompierii, incendiul era deja stins.

Însă doi călători s-au speriat, iar alţi cinci au încercat să coboare din mers, aşa se şi explică luxaţiile pe care le-au suferit sau contuziile la torace şi gât.

Pasagerii au fost duşi cu ambulanțele la spitalele Elias şi Municipal, dar medicii au decis că vătămările corporale sunt minore şi nu se pune problema internării acestor persoane.

Timp de câteva zeci de minte, traficul pe bulevardul din Sectorul 6 a fost complet blocat de poliţiştii de la circulaţie, până când toate maşinile pompierilor au intrat în dispozitiv, apoi, au părăsit zona, după ce toţi s-au asigurat că nu mai există nici un pericol.

Primăria Capitalei a anunțat că a fost formată o comisie de anchetă la RATB, pentru a depista cauzele incidentului produs pe linia tramvaiului 25.

De asemenea, conducerea Direcţiei Achiziţii din PMB a fost demisă de Primarul General. Nu în ultimul rând, preşedintele C.A. RATB a demisionat în această dimineaţă.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE Având în vedere incidentul produs în această dimineaţă la un tramvai care circulă pe linia 25, pe Bd. Timişoara, la solicitarea Primarului General, Gabriela Firea, Regia Autonomă de Transport Bucureşti a constituit o comisie tehnică operativă care analizează cauzele producerii acestui incident.

Primarul General, Gabriela Firea:

Am solicitat conducerii RATB să identifice de urgenţă cauzele care au dus la producerea acestui incident şi să ia măsurile tehnice care se impun pentru a preîntâmpina astfel de situaţii care pot pune în pericol călătorii. Cu toate acestea, indiferent de concluziile pe care le vom trage, un lucru este sigur: trebuie să înnoim de urgenţă parcul auto RATB, un parc învechit în care nu s-au mai făcut investiţii majore de foarte mulţi ani. De aceea, reiterez faptul că procedura de achiziţie lansată de Municipalitate pentru achiziţionarea a 400 de autobuze noi, dotate la standarde europene, reprezintă o prioritate zero pentru actuală administraţie.

În paralel cu derularea acestei licitaţii, am finalizat caietele de sarcini pentru achiziţionarea a 100 de tramvaie şi 100 de troleibuze noi, iar RATB se pregăteşte pentru achiziţionarea a 100 de autobuze electrice.

În acest context, am decis demiterea conducerii Direcţiei de Achiziţii din cadrul PMB, întrucât sunt profund nemulţumită de modul în care se desfăşoară activitatea acesteia şi, în special, de modul în care a gestionat licitaţia pentru achiziţia de autobuze. Ne aşteaptă licitaţii complexe, pentru proiecte esenţiale de dezvoltare a Capitalei şi nu putem acceptă tergiversarea unor proceduri şi termene din cauza unor funcţionari care nu îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu, fie din incompetenţa, fie din interese nelegitime. Am analizat şi modul în care conducerea RATB şi consiliul de administraţiei al Regiei au asigurat suportul tehnic pentru această licitaţie. În concluzie, în această dimineaţă, am acceptat demisia preşedintelui Consiliului de Administraţie al RATB.

Aşteptăm că noul sistem electronic de achiziţii publice (SICAP) să asigure soluţii pentru problemele cu care se confruntă autorităţile în procedurile de licitaţii publice, inclusiv să fie însoţit de un manual de utilizare coerent şi în deplin acordul cu softul. Este de asemenea esenţială sincronizarea operării sistemului naţional cu cel european.

Consider că Agenţia pentru Agenda Digitală trebuie să ia măsuri urgenţe împotriva celor care se fac vinovaţi de disfuncţionalităţile sistemului actual” - se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei.

UPDATE Cinci persoane au ajuns la spitalele Universitar şi Elias din Capitală, iar potrivit medicilor ele au diversii contuzii ale membrelor, toracice sau cervicale, care nu necesită însă internarea.

Trei dintre pasagerii din tramvai au fost duşi cu ambulanţele la Spitalul Universitar de Urgenţă, iar celelalte două la Spitalul Elias.

Reprezentanţii Spitalului Universitar au declarat pentru News.ro că la această unitate au ajuns trei femei cu vârste între 44 şi 53 de ani. Una dintre ele are o contuzie la picior, alta are o contuzie toraco-abdominală, iar a treia a suferit contuzii cervicală, toraco-adominală şi la gleznă. Toate cele trei paciente au contuzii minore şi urmează să fie externate.

De asemenea, la Spitalul Elias au ajuns alte două femei cu contuzii uşoare ale membrelor, dar niciuna nu va rămâne internată, au precizat pentru News.ro reprezentanţi ai unităţii medicale.

De asemenea, toate cele cinci femei au inhalat fum, dar niciuna nu s-a intoxicat, spun medicii.

UPDATE Un pasager a povestit că ușile nu s-au deschis pentru a putea coborî, astfel că au spart geamurile. Ușile au fost deschise ulterior, forțat, din exterior, conform acestuia.

UPDATE O pasageră din tramvai ne-a transmis că oamenii au fost salvați datorită vatmanului, care i-a evacuat până la sosirea pompierilor. Bărbatul a stins incendiul cu ajutorul unui extinctor.

UPDATE Cei patru pasageri care au fost transportaţi la spital după ce un tramvai al liniei 25 din Capitală a luat foc au suferit entorse după ce au încercat să sară din tramvai, potrivit coordonatorului SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

Coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, a declarat pentru News.ro că pasagerii duşi la spital au suferit entorse după ce au încercat să sară din tramvaiul aflat în mers, când au văzut că de sub vehicul iese fum.

Doi dintre pasageri au fost duşi cu ambulanţele la Spitalul Universitar, iar ceilalţi doi la Spitalul Elias.

De asemenea, RATB a anunţat pe pagina de Twitter că circulaţia tramvaielor liniilor 1, 11, 8, 25 şi 35, care a fost blocată în zona AFI Cotroceni, în urma incidentului, a fost reluată. RATB susţine că traficul a fost blocat timp de aproximativ o jumătate de oră. Reprezentanţi regiei nu dau, însă mai multe detalii despre cauza defecţiunii.

Incidentul s-a produs între staţiile Vasile Milea şi Răzoare, în timp ce tramvaiul liniei 25 era în mers.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, a declarat pentru News.ro că incendiul se manifesta fără flacără, fiind doar foarte mult fum.

Conform reprezentanţilor ISU, incendiul a izbucnit sub garnitura de tramvai.

La momentul sosirii echipajelor de pompieri la faţa locului, în tramvai nu mai existau călători. Pompierii au intervenit cu două autospeciale, iar focul a fost stins în scurt timp.

Două persoane au suferit atacuri de panică, iar alţi patru oameni au acuzat dureri la picioare şi vor fi transportaţi la spital.

"Până la momentul actual, patru persoane acuză dureri la membrele inferioare, posibil entorse, şi vor fi transportate la spital. Din informaţiile preliminare, cele patru persoane care au acuzat dureri erau călători şi s-au autoevacuat până la sosirea pompierilor. La faţa locului se află două autospeciale de stingere, descarcerare şi SMURD. Incendiul a fost lichidat în scurt timp", a precizat, la rândul său, Adrian Marin de la ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit reprezentanţilor Brigăzii Rutiere, a fost întreruptă circulaţia rutieră pe ambele sensuri, poliţiştii recomandând rute ocolitoare.

0744 878 878 este numărul la care puteti contacta Știrile ProTV pentru WhatsApp, în cazul în care aveți imagini sau informații care pot deveni o știre.

Atenție însă, numărul este strict pentru mesaje, nu și pentru apeluri telefonice.

Sofer filmat in timp ce merge pe linia de tramvai si distruge spatiul verde, in Capitala. Politia incearca sa il identifice
Sofer filmat in timp ce merge pe linia de tramvai si distruge spatiul verde, in Capitala. Politia incearca sa il identifice
VIDEO PROTVPLUS.RO
bataie galati
Pietoni fugăriți și loviți cu pietre de 3 șoferi gălățeni. Ce i-a înfuriat pe bărbați
Descoperirea făcută despre şoferul drogat, care a accidentat mortal un tânăr. Unde a ascuns maşina
Toader, despre propunerile pentru Parchetul European: Prin OUG putem crea baza legală
Bonurile câştigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale
Ester Peony, prima reacție după ce a câștigat Eurovision 2019 România
Nicolae Popa: Toţi cei care au participat la extrădarea mea ar trebui să răspundă
accident, capitala, sofer drogat, baut,
Cine e tânărul ucis de un șofer drogat. Reacția mamei când a văzut știrea la TV
Filmul accidentului mortal, produs de un șofer drogat după ce a petrecut în club
Actriţa Maria Teslaru a murit. Oana Pellea: ”Mi s-a rupt sufletul când am auzit”
Incendiu violent lângă Cluj Napoca. Două persoane au fost duse urgent la spital. VIDEO
Continuă dezastrul din ”pădurea paranormală” din România. De ce este celebră în lume Hoia
Accident cumplit în Arad, duminică după amiază. Scene terifiante găsite la fața locului