O treime din populația României este vaccinată, a explicat Valeriu Gheorghiță. Doza a treia rămâne opțională

Ultima actualizare: 28-09-2021 16:13
O treime din populația României este vaccinată, a explicat Valeriu Gheorghiță. Doza a treia rămâne opțională
StirilePROTV

Ultimele detalii cu privire la campania de vaccinare sunt prezentate de Valeriu Gheorghiță și Andrei Baciu, reprezentanți ai CNCAV.

Președintele Comitetului Național de Coordonare a activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV, Andrei Baciu, a susțin o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Persoanele care au făcut vaccinul Janssen nu au recomandare la acest moment să facă a treia doză de vaccin, în urma studiilor se va stabili ce vaccin să se administreze pentru cea de-a treia doză.

Administrarea celei de-a treia doze a început, cu vaccinurile de la Pfizer ori Moderna, indiferent de forma primelor vaccinuri. Pentru cei care s-au vaccinat la primele doze cu unul din cele două vaccinuri, se recomandă folosirea aceluiași tip de vaccin, dar se poate face și celălalt, a precizat Valeriu Gheorghiță.

„Categoric da”, este necesar să se facă doza de rapel pentru persoanele din categoriile d erisc. Datele științifice arată că aceasta doză arată restabilirea eficienței vaccinurilor, a precizat Gheorghiță.

În ultima săptămână s-a văzut o creștere a persoanelor care se vaccinează cu doza 1, o creștere cu 125%.

Nu este contraidicată doza a treia pentru persoanele  care au trecut prin boală, având efectul unei doze booster, a precizat Gheorghiță.

Sunt 30 de centre de vaccinare proprii în toate județele, în unitățile de învățământ. Au fost vaccinați peste 400 de elevi până la acest moment.

20% din centre de vaccinare închise pe perioada verii s-au redeschis, în urma creșterii adresabilității.

În 2875 de cabinete ale medicilor de familie sunt activități de vaccinare, peste 422.000 de persoane au fost vaccinate, majoritar în mediul rural. Numărul cabinetelor unde se vaccinează este în creștere.

Acoperirea vaccinală este de 33% pe întreaga țară, o treime din populația României este vaccinată cu cel puțin o doză. 51% este rata de acoperire vaccinală pe București. Procentul de acoperire vaccinală este în creștere în județe.

 

12-15 ani - 5,5 % rata de acoperire vaccinală

16-19 ani - 21%

restul categoriilor de vârstă - peste 30-35%

Excepție - la peste 80 de ani acoperirea e de 20%, ceea ce nu este suficient, fac parte din categoriile de risc.

Riscul de infectare cu varianta Delta este extrem de crescut pentru persoanele care nu au niciun fel de protecție, după vaccinare ori după boală, mai ales a celor din aglomerări urbane, a precizat Gheorghiță.

1,7 la mia de doze este rata de raportare a reacțiilor adverse.

La acest moment este considerată schemă completă efectuarea celor două doze, doza a treia este opțională. Astfel certificatul verde este operațional cu cele două doze, a explicat secretarul de stat Andrei Baciu.

Toate centrele de vaccinare și DSP-urile au avut timp să se aprovizioneze cu doze de vaccin, în anumite centre nu s-au așteptat să crească cererea. „Situația se va corecta” a mai spus Valeriu Gheorghiță.

„Este important să ne uităm că rata de pozitivare duminică a fost de 20%, confirmate 5.600 de cazuri, era de așteptat ca luni să fie raportate un număr dublu de cazuri. Nu este o surpriză pentru noi că avem un numpăr mai mare de cazuri și azi rata de pozitivare este de 15%, a răspuns Andrei Baciu întrebat fiind cum explică explozia de cazuri de după congresul PNL.

„Nu are nicio legătură cu niciun congres al niciunui partid, așa s-a întâmplat în fiecare weekend. Incubația este de 14 zile, nu de sâmbătă până luni, aceasta este biologia virusului. În zilele de weekend, laboratoarele nu lucrează” a explicat Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

„Este legitimă această întrebare dar își are răspunsul într-o altă conferință. Din punct de vedere practic, ca să ies din casă trebuie să am un test făcut, nu toată lumea are unul în ultimele 48 sau 72 de ore, din punct de vedere al riscului, o persoană vaccinată sau trecută prin boală, ori testată negativ, sunt tot cu un risc scăzut de infectare, dar e foarte greu să aplici un test negativ, că nu toată lumea își face un test din trei în trei zile” a răspuns Valeriu Gheorghiță la o întrebare cu privire la restricțiile de noapte care nu vizează persoanele vaccinate.

„Nu avem aceste informații” a răspuns Valeriu Gheorghiță la întrebarea cu privire la persoanele vacinate cu schemă completă, care s-au reinfectat și sunt internate în spital, cu diferite forme de boală.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO