Turcia nu ține cont de sancțiunile UE impuse Moscovei și își dublează importurile de petrol rusesc
În ciuda sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc în acest an, potrivit datelor Refinitiv Eikon.
Cele două țări sunt pregătite pentru o cooperare mai largă în domeniul afacerilor și în special al comerțului cu energie.
Încă din primăvara acestui an, comerțul dintre Turcia și Rusia este în plină expansiune, motiv pentru care companiile turcești cărora nu le este interzis să facă afaceri cu omologii ruși au intervenit pentru a umple golul creat de întreprinderile din UE care au părăsit Rusia după invazia acesteia în Ucraina la începutul acestui an, informează Reuters.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Turcia a majorat importurile de petrol din Rusia, inclusiv din Urals și Siberian Light, peste 200.000 de barili pe zi (bpd) până acum în acest an, comparativ cu doar 98.000 de bpd în aceeași perioadă din 2021, mai arată datele Refinitiv.
Turcia și-a declarat dependența față de energia rusească
Totodată, Turcia nu a impus sancțiuni Rusiei pentru acțiunile sale în Ucraina, precizând că rămâne dependentă de aprovizionarea cu energie rusească.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Tayyip Erdogan s-au întâlnit la începutul lunii august și au convenit să stimuleze cooperarea în domeniul afacerilor.
Principalele rafinării turcești Tupras și rafinăria STAR a Azerbaidjanului SOCAR au crescut semnificativ consumul de petrol rusesc Urals și Siberian Light în acest an, reducând în același timp achizițiile de petrol de calitate din Marea Nordului, Irak și Africa de Vest, au arătat datele.
În ultimii ani, rafinăria STAR a crescut achizițiile de petrol de tip Johan Sverdrup din Norvegia și de petrol irakian, care sunt apropiate ca calitate de Urals, deoarece prețul petrolului rusesc a crescut.
Prețurile petrolului rusesc, în cădere liberă
În acest an, prețurile petrolului rusesc au scăzut la minime istorice față de referința Brent datată, în timp ce prețurile la petrolul din Marea Nordului și la cel irakian s-au îmbunătățit.
Se așteaptă ca rafinăria STAR să achiziționeze aproximativ 90.000 bpd de petrol din Rusia în perioada ianuarie-august 2022, față de 48.000 bpd în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Refinitiv Eikon.
Mai mult, rafinăria Tupras va achiziționa circa 111.000 bpd de petrol din Rusia în perioada ianuarie-august a acestui an, comparativ cu doar 45.000 bpd în aceeași perioadă a anului trecut.