De ce a durat peste 50 de minute ca o ambulanță să ajungă la bătrânul decedat în Gherla


Ultimul update: Marti 26 Noiembrie 2019 20:17
Data publicarii: Marti 26 Noiembrie 2019 13:03
Categorie: Stiri actuale

Caz revoltător la Gherla - județul Cluj. Un bunic a murit, așteptând ambulanța după ce i s-a făcut rău în parc, lângă nepotul său de 6 ani. Orașul are doar două salvări care, în acel moment, erau la alte cazuri.

 

Cea trimisă în ajutorul bietului om a ajuns - potrivit martorilor - după 50 de minute de la primul apel la 112 - un timp de 3 ori mai mare decât cel prevăzut de lege. Incidentul a declanșat o anchetă la Serviciul de Ambulanță Cluj.

 

Bărbatul de 74 de ani se plimba prin parcul din centrul oraşului Gherla împreună cu nepotul lui de 6 ani când i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit. O femeie care l-a văzut a sunat la 112 şi - în acelaşi timp - a incearcat să îl liniştească pe cel mic. O altă femeie aflată în zona i-a acordat primul ajutor.

Tunde Petrovici, martoră: "Am început să îl resuscitez. L-am tot resuscitat. El avea semne vitale încă pentru aproximativ 25-30 de minute. A venit şi nora bărbatului cu medicul de familie şi au încercat şi ei să îl resucite. Medicii au ajuns foarte târziu."

Din momentul în care primul martor a cerut ajutor la 112 şi până când a ajuns ambulanta au trecut 50 de minute - potrivit ceasului sistemului de supraveghere video care a surprins incidentul.

Zoltan Petrovici, martor: "Cu o mână îi făceam manevrele, cu celaltă am sunat sunat la 112. După aia am sunat iar la 112. Din păcate mi s a părut că acel apel şi coordonarea nu au fost eficiente, am fost redirectionatcatre pompieri şi s a pierdut timp preţios pt că a trebuit să explic din nou că e vorba de un om cu semne de atac de cord."

Tunde Petrovici: "Nu ştiu de ce este nevoie de 52 de minute ca să ajungă o ambulanţă."

Potrivit legii privind reforma în domeniul sănătăţii, în zonele urbane din România, echipajele de urgenţă trebuie să ajungă în cel mult 15 minute la cei ce au nevoie de ajutor, iar pentru zonele rurale timpul creşte la 20 de minute.

Art. 98 Asistenţa medicală de urgenţă în prespital va fi organizată astfel încât timpul maxim de sosire la locul intervenţiei de la apelul de urgenţă să nu depăşească:

a) 15 minute, pentru echipajele de urgenţă sau de terapie intensivă, în zonele urbane, la cel puţin 90% din cazurile de urgenţă;
b) 20 de minute, pentru echipajele de urgenţă sau de terapie intensivă, înzonele rurale, la cel puţin 75% din cazurile de urgenţă.)

În acest caz timpii au fost depăşiţi de trei ori.

Cinci ambulante deservesc 100.000 de locuitori din judeţul Cluj, în regiunea oraşelor Gherla şi Dej. Toate autospecialele interveneau la alte cazuri, astfel ca la bărbatul de 74 de ani a fost trimisă o maşină de intervenţie de la Cluj-Napoca, de la 44 de kilometri distanţă.

Emeric Vincze, asistent medical ambulanță Gherla: "Gherla are două echipaje, Dej două echipaje plus SMURD-ul din Dej şi de multe ori nu fac faţă la numărul de solicitări mari. De multe ori s-au întâmplat cazuri grave la accident, dacă pacientul este stabil, să lăsăm pacientul şi să plecăm la accident."

Conducerea Serviciului de Ambulanţă Cluj verifica modul în care s-a intervenit. Directorul susţine că i s-a raportat că ambulanţa a ajuns în 39 de minute. Recunoaşte că sunt probleme cu numărul mic de ambulanţe şi lipsa de personal şi spune că a făcut mai multe cereri la Ministerul Sanatii.

Rudele bărbatului că a murit vor depune plângeri la Colegiul Medicilor şi în instanţă.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO