Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina spre Europa, oprit. Moscova pierde 5 miliarde de dolari/an. Cum este afectată România

conducta
Shutterstock

Exporturile rusești de gaze către Europa prin conductele care traversează Ucraina au încetat oficial începând cu 1 ianuarie 2025. Cea mai afectată țară este Moldova, în condițiile în care UE a reușit între timp să-și asigure gaze din alte surse.

 

Exporturile rusești de gaze naturale prin conductele din era sovietică care traversau Ucraina către Europa au fost oprite la primele ore ale zilei de Anul Nou, deoarece acordul de tranzit a expirat, iar Moscova și Kievul aflate în război nu au reușit să ajungă la un acord pentru a continua livrările, scrie Reuters.

Închiderea celei mai vechi rute de gaz a Rusiei către Europa (a fost inaugurată în anii 70) pune capăt unui deceniu de relații tensionate declanșate de confiscarea Crimeei de către Rusia în 2014. Ucraina a încetat să cumpere gaz rusesc în anul următor.

"Am oprit tranzitul gazului rusesc. Acesta este un eveniment istoric. Rusia își pierde piețele, va suferi pierderi financiare. Europa a luat deja decizia de a abandona gazul rusesc", a anunțat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, într-un comunicat. Conform acestuia, transportul gazului rusesc prin Ucraina „a fost oprit în interesul securității naționale”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declara mai devreme că țara sa nu va mai permite Rusiei „să câștige miliarde suplimentare din sângele nostru” și a dat UE un an pentru a se pregăti, scrie și BBC.

Citește și
omv
OMV a reziliat imediat contractul cu Gazprom. Austriecii erau cei mai importanți clienți din Europa. De unde iau acum gaze

Comisia Europeană a precizat că sistemul de gaze al continentului este „rezistent și flexibil” și că are suficientă capacitate pentru a face față sfârșitului tranzitului prin Ucraina.

Astfel, UE a găsit surse alternative și își asigură acum necesarul energetic din gaz natural lichefiat (GNL) adus din Qatar și SUA, precum și cu gaze din Norvegia.

Oprirea fluxurilor de gaze era așteptată pe fondul războiului, care a început în februarie 2022. Ucraina a fost fermă că nu va prelungi acordul pe fondul conflictului militar.

Potrivit unei surse din industrie, Gazprom se aștepta de anul trecut la pierderea tranzitului de gaze prin Ucraina, care a reprezentat aproximativ jumătate din totalul exporturilor de gaze din conducte ale Rusiei către Europa.

Rusia încă exportă gaze prin conducta TurkStream de la Marea Neagră. TurkStream are două linii - una pentru piața internă turcă și cealaltă care furnizează gaze către clienți din Europa Centrală, inclusiv Ungaria și Serbia.

Uniunea Europeană și-a dublat eforturile de a-și reduce dependența de energia rusă după izbucnirea conflictului militar din Ucraina în 2022, căutând surse alternative.

Ceilalți cumpărători de gaz rusesc prin Ucraina, cum ar fi Slovacia și Austria, au aranjat, de asemenea, o aprovizionare alternativă.

Moldova, cândva parte a Uniunii Sovietice, este acum printre țările cele mai grav afectate. Chișinăul trebuie astfel să introducă măsuri pentru a-și reduce consumul de gaz cu o treime.

Ucraina pierde 800 de milioane de dolari din taxele de tranzit, Rusia pierde 5 miliarde de dolari

Din cauza refuzului repetat și clar exprimat al părții ucrainene de a reînnoi aceste acorduri, Gazprom a fost lipsită de capacitatea tehnică și legală de a furniza gaze pentru tranzit pe teritoriul Ucrainei începând cu 1 ianuarie 2025”, a transmis și Gazprom într-un comunicat, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Începând de la ora 08:00, ora Moscovei (05:00 GMT), furnizarea de gaz rusesc pentru transportul acestuia prin teritoriul Ucrainei nu mai este efectuată”.

Ucraina se confruntă acum cu pierderea a aproximativ 800 de milioane de dolari pe an din taxele de tranzit ale gazului din Rusia, în timp ce Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari din vânzările de gaze.

Dincolo de cifre, impactul strategic și simbolic pentru întreaga Europă este enorm, după cum sesizează BBC. Rusia a pierdut o piață importantă, dar președintele său, Vladimir Putin, spune că țările UE vor suferi cel mai mult.

Rusia și fosta Uniune Sovietică au petrecut o jumătate de secol construind o cotă majoră pe pieța europeană de gaz, care la apogeul său era de aproximativ 35%, dar războiul a distrus această afacere pentru Gazprom.

Conducta Yamal-Europa prin Belarus s-a închis și ea, iar ruta Nord Stream peste Marea Baltică până în Germania a fost aruncată în aer în 2022.

Combinate, diferitele rute au livrat un record de 201 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz către Europa în 2018.

Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina în 2023, în scădere față de 65 de miliarde de metri cubi când a început ultimul contract de cinci ani în 2020.

În 2023, gazele rusești reprezentau deja mai puțin de 10% din importurile de gaze naturale ale Uniunii Europene, de la un maxim de 40% atins în anul 2021.

Slovacia amenință că va opri furnizarea de electricitate către Ucraina

Chiar dacă tranzitul de gaze rusești a fost oficial oprit cu începere de pe 1 ianuarie 2025, mai multe state membre ale UE, inclusiv Slovacia și Austria, continuă să importe cantități semnificative de gaze din Rusia, pe alte rute decât cele care traversau Ucraina.

Pe de altă parte, decizia Ucrainei a provocat deja tensiuni serioase cu Slovacia, care este acum principalul punct de intrare al gazului rusesc în UE și care câștiga taxe de tranzit din conducta ucraineană a gazului către Austria, Ungaria și Italia.

Vineri, prim-ministrul Slovaciei Robert Fico - care tocmai făcuse o vizită surpriză la Moscova pentru discuții cu Putin - a amenințat că va opri furnizarea de energie electrică Ucrainei.

Acest lucru l-a determinat pe Volodimir Zelenski să-l acuze pe Fico că îl ajută pe Putin „să finanțeze războiul și să slăbească Ucraina”.

Fico atrage Slovacia în încercările Rusiei de a provoca mai multă suferință ucrainenilor”, a spus președintele ucrainean.

Polonia s-a oferit să sprijine Kievul în cazul în care Slovacia își întrerupe exporturile de energie electrică - aprovizionarea care este crucială pentru Ucraina, ale cărei centrale electrice sunt atacate în mod regulat din partea Rusiei.

Cea mai grav afectată de oprirea tranzitului de gaze rusești pe teritoriul ucrainean pare să fie acum Republica Moldova, care nu face parte din Uniunea Europeană. Moldova își asigură mare parte din electricitate printr-o centrală alimentată cu gaz rusesc. De asemenea, trebuie să furnizeze energie și regiunii separatiste susținută de Rusia din Transnistria, o mică fărâmă de pământ dintre Moldova și Ucraina.

România trebuie să ajute Moldova după ce Rusia a oprit livrarea de gaze către Chișinău

Ministrul Energiei al Republicii Moldova, Constantin Boroșan, a declarat că guvernul său a luat măsuri pentru a asigura o sursă stabilă de energie, dar a cerut cetățenilor să economisească energie. O stare de urgență de 60 de zile în sectorul energetic a fost, de altfel, instituită de la jumătatea lunii decembrie.

Președintele Maia Sandu a acuzat Kremlinul de șantaj, care ar putea avea ca scop destabilizarea țării sale înainte de alegerile generale din 2025. Guvernul Republicii Moldova a mai spus că a oferit ajutor Transnistriei, chiar dacă această regiune se află sub controlul Rusiei.

Separat, Gazprom a suspendat oricum livrarea de gaze Moldovei de la 1 ianuarie 2025, inventând o presupusă datorie istorică.

În aceste condiții, România este indirect afectată de situația gazelor rusești, chiar dacă țara noastră nu mai are nevoie de acestea de mai mulți ani.

