Ultimul mesaj venit de pe submarinul militar argentinian, dispărut de 5 zile

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 20 Noiembrie 2017 17:58
Categorie: Internaţional
Submarinul militar argentinian San Juan

Submarinul militar argentinian a semnalat o avarie în ultima lui comunicare, miercuri, a anunțat marina argentiniană.

Submarinul militar argentinian San Juan a semnalat miercuri o avarie, în ultima sa comunicare cu baza, a dezvăluit luni şeful bazei navale de la Mar del Plata, Gabriel Galeazzi, relatează AFP.

”Bastimentul a ieşit la suprafaţă şi a comunicat o avarie. Comandamentul i-a spus, atunci, să schimbe cursul şi să îndrepte către Mar del Plata”, a declarat Gabriel Galeazzi într-o conferinţă de presă.

 
Apelurile satelitare detectate în weekend nu proveneau de la submarin

Apelurile prin satelit detectate în weekend, în cursul unei operaţiuni de căutare şi salvare a submarinului argentinian nu proveneau de la submersibilul căutat, a declarat luni un purtător de cuvânt al Marinei, Enrique Balbi, relatează Reuters.

Aceste apeluri, dectate sâmbătă, au alimentat speranţa regăsirii în viaţă a celor 44 de membri ai echipajului de la bordul ARA San Juan, care a transmis ultimul semnal miercuri.

Aregntina nu avea în continuare veşti despre submarinul militar, dispărut în urmă cu cinci zile în Atlanticul de Sud, în pofida unor căutări intense în care mai multe ţări şi-au oferit ajutorul, relatează AFP.

Valuri de cinci până la şapte metri înălţime nu erau favorabile eforturilor navelor care străbăteau oceanul. în largul Patagoniei, în căutarea submersibilului.

Nu se ştie dacă submersibilul, de 65 de metri lungime, se află la suprafaţă sau dacă este în derivă, dacă-i mai funcţionează motoarele şi nu are pur şi simplu mijloace de comunicare ori dacă este în imersie sau dacă zace în adâncuri.

”Noi nu excludem nicio ipoteză”, repetă Marina în comunicatele sale.

”Din nefericire, nu am avut în continuare vreun contact şi nici nu am putut să localizăm cu ajutorul radarelor submarinul San Juan”, declara duminică seara Enrique Balbi.

Sâmbătă seara, speranţele au revenit, după recepţia a şapte apeluri satelitare, interpretate de Ministerul Apărării drept semnale de salvare emise de submarin.

La baza navală Mar del Plata, unde submarinul era aşteptat săptămâna aceasta, rudele marinarilor sperau să primească veşti bune.

La intervale regulate, şeful bazei îi informează despre evoluţia căutărilor. Pe gardurile bazei, locuitori din Mar del Plata au agăţat mesaje de susţinere.

Alt submarin, Salta, identic cu San Juan, a amarat la bază. Toate privile s-au aţintit asupra lui.

Începând de luni de la prânz, condiţiile meteorologice urmau să fie mai favorabile, potrivit Marinei.

Avioane argentiniene, americane şi braziliene survolează o zonă largă, în jurul ultimei poziţii comunicate miercuri de San Juan, la 430 de kilometri de coastele Patagoniei şi Peninsula Valdes.

Aproximativ zece ambarcaţiuni străbăteau, de asemenea, sectorul.

De la baza Pearl Harbour, Marina americană a trimis patru mici submarine fără pilot şi o echipă de militari specializată în manevrarea acestora.

În cadrul căutărilor la suprafaţă şi încercărilor de geolocalizare, Marina argentiniană pregătea un dispozitiv de salvare a membrilor echipajului din adâncimile oceanului.

Material de salvare american a sosit duminică la Comodoro Rivadavia, în Patagonia şi era în curs de montare luni. Este vorba despre nacele care permit salvarea a 16 persoane deodată, de la o adâncime de până la 600 de metri.

Compania petrolieră Total, care exploatează zăcăminte offshore mai la sud, a pus o navă la dispoziţia operaţiunilor de căutare.

Potrivit protocolului, San Juan ar fi trebuit să iasă la suprafaţă sau să activeze o baliză radio de salvare, după ce a constatat că a pierdut contactul cu baza. Niciuna dintre aceste două proceduri nu a fost aplicată.

Plecat pe o perioadăde 35 de zile, submarinul efectua o misiune de supraveghere între Ushuaia, la extremitatea de sud a Americii, şi Mar del Plata, portul său de ataş.

”Suntem cu toţii îngrijoraţi, dar ne păstrăm speranţa”, declara Marcela Moyano, soţia maşinistului Hernan Rodriguez, unul dintre cei 44 de marinari.

Submarinul militar argentinian San Juan Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Un submarin argentinian a dispărut în Atlantic, cu 44 de oameni la bord
Un submarin argentinian a dispărut în Atlantic, cu 44 de oameni la bord
VIDEO PROTVPLUS.RO
vladimir putin
Tentativă de asasinat la adresa lui Vladimir Putin, dejucată înainte de sosirea sa în Serbia
UE vrea să îngheţe fondurile în cazul ţărilor membre care nu respectă statul de drept
The Times: UE este pregătită să amâne data Brexitului până în 2020
Operațiune amplă pentru salvarea unui copil blocat de 3 zile într-un puț, în Spania
Scrisoare deschisă după ce un producător a încercat să se sinucidă în sediul unui post TV
O imagine cu o focă având pe cap o pungă a declanşat indignare online
statul islamic
Patru soldați americani, uciși într-un atac în Siria. Statul Islamic revendică atacul
Cum arată cortul pliabil din carton care a devenit viral. A fost creat de o organizație din Italia
Avalanșă impresionantă, filmată în Alpii elvețieni. VIDEO
Primul interviu al sauditei fugită în Canada. Lucrurile „interzise” făcute în premieră
Locul de pe glob unde s-au înregistrat 50 de grade Celsius
15 oameni au murit, după atentatul de la un complex din Kenya. FOTO