Trupul neînsuflețit al alpinistei Silvia Murgescu a fost recuperat din Munții Bucegi
După 20 de zile de la tragicul accident din Bucegi, trupul neînsuflețit al alpinistei Silvia Murgescu a fost recuperat, cu ajutorul unui elicopter, si adus la poalele muntelui.
Misiunea dificilă a fost desfășurată de echipe din Inspectoratul General de Aviație al MAI și al Salvamont Prahova.
“Reiterăm că încă de la momentul accidentului produs în Munții Bucegi, în urma căruia o persoană și-a pierdut viața, misiunea de evacuare a acesteia a fost activă, ea neputând fi executată până astăzi, din pricina fenomenelor meteo periculoase care ar fi putut pune în pericol echipajele de salvatori, aflate la bordul elicopterului SMURD”, au transmis reprezentanții Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Trupul alpinistei rămasese prins de un copac
Trei salvamontiști au participat la misiunea extrem de dificilă. Una dintre tentativele similare, de la mijlocul lunii ianuarie, a fost abandonată din cauza vremii aspre. Silvia a murit pe 12 ianuarie, într-o ascensiune dedicata surorii ei gemene, de ziua lor.
Trupul alpinistei rămăsese prins de un copac firav, crescut între stâncile din abruptul Bucegilor, în apropiere de Crucea Caraiman.
Sergiu Frusinoiu, salvamontist: “Zona respectivă este un perete la propriu, nu doar tehnic vorbind este un perete, o zonă foarte grea. Adica era pantă de 70 de grade”.
Claudiu Vasilescu, salvamontist: „Elicopterul a facut un zbor de cercetare fapt care ne-a ușurat puțin munca pentru că a plecat toată zăpada care era stivuită pe fețele respective”.
Pe 12 ianuarie, tânăra urcase singură pe Albișoara Gemenelor și căuta, se pare, o variantă de coborâre.
Ștefan Petruț, salavamontist: “Cataramele de la colțari erau lungi, o fi călcat pe ele, nu se știe ce s-a întâmplat acolo”.
Silvia Murgescu, o viață ca o poveste
Silvia Murgescu s-a născut și a copilărit într-o comună din Vrancea, în apropiere de Focșani. A descoperit muntele la 22 de ani, pe când era studentă, și de atunci, nu a mai putut sta departe de el. Într-un timp record, a ajuns să facă ascensiuni dificile.
A parcurs, în 15 ani, cele mai grele trasee din țară, vara și iarna. Prefera să fie cap de coardă, adică să urce prima.
În 2011, a suferit un accident grav în Alpi, în urma căruia și-a pierdut un rinichi. Două luni mai târziu era din nou pe munte.
A urmat un alt ghinion uriaș, când o piatră a lovit-o grav la cap. După 17 zile de comă, Silvia și-a revenit. A reînvățat să meargă, sa vorbească, să scrie și să urce pe creste. Nu-și amintea locurile, dar se folosea de hărți și aplicații. Puțini prieteni aveau curaj să o însoțească, pentru că riscurile erau uriașe. Și nu s-a putut despărți de munte, decât prin acest tragic accident, din pragul vârstei de 38 de ani.