Și asta pentru că acum trebuie să facă eforturi suplimentare pentru alimenta Moldova cu energie, din propriile sale resurse. În paralel, și Bulgaria și-a anunțat disponibilitatea de a ajuta Moldova cu gaze

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Mașina de vis a lui David Popovici a costat 150.000 de euro: „M-am uitat la ea pe internet, zi de zi, timp de trei ani“
FOTO Mașina de vis a lui David Popovici a costat 150.000 de euro: „M-am uitat la ea pe internet, zi de zi, timp de trei ani“
Citește și...
Tiraspolul propune Chişinăului să facă un apel comun către Rusia şi Ucraina pe tema tranzitului gazelor
Tiraspolul propune Chişinăului să facă un apel comun către Rusia şi Ucraina pe tema tranzitului gazelor

Tiraspolul propune Chişinăului să facă o solicitare comună către Rusia şi Ucraina pentru asigurarea tranzitului gazului rusesc pentru regiunea transnistreană, care riscă să aibă livrările de la Gazprom sistate.

OMV a reziliat imediat contractul cu Gazprom. Austriecii erau cei mai importanți clienți din Europa. De unde iau acum gaze
OMV a reziliat imediat contractul cu Gazprom. Austriecii erau cei mai importanți clienți din Europa. De unde iau acum gaze

OMV, grupul austriac care controlează și compania românească Petrom, a reziliat cu efect imediat contractul pe care îl avea cu Gazprom, din cauza neseriozității rușilor. Austriecii au fost primii și cei mai importanți clienți din Europa ai Gazprom.

 

Lovitura pe care Transnistria ar putea să o primească din partea Rusiei începând cu 1 ianuarie 2025. Reacția Chișinăului
Lovitura pe care Transnistria ar putea să o primească din partea Rusiei începând cu 1 ianuarie 2025. Reacția Chișinăului

Autorităţile de la Chişinău se pregătesc pentru perspectiva ca Transnistria să nu mai fie aprovizionată cu gaz de către Gazprom, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025.

Gigantul rus care a raportat pierderi de 3,2 miliarde de dolari, în primele nouă luni. Își vând deja imobilele valoroase
Gigantul rus care a raportat pierderi de 3,2 miliarde de dolari, în primele nouă luni. Își vând deja imobilele valoroase

Gigantul rus Gazprom a raporta pierderi de 309 miliarde de ruble (3,2 miliarde de dolari), în primele nouă luni din 2024 comparativ cu un profit de 446 miliarde de ruble în perioada similară 2023, conform standardelor de raportare din Rusia.

Ce s-ar întâmpla dacă s-ar opri tranzitul gazului rusesc prin Ucraina. Statele europene alimentate cu gaz rusesc
Ce s-ar întâmpla dacă s-ar opri tranzitul gazului rusesc prin Ucraina. Statele europene alimentate cu gaz rusesc

Luptele grele din apropierea oraşului rus Sudja, pe unde gazul rusesc ajunge în Ucraina, au stârnit îngrijorări cu privire la oprirea bruscă a fluxurilor de tranzit prin Ucraina înainte de expirarea unui acord pe cinci ani cu Gazprom, relatează Reuters.

Recomandări
Bugetul pe 2025, construit cu speranțe. De unde ar putea veni totuși și banii. Ministrul Finanțelor: ”Un an al solidarității”
Bugetul pe 2025, construit cu speranțe. De unde ar putea veni totuși și banii. Ministrul Finanțelor: ”Un an al solidarității”

"Fără creșteri de TVA în 2025" - este promisiunea noului ministru al Finanțelor, Tanczos Barna, care a declarat că așa va fi construit bugetul pentru anul acesta.  

Cum să vă feriți de escrocheriile imobiliare. Un dezvoltator din București a vândut aceleași două apartamente de șase ori
Cum să vă feriți de escrocheriile imobiliare. Un dezvoltator din București a vândut aceleași două apartamente de șase ori

Mare atenție atunci când dați un avans pentru o locuință care există doar pe hârtie. Promisiunile de vânzare-cumpărare pe care le semnați cu dezvoltatorii nu sunt acte de proprietate, iar legea nu-i obligă pe notari să le noteze în cartea funciară.  

Cum nu s-a lucrat la stat pe 3 ianuarie. Deși Guvernul a decis că este zi lucrătoare, instituțiile au avut ușile închise
Cum nu s-a lucrat la stat pe 3 ianuarie. Deși Guvernul a decis că este zi lucrătoare, instituțiile au avut ușile închise

Dornici să-și plătească taxele pentru a beneficia de reduceri, dar și ca să scape de o grijă, unii români au mers vineri la ghișee.