Tot mai mulţi români preferă să lucreze de acasă. "Nu mai pierd timpul cu drumul"

Dată publicare: 06-05-2021 19:44
Dată actualizare: 06-05-2021 20:02


Chiar dacă tot mai mulți angajați sunt vaccinați și întoarcerea la birou este aproape, munca de la distanță își păstrează avantajele. Dovadă că de la începutul anului, numărul celor care lucrează de acasă aproape că s-a dublat.

Cele mai căutate domenii sunt IT, marketing și vânzări. Tinerii se adaptează cel mai ușor muncii în astfel de condiții.

Ingrid lucrează de acasă pentru o companie care prestează servicii de telefonie. Are doar două luni de când s-a angajat.

Ingrid Szabo, angajată: "Avantajul este că nu mai pierd timpul cu drumul. Nu mi-am cunoscut colegii. În rest, ne-am auzit pe Skype și cumva mi-ar fi plăcut să îi știu și eu pe oamenii cu care lucrez".

Robert spune că nu ar renunța la munca de la distanță pentru a merge la birou.

Robert Lăcătuș, angajat: "Benefiicile ar fi faptul că nu mai trebuie să mă deplasez până la birou, economisesc timp, poate și unele cheltuieli, drumul până la birou".

Beneficiile sunt însă mult mai mari pentru companii. Această firmă de IT, din Cluj-Napoca, a angajat de anul trecut până acum peste 50 de oameni - toți lucrează de acasă. Acum, șefii au planuri să-și mărească echipa.

Roxana Turoș, resurse urmane firmă IT: "Avem acum 15 poziții deschise în sfera de IT, dezvoltare software, testare, project management. Noi ne-am adaptat foarte bine la munca de acasă".

Sorin Pop, reprezentant firmă IT: "Mulți colegi, mai ales cei care au copii mici, la grădiniță sau în clasele primare, au preferat munca de acasă, mai ales în perioadele în care școlile au fost închise sau suspendate".

Magnoliu Stan, specialist resurse umane: "Acest context remote oferă posibilitatea companiilor să angajeze oameni din alte zone geografice fără să mai fie nevoie de relocare, de cheltuieli, chirii sau relocarea în unele cazuri a familiilor".

Potrivit platformelor de anunțuri, locurile de muncă la distanță aproape că s-au dublat de la începutul anului și până acum.

Cele mai multe anunțuri pentru locuri de muncă la distanță au fost postate în domenii precum IT, marketing, vânzări, contabilitate și call-center.

Ana Vișian, marketing manager platformă anunțuri de angajare: "Companiile au trebuit să-și protejeze angajații și în urma restricțiilor au decis să-și regândească infrastructura astfel încât să poată să lucreze de acasă".

Totuși, locurile de muncă la distanță nu sunt repartizate egal în România, spun specialiștii, de câștigat având companiile din marile orașe, cum sunt București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov.

Ioan Hosu, sociolog Universitatea Babeş Bolyai Cluj-Napoca: "Vedem diferențe între ceea ce înseamnă urbanul mare, unde sunt multe companii de servicii care pot oferi acestea facilitați angajaților, și zonele unde există producție. Producția nu poate fi mutată acasă, în schimb asistența pentru clienți, zona de consultanță, zone de servicii în sens larg pot fi păstrate și dezvoltate în continuare".

Județele țării au fost afectate inegal de pandemie. Orașele care și-au bazat economia pe turism și industrie au avut cel mai mult de suferit.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO