Mărturiile victimelor atacate de urs în faţa unui bloc din Făgăraş. Activiştii spun că animalele sunt atrase voit

×
Codul embed a fost copiat

Un urs periculos a dat atacul în oraşul Făgăraş, printre blocuri, şi a rănit doi oameni. O faţă de 14 ani şi un bărbat de 39 au ajuns la spital muşcaţi şi zgâriaţi.

Un nou atac al unui urs înfometat în faţă unui bloc din Făgăraş aduce în discuţie incompentenţă şi nepăsarea autorităţilor. Un bărbat şi o adolescentă au scăpat la limită, cu răni, după ce au dat peste un urs, atras de gunoaiele, de pe străzi.

Revoltător este că deşi prezenţa lui a fost semnalată încă de săptămâna trecută, autoritatea responsabilă - asociaţia vânătorilor - nu a luat nicio măsură ca să îl îndepărteze.

Peste toate acestea, nici ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, nu are o soluţie ca să rezolve problema urşilor. Nici măcar nu ştie câţi mai sunt prin pădurile noastre.

Surprins în timp ce caută de mâncare, ursul i-a atacat la întâmplare pe toţi cei care i-au ieşit în cale. O femeie îşi ducea copilul de 6 ani la şcoală când fiară s-a îndreptat spre ea. Ca să scape s-a refugiat la intrarea într-un bloc şi a cerut ajutor.

Citește și
copil ucis de urs, siberia
Un urs a luat un copil de la locul de joacă şi l-a ucis, într-un sat din Rusia
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Marcela Debu: "L-am văzut că fuge către noi. O venit cu ghearele uite aşa... numa că nu mi-o luat copilul, l-am pus la spate... şi un vecin o venit să mă salveze. Acuma, un om e în spital că mi-o salvat mie viaţa... şi la copil..."

Ciprian Zaros, victimă: "I-am dat un picior, m-o prins de picior, m-o doborât şi în timp ce mă ridicăm, cred, m-o prins de ceafă, de piept şi de..."

Cu doar câteva minute înainte, ursul atacase şi o fetiţă de 14 ani, pe care a rănit-o la coapsă.

Localnică: "Fetiţa era foarte speriată aicea jos, vecinii au chemat ambulanţa."

Cartierul unde ursul a dat atacul se află la marginea oraşului Făgăraş. Cel mai probabil animalul - care nu are mai mult de doi ani - a ajuns acolo după ce a fost abandonat de mamă şi îşi caută un teritoriu unde să se adăpostească. Dezorientat, când s-a văzut între blocuri şi oameni, ursul s-a speriat.

Săptămâna trecută, acelaşi urs a fost văzut în apropierea fabricii de pulberi explozivi din zonă. Cei de la de la asociația de vânătoare au fost sesizaţi însă nu au făcut nimic preventiv, cum ar fi să-l alunge. Acum, cauza scuze.

Sorin Şuler: Asociaţia de Vânătoare Făgăraş: "Fabrica de pulberi este o zonă specială. Şi noi acolo nu avem voie să intrăm. Nu putem să tragem focuri de armă ca să speriem vânatul în acea zonă."

Incidentul nu este singurul de acest fel. La Sovata, în Mureş, un urs flamand a intrat într-o cabană de lângă pârtia de schi şi a căutat mâncare în dulapuri. Urşii au dat atacuri după hrană şi la Cabana Postăvaru din Braşov, dar şi în zona de câmpie, în Dâmbovița.

Cei care îi studiază, susţin că urşii care au coborât tot mai aproape de case, sunt dezorientaţi şi flămânzi. Iar oamenii, prin comportamentul lor, i-au alungat din pădure, mediul natural al urşilor.

Cristian Remus Papp, manager departament WWF România: "Se lasă deşeuri la marginea satelor sau în capătul grădinilor şi acest fapt poate să atragă urşii. Pe de altă parte iarăşi datorită activităţii omului în pădure, prin exploatărilor forestiere, cu acele mijloace motorizate, ATV-uri, enduro, toate contribuie la un deranj care împing urşii în alte zone."

Nu am fi ajuns niciodată în această situaţie dacă toţi cei responsabili ar fi luat măsuri de prevenţie. Multă vreme, urşii au însemnat însă doar venituri de mii de euro pentru cei care îi vânau.

Activiştii de mediu spun că urşii sunt atraşi voit în zonele locuite pentru ca vânătorii să poate spune că s-au înmulţit necontrolat şi trebuie împuşcaţi.

Cristian Remus Papp, manager departament WWF România: ”Hrănirea are loc în multe zone în exces şi are loc foarte aproape de aceste comunităţi unde avem urşi în zonă. În loc să se facă la 5 kilometri de localităţi se face la un kilometru - jumate, maxim doi.”

Problema ursuilor nu a fost rezolvată de ani de zile de niciun responsabil. Ministrul Mediului recunoaşte că nici măcar nu ştie câţi trăiesc în pădurile de la noi şi abia acum se gândeşte să îi numere.

Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului: "Inventarierea urşilor din Rormania, pe vârste, pe zone unde trăiesc, apoi ciparea lor şi educarea şi informarea cetăţenilor astfel încât noi care producem deşeurile să nu le mai lăsăm aruncate pe oriunde.”

Potrivit organizaţiilor de protecţia animalelor, 65% din urşii din Europa se află în România, iar unele zone sunt suprapopulate.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Un urs s-a plimbat netulburat printre blocurile din Braşov. În zonă vin şi mistreţi
Un urs s-a plimbat netulburat printre blocurile din Braşov. În zonă vin şi mistreţi

Celebrii "urşi gunoieri" par să fi revenit în Braşov.

Un urs a luat un copil de la locul de joacă şi l-a ucis, într-un sat din Rusia
Un urs a luat un copil de la locul de joacă şi l-a ucis, într-un sat din Rusia

Incident şocant într-un sat din nordul Siberiei.

Apel la 112 din partea a doi turiști care s-au rătăcit, noaptea, pe munte
Apel la 112 din partea a doi turiști care s-au rătăcit, noaptea, pe munte

Plimbarea pe munte, pentru doi turişti din Bucureşti, s-a încheiat cu un apel la 112.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.