Ultimul mesaj venit de pe submarinul militar argentinian, dispărut de 5 zile

Submarinul militar argentinian San Juan
AFP

Submarinul militar argentinian a semnalat o avarie în ultima lui comunicare, miercuri, a anunțat marina argentiniană.

Submarinul militar argentinian San Juan a semnalat miercuri o avarie, în ultima sa comunicare cu baza, a dezvăluit luni şeful bazei navale de la Mar del Plata, Gabriel Galeazzi, relatează AFP.

”Bastimentul a ieşit la suprafaţă şi a comunicat o avarie. Comandamentul i-a spus, atunci, să schimbe cursul şi să îndrepte către Mar del Plata”, a declarat Gabriel Galeazzi într-o conferinţă de presă.

 
Apelurile satelitare detectate în weekend nu proveneau de la submarin

Apelurile prin satelit detectate în weekend, în cursul unei operaţiuni de căutare şi salvare a submarinului argentinian nu proveneau de la submersibilul căutat, a declarat luni un purtător de cuvânt al Marinei, Enrique Balbi, relatează Reuters.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Aceste apeluri, dectate sâmbătă, au alimentat speranţa regăsirii în viaţă a celor 44 de membri ai echipajului de la bordul ARA San Juan, care a transmis ultimul semnal miercuri.

Aregntina nu avea în continuare veşti despre submarinul militar, dispărut în urmă cu cinci zile în Atlanticul de Sud, în pofida unor căutări intense în care mai multe ţări şi-au oferit ajutorul, relatează AFP.

Valuri de cinci până la şapte metri înălţime nu erau favorabile eforturilor navelor care străbăteau oceanul. în largul Patagoniei, în căutarea submersibilului.

Nu se ştie dacă submersibilul, de 65 de metri lungime, se află la suprafaţă sau dacă este în derivă, dacă-i mai funcţionează motoarele şi nu are pur şi simplu mijloace de comunicare ori dacă este în imersie sau dacă zace în adâncuri.

”Noi nu excludem nicio ipoteză”, repetă Marina în comunicatele sale.

”Din nefericire, nu am avut în continuare vreun contact şi nici nu am putut să localizăm cu ajutorul radarelor submarinul San Juan”, declara duminică seara Enrique Balbi.

Sâmbătă seara, speranţele au revenit, după recepţia a şapte apeluri satelitare, interpretate de Ministerul Apărării drept semnale de salvare emise de submarin.

La baza navală Mar del Plata, unde submarinul era aşteptat săptămâna aceasta, rudele marinarilor sperau să primească veşti bune.

La intervale regulate, şeful bazei îi informează despre evoluţia căutărilor. Pe gardurile bazei, locuitori din Mar del Plata au agăţat mesaje de susţinere.

Alt submarin, Salta, identic cu San Juan, a amarat la bază. Toate privile s-au aţintit asupra lui.

Începând de luni de la prânz, condiţiile meteorologice urmau să fie mai favorabile, potrivit Marinei.

Avioane argentiniene, americane şi braziliene survolează o zonă largă, în jurul ultimei poziţii comunicate miercuri de San Juan, la 430 de kilometri de coastele Patagoniei şi Peninsula Valdes.

Aproximativ zece ambarcaţiuni străbăteau, de asemenea, sectorul.

De la baza Pearl Harbour, Marina americană a trimis patru mici submarine fără pilot şi o echipă de militari specializată în manevrarea acestora.

În cadrul căutărilor la suprafaţă şi încercărilor de geolocalizare, Marina argentiniană pregătea un dispozitiv de salvare a membrilor echipajului din adâncimile oceanului.

Material de salvare american a sosit duminică la Comodoro Rivadavia, în Patagonia şi era în curs de montare luni. Este vorba despre nacele care permit salvarea a 16 persoane deodată, de la o adâncime de până la 600 de metri.

Compania petrolieră Total, care exploatează zăcăminte offshore mai la sud, a pus o navă la dispoziţia operaţiunilor de căutare.

Potrivit protocolului, San Juan ar fi trebuit să iasă la suprafaţă sau să activeze o baliză radio de salvare, după ce a constatat că a pierdut contactul cu baza. Niciuna dintre aceste două proceduri nu a fost aplicată.

Plecat pe o perioadăde 35 de zile, submarinul efectua o misiune de supraveghere între Ushuaia, la extremitatea de sud a Americii, şi Mar del Plata, portul său de ataş.

”Suntem cu toţii îngrijoraţi, dar ne păstrăm speranţa”, declara Marcela Moyano, soţia maşinistului Hernan Rodriguez, unul dintre cei 44 de marinari.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Un submarin argentinian a dispărut în Atlantic, cu 44 de oameni la bord
Un submarin argentinian a dispărut în Atlantic, cu 44 de oameni la bord

Submarin militar argentinian cu 44 de membri de echipaj la bord, dat dispărut

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.