Cu trenul de la Bucuresti la Ploiesti in 15 minute. Autoritatile vor sa copieze modelul francez

Dată publicare: 20-09-2013 19:21
Dată actualizare: 23-09-2013 06:51


Inspirate de modelul francez, autoritatile vor sa introduca trenuri rapide care sa lege Capitala de localitatile invecinate. Masura ar putea sa schimbe in bine viata sutelor de mii de navetisti care vin zilnic in Bucuresti si pierd enorm pe drum.

Reprezentantii CFR promit ca noile garnituri vor circula din 20 in 20 de minute si ca biletele vor avea preturi rezonabile.

Un tren special a dus vineri din Gara de Nord in localitatea Mogosoaia functionari din Ministerul Transporturilor si din Primaria Capitalei. Expeditia a avut un scop.

"In urmatorii ani trenurile sa fie integrate in sistemul de transport public din zona metropolitana", spune Stefan Roseanu, Asociatia pentru mobilitate metropolitana

Oamenii vor putea plati cu acelasi card calatoria cu trenul pana la Bucuresti, dar si pentru transportul in comun din oras fie ca merg cu tramvaiul, troleibuzul sau metroul.

Sute de mii de navetisti isi dau coate zilnic in microbuze arhipline sau isi pierd vremea in trenuri care se pot lua la intrecere cu melcii.

"Cu cat numarul de calatori este mai mare cu atat pretul biletului este mai mic. Putem vorbi de costuri Bucuresti - Ploiesti sub 10 lei", spune Ion Dedu, seful Directiei transporturi Bucuresti.

Nu doar pretul ii va atrage pe calatori.

Pentru a fi eficient un astfel de transport, trenurile CFR in primul rand ar trebui sa circule cu minimum 80 de km pe ora, nu cu 30 de km pe ora cate este acum. In plus, frecventa ar urma sa creasca, astfel incat din gari un tren ar trebui sa plece la fiecare 20 de minute.

Astfel, acelasi drum Bucuresti-Ploiesti ar dura 15-20 de minute fata de o ora in prezent.

Autoritatile noastre spun ca s-au inspirat din modelul francez.


VIDEO PROTVPLUS.RO