Un Ferrari și două Lamborghini, confiscate de la Clanul Ghiocel. Lidera bandei se lăuda pe internet cu capturile

×
Codul embed a fost copiat

Banda Ghiocel din Vâlcea a îngrozit California. Infractorii din acelaşi neam foloseau metode de furt deja consacrate la noi pentru a-i jefui pe vârstnicii din San Diego.

Apelau uneori și la violență pentru a le smulge oamenilor lucrurile de valoare. Au acumulat astfel o avere de 1,4 milioane de dolari, pe care au trimis-o în țară.

San Diego, al doilea oraș ca mărime din California, după Los Angeles, un loc cu climă mediteraneană blândă tot anul, plaje și parcuri extinse, reședința multor americani înstăriți. Este şi locul unde clanul Ghiocel din Vâlcea a trăit luni la rând versiunea necinstită a visului american.

Priviți-le în colțul din stânga sus al acestor imagini pe două dintre femeile din familie. Atacă ziua, în amiaza mare, o bătrână.

Încăierarea durează circa un un minut. Româncele i-au furat victimei în vârstă de 72 de ani colierul. Femeia a fost rănită dar nu grav. Apoi agresoarele au dispărut cu un mini-SUV albastru.

Cei din clanul Ghiocel treceau la violențe când alte metode de a îi păcăli pe americani eșuau. Întâi jucau rolul de victimă.

Luke Johnson, Poliția din San Diego: „De cele mai multe ori îi întrebau cum să ajungă până la cea mai apropiată biserică sau le spuneau că au trecut prin nişte traume, jafuri, că s-a întâmplat ceva cu famiilor lor şi să se roage pentru ei.”

Jessica Adeline Schulberg, procuror adjunct al SUA: „Uneori foloseau forța, dar de cele mai multe ori ceea ce făceau era să meargă la oameni și se ofereau să le vândă un fel de bijuterii false ca să le pună pe ei, apoi le furau bijuteriile adevărate.”

Românii spuneau adesea că sunt din Dubai și că au nevoie de ajutor pentru a se întoarce acasă. Odată ce victimele începeau să vorbească cu suspecții și lăsau garda jos, cei din urmă foloseau tehnici de distragere a atenției și aveau dexteritate manuală pentru a fura coliere, ceasuri, inele și bani.

Alteori spuneau că sunt din Dubai și au nevoie de ajutor pentru a se întoarce acasă și odată ce victimele intrau cu ei în vorbă le furau colierele, ceasurile, inelele sau banii.

În acest fel, cei din clanul Ghiocel au strâns 1.400.000 de dolari în doi ani.

În San Diego, gruparea era condusă de Eduard și Floarea. În lumea interlopă lui i se spune Filică, iar ei Furnică. Amândoi au fost arestați în America, pe aeroport, când se întorceau dintr-o vizită în România.

Aceasta este o fotografie pe care Furnica a distribuit-o pe internet. Se lăuda cu banii strânşi. Și aici este tot Furnica. Poartă mai multe ceasuri și brățări din aur la ambele mâini, la gâtul ei sclipește un ansamblu de coliere, iar în mână ține o pungă în care se zăresc nişte lingouri.

Ofițer BCCO: „Membrii grupării au transferat în România din SUA o parte din bijuteriile cumpărate furate în valoare de 120 de mii de dolari iar din profitul obţinut au cumpărat lingouri și monede din aur estimate de autorităţile americane la 732.000 de dolari SUA, dar şi mai multe autoturisme de lux. În România, o parte din aurul adus a fost amanetat de membrii grupării la diferite societăți de profil în vederea obţinerii de bani cash.”

La percheziițiile făcute de DIICOT, fiscul american și FBI în locuințele celor din clanul Ghiocel, polițiștii au găsit un Ferrari Portofino de 250.000 de dolari, două Lamborghini Urus care valoarează împreună aproape 600.000 de dolari și un BMW - cel mai ieftin - de 40.000 dolari. Toate au fost sechestrate.

AVEREA ILEGALĂ A CLANULUI GHIOCEL

FERRARI PORTOFINO 250.000 USD
LAMBORGHINI URUS 317.000 USD
LAMBORGHINI URUS 260.000 USD
BMW 40.000 USD
LINGOURI DE AUR ȘI MONEDE 735.000 USD
TRANSFERURI CASH DIN SUA 25.000 USD)

Clanul Ghiocel a ajuns în America acum trei ani. Cei din familie au intrat în Statele Uninte din Mexic - cu acte false - și au atras, prima dată, atenția fiscului american după ce au început să se afișeze în mașini scumpe deși nu aveau nicio ocupație.

Din clanul Ghiocel mai fac parte cei doi fii ai soților Eduard și Floarea, Larisa, soția unui dintre aceștia și Argentina - iubita celui de-al doilea. Toți 4 sunt căutați de poliția din San Diego care a emis pe numele lor mandate federale de arestare. Se bănuiește că aceştia s-ar afla acum în România.

Gruparea de infractori este însă mult mai extinsă. Autorităţile americane au o listă lungă, cu 43 de persoane despre care solicită informații.

Românii au făcut bani și după ce au reuşit să păcălească serviciile de asistență socială. Cu acte false ar fi obțint peste 32.000 de dolari - sub formă de ajutor, în perioada pandemei după ce au spus că și-au pierdut locul de muncă.

În Statele Unite cei din clanul Ghiocel riscă 20 de ani de închisoare. Până acum au fost indentificate 17 dintre victimele lor.

Citește și...
Programul Rabla 2023. De vineri încep înscrierile la Rabla Clasic şi Rabla Plus. Ce buget vor avea
Programul Rabla 2023. De vineri încep înscrierile la Rabla Clasic şi Rabla Plus. Ce buget vor avea

Persoanele fizice şi juridice se pot înscrie în Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus începând de vineri, 24 martie, transmite Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat.  

Volodimir Zelenski, la Bahmut: Ucraina
Volodimir Zelenski, la Bahmut: Ucraina "va răspunde tuturor atacurilor ruseşti"

Ucraina „va răspunde tuturor atacurilor ruseşti", a declarat miercuri seara preşedintele Volodimir Zelenski, după un atac rus cu drone în care au fost ucise cel puţin şapte persoane în regiunea Kiev şi un alt atac asupra unui imobil în Zaporojie.

Europarlamentar român: „Vom avea rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European”
Europarlamentar român: „Vom avea rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European”

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe afirmă, miercuri seară, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest sens fiind aprobată cu prioritate de către Comisia pentru Petiţii.

Recomandări
Lipsa apei, o problemă mondială discutată de ONU. Prognoza Comisiei Europene pentru recoltele din 2023 ale României | HARTA
Lipsa apei, o problemă mondială discutată de ONU. Prognoza Comisiei Europene pentru recoltele din 2023 ale României | HARTA

Primele estimări făcute de Comisia Europeană sunt optimiste și arată că la vară România va recolta cantități mai mari de cereale decât anul trecut.  

Xi Jinping la Moscova, doar o „călătorie a prieteniei” și fără niciun progres pentru încheierea războiului din Ucraina
Xi Jinping la Moscova, doar o „călătorie a prieteniei” și fără niciun progres pentru încheierea războiului din Ucraina

Xi Jinping și Vladimir Putin visează la o nouă ordine mondială, după mai bine de 100 de ani. Beijingul a lăudat vizita președintelui Xi la Moscova drept o "călătorie a prieteniei, cooperării și păcii".

Tarifele RCA vor fi înghețate la nivelul de anul trecut. Proiectul a fost publicat. Cum se calculează tarifele
Tarifele RCA vor fi înghețate la nivelul de anul trecut. Proiectul a fost publicat. Cum se calculează tarifele

Tarifele RCA ar urma să fie înghețate pentru jumătate de an. Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de hotărâre de Guvern prin care firmele de asigurare sunt obligate să vândă polițe la prețurile pe care le-au avut în urmă cu un an.