Comisia de aparare a Senatului despre noua lege "Big Brother". Cine sunt cei vizati de proiectul de securitate cibernetica


Ultimul update: Marti 23 Decembrie 2014 00:38
Data publicarii: Sambata 20 Decembrie 2014 17:01
Categorie: Stiri actuale
Parlamentul din Budapesta

Comisia de aparare a Senatului precizeaza, intr-un comunicat transmis sambata, ca proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei nu se adreseaza persoanelor fizice, utilizatoare de internet.

"Proiectul de lege nr 580/2014 privind securitatea cibernetica a Romaniei nu se adreseaza persoanelor fizice, utilizatoare de internet. Prevederile legii se aplica «persoanelor juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietari, administratori, operatori sau utilizatori de infrastructuri cibernetice». Textul defineste infrastructuri cibernetice drept «infrastructuri din domeniul tehnologiei, informatiei si comunicatii, constand in sisteme informatice, aplicatii aferente, retele si servicii de comunicatii electronice». Cu alte cuvinte, legea nu face obiectul reglementarii activitatii posesorilor individuali de computere", se arata in comunicat.

Conform sursei citate, acest act normativ "asigura coordonatele generale legislative, necesare gestionarii in mod coerent a actiunilor privind securitatea cibernetica a tarii, care este o componenta importanta a securitatii nationale".

"Articolul 17, care a generat un interes aparte si interpretari eronate, se refera la responsabilitatile pe care le au detinatorii de infrastructuri cibernetice, persoane juridice de drept public sau privat, pentru asigurarea nivelului de protectie necesar impotriva atacurilor cibernetice. Acesti detinatori de infrastructuri cibernetice opereaza cu baze de date complexe, unele de interes national, iar aceasta lege ii obliga, practic, sa protejeze aceste informatii si sa asigure sprijinul necesar la solicitarea motivata a structurilor care opereaza in domeniul securitatii cibernetice. Adoptarea proiectului de lege a fost motivata de necesitatea asigurarii unui cadru legal in fata amenintarilor cibernetice, din ce in ce mai complexe si mai dese, si care pot afecta securitatea nationala, nicidecum impotriva limitarii libertatilor individuale si a dreptului la libera exprimare garantat de Constitutie", se mai arata in comunicat.

Comisia de aparare aminteste ca la forumul industrial al NATO din noiembrie, din Croatia, "s-a apreciat ca atacurile cibernetice au cutremurat industria americana, cu pierderi estimate la peste 300 de mld de dolari".

"Mai mult decat atat, dupa atacul cibernetic devastator din Estonia, care a paralizat intreaga tara, statele membre NATO au decis infiintarea unui Centru de Excelenta aliat, dedicat apararii cibernetice. In acest context, Romania nu putea ramane in afara unui cadru legislativ adecvat, care sa permita Ministerului Comunicatiilor interventia in caz de atac cibernetic, in cooperare cu celelalte structuri ale statului de drept", mentioneaza sursa citata.

Senatul a adoptat, vineri, proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei, care prevede constituirea Sistemului National de Securitate Cibernetica, coordonarea unitara a activitatilor acestui Sistem fiind facuta de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT.

Parlamentul din Budapesta Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Romania are un nou PRESEDINTE. Klaus Iohannis:
Romania are un nou PRESEDINTE. Klaus Iohannis: "Peste 5 ani sa putem spune ca Romania e tara care a uimit lumea"
Votul final pe buget, duminica. Ponta:
Votul final pe buget, duminica. Ponta: "Evaziunea fiscala sa fie considerata pericol la adresa sigurantei nationale"
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident Dâmbovița
O maşina s-a ciocnit de o cisternă, în Dâmbovița. Trei persoane au fost rănite
Bărbat omorât de un tânăr de 24 de ani, în Galați. Ipoteza criminaliștilor
Nou cutremur în România. S-a produs la o adâncime de 123 km
Cioban lovit de fulger în timpul unei furtuni, în Brăila. Bărbatul mulgea oile
Cea mai mare navă de căutare de diamante din lume, în lucru la Șantierul Naval din Mangalia
Doi elevi de la Seminarul Teologic au fost reținuți în cazul crimei filmate din Galați
ambulanta vaslui
O ambulanţă a rămas blocată în noroi, în Vaslui. Pacientul la care mergea a murit
Sărăcia l-a împins să-și riște viața pentru un lemn de foc și a dispărut în râul Trotuș
Șoferul drogat care a lovit 3 mașini în București în timp ce se certa cu soția s-a sinucis
Sute de case inundate și drumuri blocate de ploile torențiale din țară
Restricții de trafic în București sâmbătă și duminică. HARTA zonelor afectate
Zonele lovite grav de furtunile de vineri. Pompierii au intervenit în 40 de localități