Ucrainenii au trecut de la frică la furie. Nici nu se mai tem de bombardamente: „O să-i omor pe ruşi când o să-i întâlnesc”

×
Codul embed a fost copiat

Explozii puternice s-au auzit luni dimineață, în centrul Kievului. Potrivit martorilor, mai multe rachete balistice ar fi lovit câteva blocuri de locuințe, într-unul dintre cele mai mari atacuri aeriene de la începutul războiului.

Deşi un oficial american spune că trupele rusești s-au împotmolit pe aproape toate fronturile, luptele crâncene continuă.

Trupele ruse au fost "confuze" și "nu s-au aşteptat la o asemenea rezistență" din partea Ucrainei, a spus luni seară și preşedintele Zelenski, într-un nou mesaj televizat.

La ora 5 dimineaţa, mai multe proiectile de artilerie au lovit în plin un bloc de locuinţe cu 15 etaje în vestul Kievului. Un incendiu puternic a izbucnit imediat, spre disperarea localnicilor prinşi în apartamente.

Potrivit autorităţilor, cel puţin o persoană a murit, altele au fost rănite şi mulţi alţi oameni au rămas blocaţi sub dărâmături.

Citește și
refugiati alba
Trei familii din Cernăuți au ajuns la Alba-Iulia. Românii le-au sărit în ajutor
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Atacurile ruseşti asupra zonelor rezidenţiale s-au înteţit în ultimele zile.

Este multă furie în rândul ucrainenilor

Liderul de la Kiev a prelungit legea marțială pentru încă 30 de zile. Pe de altă parte, din cauza bombardamentelor, un convoi de 100 de tone de provizii este încă blocat, neputând ajunge la oamenii din Mariupol, care au mare nevoie de ajutoare umanitare.

Vitali Klitschko, primarul Kievului: „Așa arată războiul rușilor împotriva civililor: clădiri distruse, infrastructură distrusă, un autobuz tocmai a fost lovit de rachete. Mor oameni. Acesta este războiul pe care l-a început Rusia. Aşa arată orașul Kiev. Multe orașe din Ucraina au fost distruse, au fost luate vieţi. Acesta e adevărul".

Primarul capitalei ucrainene a mers ieri într-o suburbie a Kievului, unde a avut loc un atac feroce, în mijlocul unei străzi, lângă blocuri de locuințe. Cel puţin o persoană a murit.

Ziua a fost îndoliată de alte 2 atacuri - unul asupra uzinei de avioane Antonov, situată la 10 km de centrul capitalei ucrainene, iar un altul a avut drept ţintă un bloc de 9 etaje din nordul Kievului.

Alex Crawford, coresp SKY News în Kiev: „Cei care locuiau aici fac acum eforturi extraordinare, pentru că toată agoniseala lor de viaţă a rămas în aceste apartamente. Ca să ajungă acolo trebuie să urce pe această scară folosită de pompieri."

„Mă simt îngrozitor. (Apoi clachează.... E plin de furie şi emoţii, deopotrivă, n.r..) Îmi cer scuze!”. Este reacția unui bărbat care izbucnește în plâns.

E multă furie în rândul cetăţenilor.

Bărbat: „O să-i omor pe ruşi când o să-i întâlnesc. Am cărat-o pe mama afară de unul singur. Are 84 de ani. Geamurile sparte i-au provocat răni, dar e în viaţă. Trebuie să închideţi spaţiul aerian (deasupra Ucrainei, n.r.)!".

Invadatorii ruși ucid intenționat civili

Oficialii ucraineni insistă că ruşii ţintesc intenţionat civilii.

Alex Goncharenko, parlamentar ucrainean: „Putin nu poate câştiga împotriva armatei noastre. Armata noastră deţine controlul la sol, aşa că el a început să se lupte cu oameni neînarmaţi, cu femei însărcinate, cum a fost la Mariupol, cu copii, cu civili care vor să plece de aici. Ăsta e un genocid în secolul XXI, în mijlocul Europei."

Peste 4.000 de oameni au fost evacuaţi în ultimele 24 de ore prin 7 coridoare umanitare.

Dar, luptele intense între soldaţii ucraineni şi trupele ruse continuă.

Scene de război au fost filmate la periferia oraşului Mariupol, portul strategic la Marea Azov, pe care trupele Kremlinului încearcă să-l cucerească. Atacat a fost, de această dată, un vehicul blindat trimis de Moscova în zona de conflict.

Cu toate astea, Rusia susţine că în ultimele 24 de ore, forţele sale au avansat 11 kilometri spre Mariupol.

Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării: „Ştim unde se află toate locațiile mercenarilor străini din Ucraina. Aceștia vor fi de acum înainte ținta unor lovituri precise, similare cu distrugerea, din 13 martie, a facilităților de antrenament din Starichi și a terenului de antrenament militar Iavorovsky. Ţin să repet: nu va exista nicio milă pentru mercenari, oriunde s-ar afla pe teritoriul Ucrainei".

La început, oamenii voiau doar să se oprească bombardamentele. Acum, vor doar apă și mâncare

Cei care nu au reuşit să plece din Mariupol nu mai au apă, alimente şi medicamente. Din cauza obuzelor care cad necontenit, un prim convoi umanitar nu a ajuns nici până acum la destinaţie.

