Un bărbat din Iași a descoperit că a fost declarat mort de 7 ani, după ce a plecat la muncă în străinătate

Ultima actualizare: 19-02-2020 15:43
ciocan
iStock

Un bărbat de 63 de ani originar din Iași care a plecat din țară în urmă cu mai multă vreme a descoperit că fusese declarat mort în momentul în care a mers la Ambasada României la Podgorița ca să își reînnoiască pașaportul, potrivit BZI.ro.

Bărbatul a plecat la muncă în spațiul ex-iugoslav în urmă cu mai bine de 20 de ani, însă nu a mai dat niciun semn de viață rudelor rămase în țară. Din acest motiv fiul său a crezut că acesta a murit și le-a cerut judecătorilor să îl declare mort.

Pe data de 7 mai 2013, Judecătoria Iași a admis cererea formulată de reclamant și a declarat moartea bărbatului. Pe baza acestei sentințe, a fost emis certificatul de deces de pe 8 ianuarie 2015.

Autoritățile au descoperit însă că bărbatul este în viață în momentul în care acesta a mers la Ambasada României din capitala statului Muntenegru ca să își reînoiască pașaportul. Atunci, reprezentanții Direcției pentru Evidența Persoanelor au cerut în instanță anularea actului de deces.

„Printr-o adresă de pe 17 decembrie 2018, emisă de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date București – Serviciul Central de Stare Civilă, s-a specificat faptul că Petrariu Dan s-a prezentat la Ambasada României din Podgorița, Muntenegru și a solicitat eliberarea unui nou document de călătorie în locul celui expirat, constatându-se faptul că persoana în cauză figura în sistemul de pașapoarte E-Pass și în Registrul Național de Evidența Persoanelor cu mențiunea „decedat”. În urma verificărilor în registrele de stare civilă, a fost identificat actul de deces emis în 2015, privindu-l pe pârât, care ar fi decedat pe data de 31 decembrie 1999 în Iugoslavia. Actul de deces a fost întocmit pe baza sentinței civile de pe 7 mai 2013 a Judecătoriei Iași, prin care a fost declarată moartea pârâtului, la cererea fiului acestuia”, au precizat reclamanții în fața instanței.

Judecătorii au respins însă acțiunea pe motiv că bărbatul trebuia să ceară personal anularea actului de deces și nu reprezentanții DLEP. Sentința inițială ar fi putut fi atacată, dar, conform datelor oferite de instanță, aceasta nu ar fi fost contestată.

Totuși, având în vedere că ieșeanul nu are documente valabile, este greu de crezut că va putea ajunge la Judecătorie, pentru a putea depune personal o solicitare de anulare a actului de deces, mai precizează sursa citată.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO