Tragediile lăsate în urmă de pandemie. Medici care se vindecă, apoi revin "la graniţa între viaţă şi moarte"

Ultima actualizare: 08-11-2020 09:44

Numărul pacienților cu COVID-19 internați la Terapie Intensivă în spitalele din România a ajuns la 1048 - un nou record nedorit, care pune la grea încercare sistemul nostru sanitar.

În plus, avem 9.937 de cazuri de îmbolnăvire și 130 de decese raportate în ultimele 24 de ore. În contextul acestor date, din această noapte intră în vigoare restricții stricte, valabile în toată țara.

Însă autoritățile se așteaptă ca bilanțul să crească în continuare, după cum a declarat secretarul de stat Raed Arafat, invitat special sâmbătă dimineață la Știrile PRO TV.

Claudia avea numai 36 de ani și locuia în oraşul Titu. Era căsătorită cu un asistent de la Ambulanţă și avea o fiică de 15 ani. Femeia s-a simțit rău în ultima săptămâna și a fost dusă la spital. S-a descoperit că avea COVID-19, aşa că a fost internată în secția de Terapie Intensivă din Spitalul Județean din Târgovişte. Au apărut și alte complicații, legate de obezitate sau de coagularea sângelui, şi, în scurtă vreme, inima ei a încetat să mai bată.

Şi şeful secţiei de Terapie Intensivă din Alba Iulia a luat virusul de la serviciu. A avut noroc de o formă uşoară şi s-a tratat acasă, izolat. A revenit apoi printre pacienţi, la ATI sau „la graniţa dintre viaţă şi moarte", cum o numeşte el.

Silviu Tuzes – şef secţie AŢI Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba: „Ne-am expus maxim luptând cu acest virus. Pe ultimul loc, ne-am pus noi. Fiecare caz în parte e un caz impresionant şi oamenilor nu le vine să creadă, aparţinătorilor, că vine vorbind şi poate muri."

În secţia ATI a spitalului din Alba Iulia, toate paturile sunt ocupate, iar cadrele spun că sunt epuizate. Aşa că în câteva zile spitalul din Aiud va fi transformat într-o unitate suport COVID.

Medic infecţionist în Braşov, Andreea Moldovan ne îndeamnă să purtăm masca chiar şi în casă, în familie, mai ales dacă avem meserii care ne expun riscului de infectare: casier la magazin, funcţionar în relaţie cu publicul său personal medical. Doctoriţa tine la această regulă când fiica ei vine acasă, când îşi vizitează mama sau când primeşte musafiri. Spune că, în ultima vreme, a remarcat o creştere a numărului de focare în familie.

Andreea Moldovan, medic infecționist: „Am avut familii cu bunici, copii, mamă, tată şi nepoţi contaminaţi, inclusiv o fetiţă de trei săptămâni. E bine să facă nişte circuite în timp, să nu se aşeze toţi în jurul mesei. Este importanta aerisirea, igiena mâinilor, eu recomand punerea alcoolului sanitar într-o sticlă cu pulverizator să poţi să ştergi suprafeţele frecvent atinse: clanţa, telecomanda, masa, interupător şi aşa mai departe."


Pe de altă parte, autorităţile au făcut publice modelele oficiale de declaraţie şi adeverinţa cu care ne vom justifica prezența în afara casei de luni, între orele 23 şi 05. Deşi noile restricţii impuse la nivelul întregii ţări ar trebui să ducă la scăderea ratei de infectare, Raed Arafat spune că se aşteaptă în continuare la o creştere a numărului de noi cazuri zilnice.


Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Şi acum 2 săptămâni erau măsuri luate, dar pe zone, dar din analize nu erau suficiente, aşa că s-a trecut la măsuri la nivel naţional. Nu dau cifre, nu vreau să speculez, mă aştept să continue creşterea în perioada următoare. Când a fost pandemia din 1918, deci gripa spaniolă, al doilea val a fost mai grav, nu primul val. Şi aici, acum vedem un al doilea val care este destul de serios şi încercam să-l oprim, să-l limităm cât de mult posibil."

În Timiș au intrat în carantină alte două orașe, după ce în urmă cu câteva zile aceeași măsură a fost aplicată în opt localități. Aproape de graniţă, în Sânnicolau Mare, locuiesc 12.000 de persoane, iar în Ciacova alte cinci mii.

„Nu se poate intra decât pe bază de declaraţie. Trebuie să înţelegeţi, este oraşul carantinat, nu aveţi voie să intraţi fără toate documentele necesare" îi spune un polițist unei șoferițe.

Aurel Scornea, inspector şef adjunct IPJ Timiş: „S-au închis principalele zone de acces către zona infestată, astfel încât nu se va mai permite intrarea şi ieşirea. Nu s-a luat măsura restricţionării tranzitului, astfel încât cetăţenii care vin şi tranzitează Sânnicolau Mare să poată circula."

De altfel, spitalele din Timiş sunt pline, iar autorităţile fac eforturi pentru a mari capacitatea de internare pentru pacienţii cu forme medii şi grave.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO