UE vrea să vadă ce am făcut cu banii primiți pentru combaterea pestei porcine


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 18 Octombrie 2018 16:35
Categorie: Stiri actuale

O delegaţie a Comisiei Europene a început joi un control în România pe tema pestei porcine.

Oficialii de la Bruxelles vor să vadă dacă autorităţile din ţara noastră au procedat corect în combaterea acestei epidemii şi dacă au cheltuit corect banii europeni primiţi.

Specialiştii străini se află acum în Brăila, la Gropeni, unde au fost eutanasiaţi porcii din cea mai mare fermă de profil din ţara noastră, şi a doua din Europa.

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 260 de localități din 14 județe, cu un număr de 1.021 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). De asemenea, au fost înregistrate 107 cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 353.914 de porci afectați de boală.

Delegaţia de la Bruxelles a venit cu un obiectiv ferm: să afle cu precizie cum s-au chetuit banii şi cât de pregătiţi suntem să facem faţă epidemiei de pesta porcină africană.

George Paladi, prefect de Brăila: "Zice că au venit, vor verifica acte, vor merge şi în teren, să vadă şi ferme şi gospodarii individuale."

Unul dintre primele popasuri a fost la Gropeni, în Brăila.

Reprezentanţii Comisiei Europene intră în cea mai mare fermă din România, unde au fost sacrificaţi aproape 140.000 de porci. Deocamdată nu au făcut nici un fel de declaraţii. Primele concluzii ale investigaţiilor lor le vor trage abia după ce îşi vor încheia vizita în România.

Ion Ciobanu, medic veterinar DSVSA Brăila: "Zice că vor verifica actele, alegem ceva să nu fie la fel ca declaraţia prefectului."

În urma acestui control, România ar urma să primească peste un milion de euro de la Comisia Europeana - ajutor pentru lupta împotriva pestei.

Ultimul focar a fost depistat, ieri, în judeţul Teleorman. Mâine, specialiştii europeni vor merge la Tulcea, pentru verificări la fonduri de vânătoare. Vor controla şi gospodarii unde au fost acordate ajutoare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO