Turcia: Înregistrări cu moartea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit
Turcia susţine că are înregistrări audio şi video ale morţii lui Khashoggi.
Autorităţile turce le-au declarat unor funcţionari americani că deţin înregistrări audio şi video ce dovedesc uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, relatează Agerpres, citând Washington Post.
"Înregistrarea audio din interiorul ambasadei arată ce i s-a întâmplat lui Jamal după ce a intrat", a declarat o sursă neidentificată şi familiarizată cu problema pentru cotidianul american.
Alegeri 2024
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
"Pot fi auzite vocea sa şi vocile bărbaţilor care vorbesc în arabă. Poţi să auzi cum a fost interogat, torturat şi apoi ucis", a adăugat această sursă. Turcia i-ar fi anunţat pe oficialii americani în legătură cu înregistrarea, potrivit Washington Post, dar nu se ştie cum a fost obţinută această înregistrare audio şi video.
Arabia Saudită a negat vehement orice implicare
Cu toate acestea, Arabia Saudită a negat vehement orice implicare în dispariţia jurnalistului şi a declarat că el a părăsit consulatul la scurt timp după ce a sosit acolo. Saudiţii nu au prezentat nicio dovadă care să confirme afirmaţiile lor şi susţin că sistemul de supraveghere video a consulatului nu înregistra la momentul respectiv.
Arabia Saudită şi Turcia au convenit să formeze o echipă de lucru comună pentru a investiga circumstanţele legate de dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.
Decizia survine după o convorbire între consilierul Casei Albe, Jared Kushner, care este şi ginerele preşedintelui american Donald Trump, şi Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, la începutul acestei săptămâni.
Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat agenţiei publice de presă Anadolu că ideea de a înfiinţa "grupul de lucru comun" a venit de la Arabia Saudită.
Cine este Jamal Khashoggi
Khashoggi, un jurnalist proeminent ce trăia în exil autoimpus la Washington, nu a mai fost văzut de când a intrat în consulatul saudit din Istanbul la 2 octombrie.
O sursă care este la curent cu investigaţia turcă a declarat portalului de ştiri Middle East Eye (MEE) că saudiţii se află pe punctul de a accepta dovezile Turciei că la consulat a avut loc o crimă. Saudiţii ar intenţiona să dea vina pe elemente din ţara lor "adânc infiltrate în securitatea statului pentru răpirea jurnalistului", a spus această sursă.
Potrivit acestei surse, saudiţii speră să ridice un "zid" în jurul lui Salman, care a insistat că nu ştie nimic despre presupusa operaţiune de răpire.
Acceptarea de către saudiţi a versiunii turce a evenimentelor - că a avut loc o crimă la consulat - ar reprezenta o schimbare majoră faţă de ceea ce au declarat public oficiali din Arabia Saudită după ce dispariţia lui Khashoggi a fost anunţată.
Până în prezent, oficialii saudiţi au negat vehement că s-a întâmplat ceva la consulat şi au spus că Khashoggi a părăsit clădirea la scurt timp după ce a sosit. Oficialii turci s-au exprimat doar anonim citaţi de mass-media cu privire la detaliile anchetei.
"Ştim când Jamal a fost ucis, în ce cameră a fost ucis şi unde a fost dus corpul său pentru a fi dezmembrat. Dacă echipa de criminalişti este lăsată să intre, ei ştiu exact unde să meargă", a declarat o sursă turcă la curent cu investigaţia, citată de MEE. Sursa a spus că anchetatorii sunt siguri că deţin deja suficiente dovezi medico-legale după cercetarea reţelei de canalizare conectate la clădire.
O televiziune turcă a difuzat imagini suprinse de camerele de supraveghere de la consulat
În imaginile suprinse, Khashoggi apare intrând în consulat la ora 13.14, 2 octombrie. O camionetă neagră este vizibilă, parcată în apropiere.
Alte imagini arată o camionetă intrând în consulat şi apoi ieşind şi deplasându-se, la 15.08, potrivit canalului 24 TV, la reşedinţa consulului din apropiere.
Surse turce, care citează ancheta în curs, au afirmat că Khashoggi a fost asasinat în consulat. Însă anumite media au evocat marţi posibilitatea ca jurnalistul să fi fost răpit şi dus în Arabia Saudită.
Washington Post a afirmat, citând o sursă informată, că serviciile de informaţii americane au interceptat înainte de dispariţia lui Khashoggi comunicaţii între responsabili saudiţi evocând răpirea sa.
Poliţia turcă a dezvăluit că un grup de 15 saudiţi a sosit şi a plecat din Istanbul şi s-a deplasat la consulat în ziua dispariţiei jurnalistului.
Postul 24 TV şi alte canale au difuzat imagini despre care acestea afirmă că i-au surprins pe membrii acestui grup sosind pe aeroportul din Istanbul şi apoi la hotelul lor. Potrivit acestor surse, ei au părăsit hotelul în cursul dimineţii pentru a merge la consulat şi apoi au plecat în cursul serii.
Cotidianul proguvernamental Sabah a publicat marţi informaţia că două avioane private au venit din Arabia Saudită la Istanbul în acea zi şi că persoanele aflate la bord aveau camere rezervate în hoteluri apropiate de consulat, dar că ele nu au petrecut noaptea la hotel.
Miercuri, acelaşi ziar a publicat numele, vârstele şi fotografiile celor 15 oameni prezentaţi drept "echipa de asasinat" trimisă de Riad.
Numele uneia dintre aceste persoane, Salah Muhammed Al-Tubaigy, corespunde cu cel al unui locotenent-colonel din departamentul de medicină legală saudit.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: Turcia, jurnalisti, jamal khashoggi, consulat, saudit,
Dată publicare:
12-10-2018 21:21