Sergei Orlov, Deputy Mayor of Mariupol: „Cu câteva zile în urmă, cea mai mare dorinţă a oamenilor era să înceteze bombardamentele. Astăzi însă, tot ce-şi doresc e să găsească puţină apă şi mâncare. Nici nu se mai tem de bombardamente."

Infrastructura civilă și clădirile rezidențiale din tot orașul au suferit pagube extinse. Şi în Harkov o lovitură aeriană a nimicit o clădire cu 4 etaje.

Nu a fost linişte nici în vest. Cel puţin 9 oameni au murit şi 9 au fost răniţi după ce un turn de televiziune din apropierea orașului Râvne a fost bombardat.

Olaf Scholz, cancelarul german: „Cu fiecare zi care trece, cu fiecare bombă, este clar că Rusia se îndepărtează de cercul comunităţii mondiale pe care îl formăm împreună. De aceea, apelul nostru comun către președintele rus este următorul: "Opriţi-vă un moment!". Acest conflict se poate rezolva doar pe cale diplomatică".

În sudul Ucrainei, orașul Nikolaev - care păzește drumul spre Odesa - s-a transformat într-o adevărată fortăreață. Toată populația a dat o mână de ajutor.

Rodyin Lavrushin, voluntar la centrul de suport pentru militari: ”Aici colectăm de toate, de la alimente la haine şi alte lucruri ca să ne ajutăm soldaţii. Ocupanţii ruşi au venit aici, la casele noastre, şi le vom proteja până la capăt”.

Americanii spun că Rusia nu are suficiente trupe pentru a încercui Kievul

Mulți dintre localnici au pierdut deja rude în luptele de până acum cu rușii.

Svetlana Gryshchenko, locuitoare din Mykolaiv: ”Pe 26 februarie, băiatul meu a fost ucis în regiunea Doneţk. Se dusese la centrul de comandă al armatei. Era soldat, abia împlinise 24 de ani. S-a dus acolo să muncească, nu să se lupte”.

Yula Peruvnina, văduvă de război: ”(Soţul meu) îi aducea pe copii de la Herson spre Nikolaev, prin zona ocupată. Când era la 13 kilometri de Nikolaev, ocupanţii au tras asupra maşinii şi l-au ucis. Copiii au fost răniţi, dar au supravieţuit. Mulţumesc Domnului că au supravieţuit”.

Moscova susţine că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a avansat 11 kilometri spre Kiev.

Dar serviciile de informaţii americane spun că Moscova nu are suficiente trupe şi echipamente la dispoziție ca să înconjoare capitala Ucrainei.

Mai mult, unităţile ruse au pierdut, în total, 10% din efective de la începutul războiului până acum.

Legea marțială, prelungită în Ucraina

Președintele Zelenski a înaintat luni seară parlamentului un proiect de lege care vizează prelungirea legii marțiale cu încă 30 de zile începând cu 24 martie.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „Noi încă estimăm că Rusia nu are superioritate aeriană asupra Ucrainei, că ucrainenii își apără spațiul aerian în mod corespunzător.

„Dacă vă uitați pe hartă, la cât de puține progrese au reușit să facă rușii în cele peste două săptămâni de când au început aceast invazie... Da, o parte din asta se datorează propriilor lor poticneli, pașilor făcuţi greșit și problemelor logistice. Dar o mare parte se datorează rezistenței ucrainene și cât de adaptabili se dovedesc a fi pe teren şi pe străzile oraşelor."

Preşedintele Finlandei susţine că schimbarea de regim la Kiev nu mai este pe "lista" lui Putin.

Sauli Niinistö, președintele Finlandei: „Putin are lista lui, o știm cu toții, dar se pare că schimbarea guvernului Ucrainei nu se mai află pe listă. Când l-am întrebat (dacă a renunţat la această cerinţă, n.red.) mi-a spus că nu a avut-o vreodată în plan, dar, cu toate astea, aceasta a fost înțelegerea de până acum."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Aproape toate forțele militare ruse din Ucraina au rămas blocate. Ce a descoperit Pentagonul
Aproape toate forțele militare ruse din Ucraina au rămas blocate. Ce a descoperit Pentagonul

Aproape toate ofensivele militare rusești din Ucraina rămân blocate după ce au făcut puține progrese în weekend, potrivit unei informări a Pentagonului, scrie The Guardian.

Trei familii din Cernăuți au ajuns la Alba-Iulia. Românii le-au sărit în ajutor
Trei familii din Cernăuți au ajuns la Alba-Iulia. Românii le-au sărit în ajutor

Trei familii din Cernăuți, care au fugit din calea războiului ca să își salveze copiii, au ajuns în Alba-Iulia.

Doi nou-născuți cu probleme de sănătate au ajuns cu o ambulanță de la Kiev, în România
Doi nou-născuți cu probleme de sănătate au ajuns cu o ambulanță de la Kiev, în România

Printre bombardamente și focuri de armă, o ambulanță din Ucraina a reușit să plece din Kiev și să aducă, până la vama Siret, doi nou născuți cu probleme de sănătate.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.