Un jandarm a stat țintă la gazele lacrimogene ale colegilor, ca să arate că nu pățește nimic
După scuzele prezentate duminică seara de ministrul Carmen Dan, reprezentanţii Jandarmeriei i-au chemat luni pe jurnalişti într-un poligon, ca să le arate ce arme şi, implicit, gaze au folosit pentru dispersarea mulţimii din Piaţa Victoriei.
În cadrul demonstraţiei, un specialist în tehnică de luptă a tras spre colegii lui cu grenade şi gaze lacrimogene şi a susţinut că acestea nu provoacă răni.
Însă demonstraţia lui nu a reprodus situaţiile din 10 august din Piaţa Victoriei, când grupuri compacte de oameni au fost împrăştiate cu cantităţi foarte mari de gaz iritant, unele îndreptate direct către fața protestărilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Jandarmii au folosit la protestul de acum 10 zile din Piaţa Victoriei gaze lacrimogene în mai multe rânduri. Prima serie a avut loc când încă era lumină, iar în imaginile surprinse se vede cum forţele de intervenţie au pulverizat substanţele iritante foarte aproape de fața celor care manifestau.
Alexandru Dinica, subofiţer tehnic: „Nu-mi îngrămădește nimeni dreptul să o folosesc şi de la un metru.”
Reporter: „Regulamentul nu interzice să dai către faţă?”
Alexandru Dinica: „Nu ştiu, eu nu am citit aşa ceva."
Asta cu toate că în manualul care reglementează felul în care trebuie să intervină, există o explicaţie chiar cu fotografie cum să NU dai cu spray lacrimogen. Pe 10 august seara, jandarmii au folosit grenade cu gaze lacrimogene şi tunul cu apă ca să împrăştie manifestanţii.
Ca să arate că acestea nu sunt periculoase, au prezentat tehnica din dotare: grenade, un lansator şi o butelie.
Alexandru Dinica, subofiţer tehnic: „Lovitura de calibru 38 cu gaz iritant lacrimogen. Se lansează din arma lansator cu care nu se trage lovitură directă.”
Reporter: „Se trage doar în sus cu ea?”
Alexandru Dinica: „La unghi între 45 şi 60 de grade"
Jandarmul a tras apoi asupra colegilor săi, ca să convingă opinia publică în legătură cu potenitalul letal al gazelor folosite.
Alexandru Dinica, subofiţer tehnic: „În momentul în care se trage cuiul de siguranţă, pârghia metalică cade. Nu e azvârlită."
Doar că a tras un singur proiectil într-un spaţiu deschis în care se aflau două persoane. Diferenţa este ca în Piaţa Victoriei era aglomerat, blocurile din jur ţineau gazele grupate peste mulţime iar cantitatea folosită era mult mai mare.
Jadarmii susţin şi că niciunul dintre dispozitivele pe care le-au aruncat în mulţime, nu ar putea face rănile pe care unii manifestanţi le-au suferit .
Alexandru Dinica, subofiţer tehnic: „Am văzut acele poze cu un tânăr care are o rană la picior. Lucrez din 1991 în branşa şi vă spun că nu e provocată de armamentul pe care îl folosim."
Alexandru Dinică, subofițer tehnic principal, le-a mai spus jurnaliștilor că rana care a fost prezentată pe rețelele de socializare de către un protestatar nu putea fi provocată de un tub de muniție al jandarmeriei.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a prezentat, duminică, scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma violenţelor de la protestul din 10 august - atât civili, cât şi militari.
„Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit în urma violenţelor de săptămâna trecută, fie ei civili sau jandarmi militari", a declarat Carmen Dan, la sediul MAI.
La Parchetul Militar Bucureşti au fost înregistrate, până duminică, 291 de plângeri din partea persoanelor care au care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august, au declarat pentru Agerpres oficiali din Parchetul General.
De asemenea, procurorii militari au audiat, până în prezent, 127 de persoane.
Începând de luni, audierile în acest dosar vor fi efectuate la sediul Parchetului General.
Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului din 10 august din Piaţa Victoriei.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: ancheta, piata victoriei, jandarmi, violente, gaze lacrimogene,
Dată publicare:
20-08-2018 10:36