Un procuror roman ar putea sa asiste la audierea echipei Sky News. Solicitarea DIICOT pentru autoritatile britanice
DIICOT solicita, in cererea de comisie rogatorie, ca un procuror roman sa asiste la audierea lui Stuart Ramsay si a colegilor acestuia care au realizat reportajul din Romania cu "traficantii de arme".
In aceeasi cerere se solicita si audierea altor persoane, printre care ar putea fi si cei din conducerea Sky News, care sa spuna cine a avizat difuzarea materialului si daca de acolo au fost dati banii pentru romanii care apar in filmare, relateaza hotnews.ro, care citeaza news.ro.
Potrivit surselor citate, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) avanseaza cu ancheta din dosarul Sky News si solicita permisiunea de a trimite un achetator in Marea Britanie, pentru lamurirea circumstantelor in care jurnalistul Stuart Ramsay a furnizat postului de televiziune materialul in care se arata ca din Romania pot fi cumarate arme de razboi inclusiv de catre teroristi, precum si modalitatea in care factorii de decizie din Sky News au difuzat reportajul.
Procurorii DIICOT au transmis, vineri, autoritatilor din Marea Britanie cererea de comisie rogatorie in vederea audierii jurnalistului britanic Stuart Ramsey si a echipei acestuia, care au realizat reportajul despre traficul de arme din Romania.
In cadrul comisiei rogatorii, anchetatorii au formulat si o cerere prin care solicita permisiunea ca un procuror DIICOT sa mearga in Marea Britanie pentru efectuarea de acte de cercetare.
Daca aceasta cerere ar fi admisa, procurorul ar putea asista la audierea celor trei jurnalisti de la Sky News pusi sub acuzare pentru transmitere de informatii false, dar si audierea altor persoane.
In dosarul Sky News deschis de procurorii DIICOT, Stuart Ramsay si alti doi jurnalisti britanici de la postul de televiziune care au realizat reportajul despre traficul de arme din Romania sunt urmariti penal din 11 august, pentru transmitere de informatii false.
Complicii din Romania ai jurnalistilor britanici - Mihai Aurelian Szanto si frasii Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics - au fost arestati preventiv in 12 august, pentru constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si complicitate la comunicarea de informatii false.
Potrivit DIICOT, datele si informatiile comunicate verbal si surprinse in materialul video al postului britanic de televiziune, care au fost raspandite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune, inclusiv in mediul virtual, stiind ca persoanele care apareau nu erau traficanti de arme, ci doar vanatori, iar armele manipulate si prezentate de acestia erau arme de vanatoare detinute legal, "au pus in pericol securitatea nationala".