Un obicei românesc s-a transformat într-un pericol uriaș pentru sănătate. Acțiunea se pedepsește cu cinci ani de închisoare

×
Codul embed a fost copiat

Un vechi obicei românesc, Focul lui Sumedru, s-a transformat în ultimii ani într-un concurs de ars cauciucuri.

Prin sate, mai ales în Muntenia, oamenii adună din vreme sute de anvelope, pe care le incendiază în ajun de Sfântul Dumitru, fără să se gândească la fumul înecăcios pe care-l vor inhala.

Deși arderea deșeurilor este infracțiune pedepsită cu închisoarea, autoritățile au închis ochii pentru Focul lui Sumedru

De anul acesta, arderea deșeurilor este considerată infracțiune și se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare. Totuşi, autoritățile au închis aseară ochii.

În Zărnești, județul Brașov, pe un deal, localnicii au aprins peste o tonă de anvelope în numele tradiției. Ruguri înalte pline de cauciucuri provenite de la mașini au ars și în Argeș și Dâmbovița.

Localnic: „Noi în fiecare an ne strângem o grămada de persoane, în jur de 200-300-400 de cauciucuri. Și n-am avut niciodată probleme să vină poliția sau pompierii, nu!”

Citește și
poluarea aerului
Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Pregătirile pentru aceste focuri se fac cu multe zile înainte. Tinerii strâng stive de anvelope și înalță apoi structuri de care să le prindă pentru ca focul să fie cât mai intens.

Localnic: „-Frumos este să fie mare, să îl vadă cât mai mulți ca să atragem atenția.”
Reporter: „-Nu vă e teamă că atrageți atenția autorităților?”
Localnic: „-Se știe deja, în zonă se știe că în 25 octombrie se face foc, nu se intervine.”

Ce substanțe toxice pentru oameni sunt eliberate prin arderea cauciucurilor

Potrivit studiilor, o tonă de anvelope arse - adică circa 200 de bucăți - elimină în atmosferă printre altele oxizi de sulf şi de azot, dioxine, furan, metale grele și hidrocarburi. În aer ajung în total 450 de kilograme de substanțe toxice, unele cancerigene și 270 de kilograme de fum negru - funingine.

Dioxinele se pot răspândi până la 160 de kilometri distanță de unde sunt arse anvelopele și persistă decenii în atmosferă. Aceşti compuși chimici foarte toxici afectează plantele, animalele și omul.

Ștefan Voinea, Observatorul Român de Sănătate: „Efectele au loc peste ani de zile: scad durata de viață, duc la astm, la creșterea ratei de îmbolnăvire cu tot felul de alte boli, dar nu se întâmplă atunci! Arzi anvelopele, dar tu nu vezi, ca individ, cât de mult rău faci cu asta. Dacă și-ar da seama la ce riscuri de sănătate se expun pe ei înșisi, la ce riscuri expun comunitatea, nu ar mai face asta.”

Din primăvară, incendieriile de acest fel sunt infracțiune, iar pedepsele pot merge până la cinci ani de închisoare.

În Brașov, Argeș și Dâmbovița, unde au ars tone de anvelope, nicio autoritate nu a constatat săvârșirea vreunei fapte penale.

Aurelian Păduraru, Comisar General Garda Națională de Mediu: „Nu avem niciun fel de sesizări pentru incendierile de aseară. Vom relua notificările și instructajele cu unitățile administrativ teritoriale și le vom aduce la cunoștință și rigorile legii chiar asupra lor pentru că nu organizează cum trebuie aceste activități.”

Care este, de fapt, tradiția din ajunul Sfântului Dumitru

Potrivit tradiției, în ajunul Sfântului Dumitru, ţăranii aprind focuri pe dealuri ca să alunge duhurile rele. Etnologii spun că munții de cauciucuri nu au nicio legătură cu obiceiul, care poate fi păstrat fără a încălca legea.

Alina Mandai, Muzeul de Etnografie Brașov: „Pe vremuri oamenii foloseau resturi din gospodărie, vreascuri, frunze uscate și nu era nevoie să fie un foc foarte mare.”

În câteva localități, primăriile au organizat focul lui Sumedru, având grijă să respecte regulile de protecția mediului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
O descoperire legată de tumorile cauzate de poluare schimbă tot ce se știa despre cancer
O descoperire legată de tumorile cauzate de poluare schimbă tot ce se știa despre cancer

Cercetătorii au anunțat că au descoperit modul în care poluarea aerului conduce la cancer, într-o descoperire care ne transformă complet înțelegerea modului în care apar tumorile.

Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave
Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave

Un studiu publicat miercuri în revista științifică The Lancet a dezvăluit cauza morții premature a nouă milioane de oameni în 2019.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.