Un obicei străvechi, moștenit din moși-strămoși, a fost „reînviat” la Muzeul Satului din Baia Mare

Dată publicare: 10-06-2021 08:30
Dată actualizare: 10-06-2021 09:57


Un obicei străvechi, moștenit din moși-strămoși, a fost „reînviat” miercuri, pe dealurile de la Muzeul Satului din Baia Mare.

Localnici, îmbrăcați în straie populare, au participat la o „clacă”, rasplătită cu bucate tradiționale - gulaș pregătit la ceaun, plăcinte, cozonaci și, evident, palincă de prune.

Dar abia spre seară s-au înfruptat din bucate, alături de turiști.

Ulițele de la Muzeul Satului din Baia Mare au rasunat de vocile localnicilor, care au horit până la căderea serii. Maramureșenii, îmbrăcați în haine de sărbătoare, de la mic la mare, au luat coasa, furca și grebla și s-au pus pe treabă.

Doi dintre tinerii prezenți la clacă, Lorena și Nicu, n-au stat locului nici o clipă. După ce au pus jos uneltele, au încins o horă pe iarba proaspăt cosită.

Localnic: „La noi în Maramureș se obişnuieşte a merge în clacă unul la altul când avem nevoie. Nu mergem pentru bani, mergem doar pe omenie. La noi se păstrează obiceiul din moşi strămoşi. Până și hainele sunt foarte vechi, zadia pe care o port azi este de 250 de ani”.

Nu e prima ediție de acest fel, însă organizatorii își doresc să repete experiența, mai ales că turiștii ajung în număr mare în zonă.

Monica Mare, directorul Muzeului Satului din Baia Mare: „Am chemat şi noi pe localnicii din comună Groşii Tibleului pentru a ne ajuta şi, ca în satul tradiţional, se va finaliza cu joc şi voie bună şi cu bucate tradiţionale, ca să-i răsplătim că ne-au dat o mână de ajutor”.

Când au terminat treaba, localnicii au fost răsplătiți cu porții zdravene de gulaș, dar și cu plăcinte, cozonaci și țuică de prune.

Claca s-a încheiat la căderea serii, când maramureșenii s-au adunat în jurul meselor. Ei au promis că se vor întoarce și zilele următoare pentru a ajuta la adunatul fânului.


VIDEO PROTVPLUS.RO