Un obicei românesc s-a transformat într-un pericol uriaș pentru sănătate. Acțiunea se pedepsește cu cinci ani de închisoare
Un vechi obicei românesc, Focul lui Sumedru, s-a transformat în ultimii ani într-un concurs de ars cauciucuri.
Prin sate, mai ales în Muntenia, oamenii adună din vreme sute de anvelope, pe care le incendiază în ajun de Sfântul Dumitru, fără să se gândească la fumul înecăcios pe care-l vor inhala.
Deși arderea deșeurilor este infracțiune pedepsită cu închisoarea, autoritățile au închis ochii pentru Focul lui Sumedru
De anul acesta, arderea deșeurilor este considerată infracțiune și se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare. Totuşi, autoritățile au închis aseară ochii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Zărnești, județul Brașov, pe un deal, localnicii au aprins peste o tonă de anvelope în numele tradiției. Ruguri înalte pline de cauciucuri provenite de la mașini au ars și în Argeș și Dâmbovița.
Localnic: „Noi în fiecare an ne strângem o grămada de persoane, în jur de 200-300-400 de cauciucuri. Și n-am avut niciodată probleme să vină poliția sau pompierii, nu!”
Pregătirile pentru aceste focuri se fac cu multe zile înainte. Tinerii strâng stive de anvelope și înalță apoi structuri de care să le prindă pentru ca focul să fie cât mai intens.
Localnic: „-Frumos este să fie mare, să îl vadă cât mai mulți ca să atragem atenția.”
Reporter: „-Nu vă e teamă că atrageți atenția autorităților?”
Localnic: „-Se știe deja, în zonă se știe că în 25 octombrie se face foc, nu se intervine.”
Ce substanțe toxice pentru oameni sunt eliberate prin arderea cauciucurilor
Potrivit studiilor, o tonă de anvelope arse - adică circa 200 de bucăți - elimină în atmosferă printre altele oxizi de sulf şi de azot, dioxine, furan, metale grele și hidrocarburi. În aer ajung în total 450 de kilograme de substanțe toxice, unele cancerigene și 270 de kilograme de fum negru - funingine.
Dioxinele se pot răspândi până la 160 de kilometri distanță de unde sunt arse anvelopele și persistă decenii în atmosferă. Aceşti compuși chimici foarte toxici afectează plantele, animalele și omul.
Ștefan Voinea, Observatorul Român de Sănătate: „Efectele au loc peste ani de zile: scad durata de viață, duc la astm, la creșterea ratei de îmbolnăvire cu tot felul de alte boli, dar nu se întâmplă atunci! Arzi anvelopele, dar tu nu vezi, ca individ, cât de mult rău faci cu asta. Dacă și-ar da seama la ce riscuri de sănătate se expun pe ei înșisi, la ce riscuri expun comunitatea, nu ar mai face asta.”
Din primăvară, incendieriile de acest fel sunt infracțiune, iar pedepsele pot merge până la cinci ani de închisoare.
În Brașov, Argeș și Dâmbovița, unde au ars tone de anvelope, nicio autoritate nu a constatat săvârșirea vreunei fapte penale.
Aurelian Păduraru, Comisar General Garda Națională de Mediu: „Nu avem niciun fel de sesizări pentru incendierile de aseară. Vom relua notificările și instructajele cu unitățile administrativ teritoriale și le vom aduce la cunoștință și rigorile legii chiar asupra lor pentru că nu organizează cum trebuie aceste activități.”
Care este, de fapt, tradiția din ajunul Sfântului Dumitru
Potrivit tradiției, în ajunul Sfântului Dumitru, ţăranii aprind focuri pe dealuri ca să alunge duhurile rele. Etnologii spun că munții de cauciucuri nu au nicio legătură cu obiceiul, care poate fi păstrat fără a încălca legea.
Alina Mandai, Muzeul de Etnografie Brașov: „Pe vremuri oamenii foloseau resturi din gospodărie, vreascuri, frunze uscate și nu era nevoie să fie un foc foarte mare.”
În câteva localități, primăriile au organizat focul lui Sumedru, având grijă să respecte regulile de protecția mediului.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: poluare, cauciucuri, sfantul dumitru, focul lui Sumedru,
Dată publicare:
26-10-2022 19:26