Normele pe care trebuie să le respecți dacă vrei să îți ridici o locuință în Maramureș
Ca să nu-și piardă istoria, autoritățile locale din Maramureș încearcă să-i convingă pe cei care ridică locuințe noi să respecte anumite reguli.
În acest fel, speră să păstreze arhitectura satelor tradiționale și să evite construcțiile mari în culori țipătoare care nu se încadrează în peisaj. Cei interesați sunt ajutați cu proiecte gratuite de case.
Ne aflăm în Breb, unul dintre satele din Maramureșul Istoric, zona ce a suferit schimbări majore la capitolul imagine în ultima perioadă. Pe lângă căsuţele discrete, din lemn, au răsărit şi contructii care nu se încadrează în arhitectura locului.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
O familie şi-a ridicat în urmă cu mulţi ani o casă de locuit pe care apoi a transformat-o în pensiune. Construcţia face notă discordantă prin culoare și statură.
Maria Marincă, localnică: "Noi iniţial am construit casa aceasta pentru noi, dar nefiind atât de mulţi în casă ne-am hotărât să stăm într-o cameră, iar restul camerelor sunt ocupate de turişti".
Specialiştii imobiliari spun că în satele tradiţionale au apărut chiar și vile cu o suprafață de peste 200 de metri pătrați. Sunt prea mari, iar când sunt scoase la vânzare nu își găsesc ușor cumpărători, mai ales că ajung să coste și 150.000 de euro.
Zoia Bozău, agent imobiliar: "O casă cu cât este mai mare cu atât se vinde mai greu. Această casă s-a vândut în aproape 1 an de zile".
Asta în timp ce o casă tradițională costă de la 45.000 de euro în sus. În încercarea de a salva arhitectura zonei, autoritățile și un grup de specialişti au conceput un ghid proiecte de case și recomandări cu privire la materialele ce construcții care pot fi folosite.
George Lazăr, arhitect şef CJ Maramureș: "Sunt interzise anumite materiale, gen inox, table în culori stridente. Localnicii au început să ţină cont de recomandări şi şi-au dat seama fiind o zonă foarte frecventată de turişti ca polurile de atracţie sunt construcţiile tradiţionale".
Sfaturile au dat roade. Localnicii au început să recondiționeze chiar şi din obiectele păstrate peste ani de la bunici. Acest tânăr s-a mutat în Breb şi a renovat trei case vechi de peste 100 de ani pe care le-a introdus în circuitul turistic.
Turist: ”Principalul lucru care sare în ochi este acoperişul din tablă, azbest care sunt pe suprafeţe colorate ciudat, stridente şi nu ne-am fi aşteptat să vedem aici."
În întreaga ţară există peste 50 de ghiduri cu sfaturi pentru cei care vor să îşi construiască o casă tradiţională, iar în Maramureş sunt disponibile online patru manuale cu zonele etnografice.