Traian Basescu a avut "intalniri de evaluare" cu nominalizatii pentru functiile de procurori sefi
Presedintele Traian Basescu a avut, luni si marti, intalniri de evaluare cu o parte dintre procurorii nominalizati pentru functiile de conducere din Parchete, urmand ca acestea sa fie finalizate miercuri.
"Domnul presedinte Traian Basescu a avut, zilele acestea, intalniri de evaluare cu o parte dintre persoanele propuse pentru functiile de conducere din Parchete. Domnul presedinte va continua si manie (miercuri, n.r.) intalnirile cu restul acestora", a declarat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea.
Intrebat cand va semna presedintele decretele privind numirea candidatilor in functiile de la Parchete, purtatorul de cuvant a raspuns: "Cand domnul presedinte va lua o decizie, o vom anunta public".
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a trimis vineri presedintelui Traian Basescu propunerile de numire in functiile de conducere de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, DNA si DIICOT.
Robert Cazanciuc a transmis sefului statului propunerile de numire a lui Tiberiu Mihail Nitu in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a lui Dimitrie Bogdan Licu in functia de prim-adjunct al procurorului general si a lui Codrut Olaru in functia de adjunct al procurorului general.
Totodata, ministrul Justitiei a inaintat presedintelui propunerile de numire a Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), a Alinei Mihaela Bica in functia de procuror sef al Directiei de Investigatie a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) si a Elenei Georgiana Hosu in functia de adjunct al procurorului sef al DIICOT.
Consiliul Superior al Magistraturii a trimis vineri ministrului Justitiei avizele pozitive, motivate, pentru cei sase candidati propusi in functiile de conducere de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, DNA si DIICOT.
Cei sase candidati propusi pentru functiile de conducere din Ministerul Public (MP) au primit joi aviz pozitiv din partea Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
Seful statului poate refuza motivat numirea in functiile de conducere din Ministerul Public.
Toate cele sase nominalizari au fost facute la 3 aprilie de premierul Victor Ponta, care era atunci si ministru interimar al Justitiei.