Ce s-a întâmplat într-o localitate din Bistrița unde a fost instalat un aparat de colectare a PET-urilor
Trei miliarde de ambalaje nu au mai ajuns pe străzi, câmpuri, ape și în păduri. Este primul bilanț, al sistemului de garanție returnare - RETURO - care împlinește sâmbătă un an de la lansare.
Chiar dacă începutul, a fost greu, România a ajuns la o rată de returnare, de 84%.
Returnarea ambalajelor a devenit o obișnuință și în mediul rural. La Josenii Bârgăului, în județul Bistrița, oamenii au aparat de colectare automată chiar în centrul satului. Cu bonurile valorice, pot plăti în magazinele din apropiere.
Alegeri 2024
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
19:42
Kelemen Hunor: UDMR o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale
19:40
Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Românii au dat un cartonaș galben întregii clase politice”
Localnicii au învățat repede să predea ambalajele și astfel comuna e mai curată.
Bărbat: „Suntem mulțumiți de el de când l-au adus la Joseni, să putem recicla, să nu mai fie mizerie, să nu mai fie pe apele române un întreg dezastru”.
La un an de la lansarea SGR, rezultatele sunt impresionante.
Anca Marinescu, manager comunicare RETURO: „Românii sunt fantastici în tot ceea ce privește reciclarea, s-a ajuns într-un an la peste 3 miliarde de ambalaje, ceea ce ne dă foarte multă încredere."
Datele lunii octombrie, ultima centralizată, arată o rată de returnare de peste 80% la toate categoriile - plastic, metal și sticlă. Iar pe tot anul, bilanțul este încurajator.
RETURO are acum șapte depozite care pot procesa 7 miliarde de ambalaje pe an și va mai deschide încă două. Un asemenea centru se află la Ariceștii Rahtivani, în Prahova. 50 de tone de ambalaje sunt prelucrate aici, zilnic.
Marius Rizescu, director fabrică de procesare: „Plasticul reprezintă o pondere mare, aluminiul este undeva la 14% din ceea ce procesăm zilnic, iar sticla are la fel o pondere ca plasticul”.
Întregul sistem a creat, la nivel de țară, 800 de locuri de muncă. Viorel Dumitrescu a lucrat pe motostivuitor timp de 10 ani în Regatul Unit. Acum s-a întors acasă.
Viorel Dumitrescu, operator fabrica de procesare: „Un loc de muncă, beneficii, asigurare medicală, multe. Sunt lângă familie, sunt mulțumit”.
România este a 11-a țară din Europa care a implementat un sistem de tip SGR. Printre primele sunt Norvegia, Danemarca, Germania, Islanda și țările baltice.
În acest moment, peste 60% dintre români returnează ambalaje în mod regulat, arată un studiu de piața realizat recent de Kantar, pentru Returo.