Un roman a adus spiritul Craciunului in Montreal. Le-a cantat colinde trecatorilor si le-a impartit nuci si mere la metrou

Ultima actualizare: 23-12-2014 00:38

Un ziarist clujean stabilit in Canada de 10 ani a vrut sa le insufle spiritul Craciunului romanesc celor care au trecut printr-o statie de metrou din Montreal.

Le-a cantat colinde si le-a impartit nuci si mere, cum se obisnuieste la noi de sarbatori. A fost rasplatit, in schimb, cu zambete largi de admiratie.

Ardelean de doua ori, o data pentru ca asa-l cheama, apoi pentru ca-i nascut in Cluj, Adrian este cel care a dus spiritul Craciunului traditional romanesc intr-o statie de metrou din Montreal.

Asta a simtit ca trebuie sa faca, marturiseste el emotionat. Sa le arate celor care treceau pe acolo frumusetea colindelor noastre, dar si sa-si ostoiasaca astfel dorul de tara pe care a parasit-o din 2003.

"Mi-i dor de pamantul unde m-am nascut ca de mama", spune de fiecare data cand este intrebat de "acasa". Dovada ca le-a facut urari trecatorilor in romaneste, chiar daca nu intelegeau.

Si le-a impartit mere, nuci si covrigei celor care se opreau sa-l asculte. Totul, bineinteles, gratis, cum a tinut sa mentioneze si printr-un mesaj clar scris pe un carton, ca sa nu existe semne de indoiala. Romanii care au trecut intamplator prin zona s-au alaturat si ei imediat demersului.

Fost jurnalist, Adrian Ardelean are 52 de ani si este implicat in viata comunitatii romanesti de acolo. Organizeaza spectacole de folclor si poezie si scrie la un ziar romanesc. In felul asta se simte mai aproape de ai lui.

"Tonul" unor astfel de gesturi emotionante a fost dat de Valentin Astanculesei, romanul care a cantat la pian intr-o gara din Amsterdam imnul national al Romaniei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO