După scandalul de la 112, din Cluj, o familie din Botoșani acuză că băiatul lor, de trei ani, a murit din cauză că serviciul de Ambulanță nu a trimis un medic la primul apel.

Oamenii insistă că băiatul, care se simțea rău, putea fi salvat. L-au dus chiar ei în întâmpinarea unui prim echipaj, unde se afla doar un asistent medical. O a doua salvare, în care se afla și un doctor, l-a preluat, apoi, pe copil, care nu ar mai fi avut semne vitale, conform conducerii Serviciului. Părinții vor depune plângere la Parchet.

Miercuri seară, copilul era la bunica sa, în comuna Hlipiceni. Aproape de miezul noptii, familia a sunat la 112, pentru ajutor.

Unchiul copilului: „M-am dus la ei în casă, iar copilul era întins pe pat și avea puțin sânge la gură. Unchiul lui cel mic, băiatul de 15 ani, a sunat la ambulanță, dar i s-a spus că vine într-o oră”.

Nicușor Curteanu, purtător de cuvânt al Ambulanței Botoşani: „În prima clipă s-a trimis un echipaj tip B, cu asistent medical, pentru a nu pierde din vreme, şi la interval de 3 minute s-a dat un telefon la tată, care a confirmat că copiulul are puls şi respiră, are semne vitale, ceea ce a făcut să nu fie necesar să trimitem al doilea echipaj din prima clipă, cu medic”.

Copilul, însă, a încetat să respire. Panicați, cei din familie l-au urcat într-o maşină şi au plecat să se întâlnească cu ambulanța pe drum.

Unchiul copilului: „Ne-am întâlnit cu ei într-un sat. Copilul era în spate, împreună cu mine și cu unchiul lui, i-am pus mâna pe cap și era deja rece”.

În timp ce echipajul primei ambulanțe încerca să îl resusciteze pe băiat, un doilea echipaj, din care făcea parte și un medic, a ajuns la ei. Au preluat copilul şi au continuat manevrele pe drum, însă la spital s-a declarat decesul.

Părinţii insistă că putea fi salvat.

Raluca Tomniuc, mama copilului: „Dacă trimitea o ambulanță cu medic, poate că copilul meu avea o șansă la viață”.
Reporter: „Când au plecat de acasă, copilul era în stare gravă?”
Raluca Tomniuc: „Nu, starea lui s-a agravat pe drum”.

„E nemulţumirea mea că a venit prima salvare şi a stat cu băiatul în pădure şi a aşteptat a doua salvare cu medicul. Asta e nemulţumirea. De ce nu a plecat medicul direct după băiat cu prima salvare? Îi era frică să iasă în frig afară? Asta mă deranjează”, a declarat tatăl vitreg, pentru Agerpres.

Medicii legişti anchetează cauzele morții.

Unchiul copilului: „Știu că avea vreo două zile de când prezenta semne de răceală”.

Starea s-ar fi agravat ieri, când cel mic ar fi început să scuipe sânge.

Monica Adăscăliței, director DSP Botoşani: „Familia ar fi declarat că copilul, de câteva zile, prezenta fenomene respiratorii şi de infecţie urinara şi ar fi luat un tratament de la farmacie, dar nu pot să vă spun dacă acest tratament a fost recomandat de un medic sau era autodemedicatie”.

Raluca Tomniuc, mama copilului: „Copilul nu a urmat până acum nici un tratament, nefiind bolnav și neavând antecedente. Ni s-a recomandat un aerosol, când a avut nasul înfundat, într-o seară”.
Reporter: „Cine v-a recomandat?”
Raluca Tomniuc: „Un medic din oraș, o cunoștință de-a mea”.

Familia copilului va face plângere în instanță.